Vytaras Radzevičius kviečia išbandyti „Dingo Mango“ – išskirtinio skonio ryžių pudingo su žaliąja arbata receptas

16.01.2023 08:00:00 | Vilnius

pudingas

Apie Azijos virtuvę kalbėti ir lengva, ir sunku, nes šis regionas yra milžiniškas. Jo kultūrų, tradicijų bei skonių gausa tikriausiai lenkia tiek Europą, tiek Ameriką. Vis dėlto, jeigu reikėtų išskirti kelis įtaką pastaraisiais metais Lietuvos gyventojų skonio formavimuisi dariusius regionus, tai būtų Japonija, Indija, Kinija ir Tailandas.

Nors mums ir atrodo, kad Azija yra kažkur toli, o asmenukę su Japonijos sakuromis turime ne iš kelionių, o iš savaitgalio Neries krantinėje Vilniuje, tai maistas neabejotinai trina kilometrus. Atrasti ir prisijaukinti Artimųjų ar Tolimųjų Rytų skonius galime ne tik užkandinėse miesto centre, bet ir savo namuose.

Japonija – skonis, telpantis jūržolėse

Skamba juokingai, bet tiesa. Kiekvienas bent kartą gyvenime esame ragavę sušių, o dažnas gebame atskirti maki nuo nigiri. Tikriausiai japonai nustebtų, kiek sušių gamybos specialistų yra Lietuvoje. Sušis arba kitaip – šviežios žuvies suktinukas su ryžiais – yra vienas iš šios šalies ambasadorių, kurio sėkmės istorija yra tiesiog suvyniota į jūržolę.

Indija – prieskonių šilko kelias

Vien išgirdus žodį Indija, galvoje sušmėžuoja spalvos, skoniai, kvapai, gatvių ūžesys ir įvairiausių patiekalų jūra. Jeigu Japonijos ambasadorių sušį galima susukti į jūržolę, tai Indijai atstovauja labai daug skirtingų receptų. Nuo aštriai gomurį šildančio kario iki vegetariškų samosų ar sviestinės vištienos.

Tailandas – žongliruojantis skoniais

Vienas maisto ekspertas yra pasakęs, kad Tailando virtuvė yra tarsi žongliravimas skirtingais elementais, kurie darniai sukrenta į išskirtinio skonio patiekalą. Mums geriausiai pažįstamas Tailando virtuvės duetas yra Tom Yam. Ir nors daugelis iš karto pagalvoja apie sriubą su pagardais, iš tiesų šis derinys reiškia karštą patiekalą (Tom) ir saldaus, aštraus bei rūgštaus mišinį (Yam).

Kinija – kąsniukai ir pagaliukai

Lietuvoje Kinijos virtuvei galime dėkoti ne tik už naujų skonių bangą devyniasdešimtaisiais. Jos dėka daugelis išmokome naudotis valgymo lazdelėmis. Dabar keliaudami po Europą, kaip profesionalai net ryžius pagaliukais išrankiojame. Ar kąsniukai, ar pagaliukai, bet padėkoti turime už ką – nuo traškios vištienos iki legendinio voverės formos karpio – Kinijos virtuvė neabejotinai praturtino mūsų meniu visam laikui.

Virtuvės šefas, keliautojas ir „Lidl“ ambasadorius Vytaras Radzevičius yra tas žmogus, kuris Aziją pažįsta ne prasčiau nei mylimos Dzūkijos laukus ir miškus. Pasak jo, yra vienas dalykas, kuris vienija visas minėtas regionų virtuves, tai – ryžiai. Ilgi, trumpi, stori, ploni, balti, juodi – jų gausa ir įvairovė stebina, o įjungus fantaziją iš jų galime pasigaminti tikrai daugiau nei mums įprastą plovą.

Šį kartą V. Radzevičius siūlo išbandyti išskirtinį ryžių desertą „Dingo Mango“, kurio ingredientus bei dar daugiau išskirtinių Azijos šalių produktų rasite šią savaitę „Lidl“ parduotuvėse vykstančios „Vitasia“ savaitės metu. Jūsų lauks legendiniai makaronai Chow Mein, indiškos samosos, įvairūs ryžiai bei žalioji arbata, ledai mochi, apkepti vaisių gabaliukai, įvairių rūšių padažai, desertai bei, žinoma, viskas, ko reikia sušių gamybai.

Pasak V. Radzevičiaus, šis desertas – tai vakarietiška tradicinio Tailando patiekalo Khao niao mamuang interpretacija. Joje yra mažiau cukraus, naudojami mums gerai pažįstami ingredientai, o patiekalui gaminti reikia ne tiek talento, kiek kantrybės.

Ryžių ir žaliosios arbatos pudingas „Dingo Mango“

Jums reikės:

1 litro pieno (labiau tailandietiškam skoniui pajausti, pieną galima keisti 800 gr. kokosų pienu ir 200 ml. vandens)

Apie 130 gr. apvaliųjų ryžių (galima naudoti „Vitasia“ suši ryžius)

3 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus

80 ml. žaliosios arbatos

Cinamono lazdelės (jei neturite, tiks tiesiog maltas cinamonas)

Vanilės

Konservuotų „Vitasia“ mango skiltelių

Sezamo sėklų

 

Gaminimas:

Iš pradžių pasiruoškite žaliosios arbatos eliksyrą, nes jos naudosime nedaug, todėl būtų gerai, kad ir skonis, ir spalva būtų sodri. Kelis pakelius (arba gerą šaukštą arbatžolių) užpilkite karštu vandeniu ir palaukite kol „pritrauks“.

Pudingą nėra sunku pagaminti, tik reikės šiek tiek kantrybės. Pieną užvirinkite nedideliame puode, sudėkite cukrų ir vanilę, žaliosios arbatos eliksyrą, suberkite ryžius. Šį derinį palikite geroms trims valandoms (galima ir ilgiau), kad ryžiai išbrinktų. Tada lėtai ant mažos ugnies viską virkite tol, kol ryžiai išsileis ir taps vientisa pieno bei ryžių mase. Užbaigę šį procesą, pabarstykite cinamonu bei palikite pudingą šiek tiek atvėsti. Skanaukite kaip tikri azijiečiai – su konservuotų mangų skiltelėmis ir keliais žiupsneliais sezamų sėklų.

Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau