Kiek daug reikalų per Kalėdas: TOP 5 šventiniai patiekalai, kuriuos galima pasiruošti iš anksto

18.12.2023 11:00:00 | Vilnius

Kiek daug reikalų per Kalėdas: TOP 5 šventiniai patiekalai, kuriuos galima pasiruošti iš anksto

Darbiniai kalėdiniai vakarėliai, šventiniai vaikų pasirodymai darželiuose ir mokyklose, dovanėlių keitimasis su draugais ar giminaičiais ir, atrodo, nesibaigiantys darbai, kuriuos reikia padaryti tą dieną ir tą valandą dar iki didžiųjų metų švenčių. Pažįstama? Greičiausiai taip. Tačiau kartais, kai visko negali kontroliuoti ir įtampa ima viršų, belieka sustoti ir tiesiog skirti laiko sau. O jeigu jums patinka suktis virtuvėje – galima tai nesunkiai suderinti. 

Nuo didžiojo šventinio šurmulio, spūsčių gatvėse ir rūpesčių galvoje galima pasislėpti virtuvėje ir čia iš anksto pasiruošti keletą šventinių patiekalų. Svarbu pasirinkti tokius valgius, kurie sėkmingai sulauks Kalėdų, garantuotai nudžiugins smaguriautojus, o jums leis jums atsipalaiduoti ir neužims itin daug laiko pasiruošimui. Prekybos tinklo „Lidl“ užsakymu bendrovės „Norstat“ atlikta apklausa rodo, kad net 24 proc. Lietuvos gyventojų patiekalų šventiniam stalui ruošimas padeda kurti stebuklingą nuotaiką jų namuose šventiniu laikotarpiu. Todėl pasiraitokime rankoves – ir pirmyn!

Šįkart „Lidl“ ekspertai dalinasi net 5 receptais, kuriuos nesunkiai iš anksto galite pasigaminti namuose ir kurie per šventes ras vietos tiek ant jūsų stalo, tiek visų, susirinkusiųjų prie jo, pilvuose.

Duoklė žuviai

Kokios Kūčios be šventinių žuvies receptų? Turbūt sutiksite, kad žuvies patiekalai daugelio namuose yra svarbus kalėdinio laikotarpio elementas, o ypač daug dėmesio jam atitenka per Kūčių vakarienę. Įvairiai keptos, marinuotos, farširuotos ar kitaip ruoštos žuvys savyje talpina daugybę tradicijų ir religinių simbolių. Nuo seno daugelyje šalių žuvis yra supranta ir kaip gausos, gerovės ar klestėjimo simbolis. Šiemet „Lidl“ ekspertai dalinasi net dviem marinuotos žuvies receptais.

Marinuota silkė su garstyčiomis ir grietine

Jums reikės:

400 g silkių filė;

200 g  „Pilos“ grietinės;

4 v. š.  garstyčių;

2 v.š. baltojo vyno acto arba citrinos sulčių;

2 v.š. smulkintų krapų;

1/4 a.š. cukraus;

Pipirų pagal skonį.

Silkę nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite gabalėliais. Į dubenėlį dėkite garstyčias, grietinę ir išmaišykite. Tuomet berkite žiupsnelį pipirų, smulkintų krapų, įberkite šiek tiek cukraus, galiausiai supilkite baltojo vyno actą ir viską išmaišykite.

Į paruošta marinatą sudėkite paruoštą silkę, išmaišykite ir sudėkite į sandarų indą. Kad tinkamai pasimarinuotų, šaldytuve ją reikia laikyti bent 6 valandas. 

Marinuotą silkę galite patiekti su bulvėmis, kiaušiniais arba uždėti ant skrudintos duonos riekelės ir mėgautis gardžiu sumuštiniu. Skanaus!

Naminė skumbrė

Jums reikės:

3 vnt. skumbrės;

2 vnt. svogūnų.

Marinatui:

1 l vandens

120 ml obuolių acto  (arba 80 ml paprasto acto)

1 šaukštas druskos

1,5 šaukšto  cukraus

2 vnt. lauro lapų

6 vnt. juodųjų pipirų  (grūdeliais)

Pradėkite ruošti patiekalą nuo marinato. Į puodą supilkite vandenį, sudėkite druską, cukrų lauro lapus, pipirų grūdelius. Užvirinkite ir pavirkite apie 5 minutes. Tuomet nuimkite nuo ugnies, supilkite obuolių actą ir palikite marinatą visiškai atvėsti.

Skumbrę išvalykite ir supjaustykite 2-3 cm storumo griežinėliais ir sudėkite į dubenį. Ant žuvies sudėkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus ir užpilkite marinatu, jog viską gerai apsemtų. Pridenkite indą dangčiu ir dėkite į šaldytuvą pastovėti 2–3 paroms.

Skumbrę galite patiekti prie bulvių ar kito mėgstamo garnyro, o ant šventinio patiekalo gali būti tiesiog kaip atskiras užkandis. Skanaus!

Raudoni ir žali akcentai jūsų šventiniam stalui

Jeigu paklaustume, kurios spalvos jums asocijuojasi su Kalėdomis – neabejotinai laimėtų žalia ir raudona. Jos savyje talpina ir kalėdinės eglutės, ir Kalėdų Senelio simboliką, be to nuteikia itin šventiškai. „Lidl“ ekspertai šių spalvų akcentais rekomenduoja papildyti ir šventinį stalą – jums reikės agurkų, burokėlių, dar kelių ingredientų ir šiek tiek laiko, kad iš anksto pasiruoštumėte gardžių daržovių salotų ar pagardų prie kitų pagrindinių kalėdinių patiekalų.

Marinuotos agurkų ir svogūnų salotos

2 kg agurkų;

3 vnt. svogūnų;

500 ml vandens  (karšto);

250 ml obuolių acto  (arba 150 ml paprasto acto);

80 g cukraus;

2 v.š. druskos.

Agurkus supjaustykite griežinėliais, o svogūnus – pusžiedžiais. Tuomet viename dubenėlyje sumaišykite karštą vandenį, obuolių actą, cukrų, druską. Maišykite, kol ištirps druska ir cukrus.  Gautu mišiniu užpilkite agurkus bei svogūnus.

Viską sudėkite į stiklainius ar kitokius patogius indus ir padėti bent vienai parai į šaldytuvą, kad pasimarinuotų. Skanaus!

Itin paprastos marinuotų burokėlių salotos

Jums reikės:

2 vnt. virtų burokėlių;
2 vnt. mažų svogūnų;
2 a.š. kmynų;
Citrinos sulčių pagal skonį;
Žiupsnelio druskos;
Šlakelio aliejaus.

Kmynus užplikykite ir palikite šiek tiek pastovėti. Nulupkite burokėlius ir sutarkuokite per stambią tarką. Užberkite druskos, įspauskite šlakelį citrinos sulčių, sudėkite susmulkintą svogūną ir išmirkytus kmynus. Viską sumaišykite su aliejumi. Skanaus!

Šventinis desertas su gabalėliu saldumo

Kūčiukai – vienas tradiciškiausių šventinio laikotarpio desertų, tačiau jų paprastai nemenkai prisiragaujame dar iki Kalėdų, todėl atėjus šventėms dažnai jau norisi ko nors kito ir ypatingo. Riešutai gali puikiai pagelbėti, nes irgi yra ir tradicinis, ir gardus patiekalas. Be to, jo galima jų ragauti labai nedaug, kad liktų vietos visiems kitiems gardumynams.

Karamelizuoti riešutai

300 g žemės riešutų;

250 g cukraus;

120 ml vandens.

Į puodą supilkite cukrų, vandenį. Virkite mišinį, kol ištirps cukrus. Tuomet  į gautą sirupą supilkite riešutus ir virkite maišydami ant vidutinės kaitros, kol išgaruos vanduo ir visi riešutai bus cukruje.

Nuimkite puodą nuo ugnies ir maišykite, kol cukrus bus visiškai sausas. Vėl pastatykite puodą ant ugnies ir virkite kol cukrus ištirps ir riešutai paruduos bei blizgės. Sudėkite žemės riešutus ant kepimo popieriaus vienu sluoksniu, kol atvės. Gali paruošti stovėti ir ilgesnį laiką, bet yra itin gardūs ir paprastai suvalgomi daug greičiau. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau