Tvaresni šokoladiniai kalėdiniai gardumynai: į ką atkreipti dėmesį juos renkantis?

20.12.2023 11:00:00 | Vilnius

Tvaresni šokoladiniai kalėdiniai gardumynai

Šokoladą drąsiai galima vadinti tikru desertų karaliumi, ypač kai kalbame apie šventinį laikotarpį. Per metus pasaulyje suvartojama net 7,5 mln. tonų šio skanėsto, visgi, nedažnas susimąsto, kokiomis sąlygomis šokoladas gaminamas ir kaip jis atsiduria ant mūsų stalo. Kalėdiniu laikotarpiu į „Lidl Lietuva“ asortimentą kasmet sugrįžta „Favorina“ gaminiai, kurie ne tik džiugina plačiu šventinių saldumynų pasirinkimu ar geru kainos ir kokybės santykiu, bet ir daugelis yra pažymėti „Fairtrade“ sertifikatu, kuris užtikrina, kad produktas buvo pagamintas tvaresniu, planetai ir žmonėms palankesniu būdu.

Kakava – pagrindinė šokolado ir jo gaminių žaliava, kuri dažniausiai auginama Afrikoje. Siekiant atlaisvinti derlingą žemę kakavos pupelių auginimui, kertami miškai, o tai lemia augalijos bei gyvūnijos nykimą. Pašalinti medžiai nebegali šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijų paversti planetai bei žmonėms naudingais junginiais.

Anot „Lidl Lietuva“ tvarumo ekspertės Karolinos Labulytės, šokolado ir jo gaminių pardavimai bei vartojimas šventiniu laikotarpiu itin išauga, todėl labai svarbu, kad produktas būtų ne tik skanus ar gražus, bet ir tvaresnis bei atitiktų socialinius bei aplinkosauginius kriterijus.

„Šventiniu laikotarpiu šokoladas tampa ne tik desertu, bet dažnai jo gaminiai papildo ir dovanų maišelius. Visas „Favorina“ asortimentas yra ne tik itin aukštos kokybės, bet ir didžioji dalis produktų, kurių sudėtyje yra kakavos, pažymėti „Fairtrade“ logotipu, kuris užtikrina, kad šventės būtų gerokai tvaresnės“, – sako K. Labulytė.

Logotipas žymi sąžiningą prekybą

„Fairtrade“ sertifikatas užtikrina, kad kakava būtų išgaunama pagal tarptautiniu lygiu pripažinto sertifikavimo kriterijus.

„Fairtrade“ principai  ne tik palaiko sąžiningą tarptautinę prekybą, kovojant su darbuotojų išnaudojimu bei vaikų darbu, užtikrinant vienodas darbo sąlygas skirtingų lyčių darbuotojams bei mokant jiems sąžiningą atlyginimą, bet ir skatina tvaresnę gamybą. Taip pat užtikrina, kad produkto žaliavos būtų pagamintos aplinką tausojančiame ūkyje, prisideda prie biologinės įvairovės išsaugojimo, atsakingo vandens naudojimo“, – sako „Lidl Lietuva“ tvarumo ekspertė.

Jos teigimu, „Lidl Lietuva“ asortimentas nuolat yra papildomas sertifikuotais aplinkai bei žmonėms palankesniais produktais. Be to, įmonė skatina pirkėjus domėtis, kokį poveikį planetai daro kasdieniai jų apsipirkimo įpročiai bei ragina juos keisti. Pavyzdžiui, renkantis sertifikuotus produktus, žmonės gali netiesiogiai prisidėti prie žmogaus teisių užtikrinimo, taršos mažinimo ir gyvosios gamtos išlaikymo.  

„Būdama pasaulinio judėjimo už sąžiningą prekybą lydere, „Fairtrade“ keičia pasaulinę prekybą nustatydama geresnes kainas ir darbo sąlygas besivystančių šalių darbuotojams bei aplinkos apsaugos reikalavimus. Be nustatytos minimalios žaliavų kainos augintojai taip pat gauna ir „Fairtrade“ premiją – papildomą pinigų sumą, kurią jie investuoja į savo pasirinktus verslo ar bendruomenės projektus. „Fairtrade“ reikalavimų laikymąsi kontroliuoja nepriklausoma organizacija, atlikdama patikrinimus visoje „Fairtrade“ produktų tiekimo grandinėje“, – aiškina K. Labulytė.

Produktus, turinčius „Fairtrade“ sertifikatą, atpažinti itin paprasta – prekės žymimos juodu arba baltu logotipu su žodžiu „Fairtrade“, kuris reiškia, kad produkto ingredientuose naudojama žaliava, įsigyta iš „Fairtrade“ gamintojo.

Nuo sausainių iki kalėdinės klasikos

Į „Lidl Lietuva“ parduotuvių lentynas „Favorina“ produkcija sugrįžta kalėdiniu bei velykiniu laikotarpiu ir pirkėjams siūlo išskirtinius šventinius gardėsius.

„Favorina“ asortimentas pasirūpina, kad šventiniai saldumynai būtų tinkami ne tik kalėdiniam stalui, bet ir būtų puiki dovana. Šiuo metu asortimente galima rasti sausainių, šokoladinių Kalėdų senelių, marcipanų, zefyrų, nugos bei, žinoma, Lietuvoje sparčiai išpopuliarėjusių ir pamiltų klasikinių itališkų „Panettone“ pyragų“, – tvirtina K. Labulytė.  

Šiemet parduotuvių lentynose pirkėjų taip pat laukia išskirtiniai meduoliniai traukinukai arba nameliai, kuriuos reikia surinkti patiems. Tokiu būdu desertas bus ne tik skanus, bet ir taps kalėdinio stalo dekoro elementu, o jo statyba kartu su šeima padės sukurti šventinę nuotaiką.

Apie „Fairtrade“ veiklą informuoja ir visuomenę

„Lidl Lietuva“ siekia, kad pirkėjus pasiektų ne tik socialiai, ekonomiškai ir aplinkosaugine prasme tvarūs produktai, bet ir žinia apie juos, todėl įmonė kasmet prisideda prie renginio, kurio metu moksleiviai kviečiami susipažinti su „Fairtrade“ svarba.

„Praėjusią savaitę vykusiame renginyje, mokiniai pirmiausia patys susipažino su sąžiningos prekybos veikla, parduotuvėje ieškojo „Fairtrade“ logotipu pažymėtų gaminių, bandė žemėlapyje rasti jų auginimo vietas bei sužinojo, su kokiais iššūkiais tenka susidurti kiekviename tiekimo grandinės etape“, – sako „Lidl Lietuva“ tvarumo ekspertė.  

Pasak jos, vėliau mokiniai įgytas žinias galėjo pritaikyti ir praktikoje: „Prekybos tinklo lankytojams moksleiviai pasakojo apie „Fairtrade“ svarbą, skatino juos rinktis tvaresnius produktus –  atitinkančius tarptautiniu mastu pripažintus socialinius, aplinkos apsaugos ir ekonominius sąžiningos prekybos standartus“.

Įvairių „Favorina“ gardumynų ir saldžių kalėdinių dovanėlių galima įsigyti 72 „Lidl“ parduotuvėse 27 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje ir Gargžduose.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau