Lietuvių pasiruošimas kalėdiniam stalui: taupiausi šiauliečiai

19.12.2023 09:00:00 | Lietuva

Kalėdinis apsipirkimas

Žiemos šventės ne vienam iš mūsų kasmet pastebimai paplonina piniginę: daug išlaidų tenka dovanoms, kalėdiniams papuošimams ir švenčių stalui. Šiuo laikotarpiu itin aktualu tampa taupyti. Ko galime pasimokyti iš sutaupyti kalėdiniam stalui pasiryžusių Lietuvos gyventojų ir kokius dažniausius būdus jie renkasi? „Lidl Lietuva“ užsakymu tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta reprezentatyvi apklausa liudija, kad dažniausiai pasitaikantys taupymo būdai yra akcijų stebėjimas, kainų lyginimas ir savikontrolė.

„Visi norime Kalėdas pasitikti šventiškai – pakviesti svečius į puošnius namus prie gardžiais patiekalais nukrauto stalo, tačiau turbūt niekas nesvajoja naujus metus pasitikti su ištuštėjusia banko sąskaita. Todėl ruošiantis šventėms svarbu atrasti balansą tarp norų ir galimybių bei nepamiršti naudingų taupymo sprendimų“, – teigia „Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.

„Lidl Lietuva“ ir tyrimų bendrovės „Norstat“ duomenimis, taupyti kalėdiniam stalui nėra aktualu vos 9 proc. pirkėjų. Daugiausiai apklaustųjų teigė taupantys stebėdami akcijas ir reikalingų produktų perkantys jų metu – taip atsakė net 59 proc. respondentų. Antras populiariausias būdas sutaupyti – lyginti prekių kainas skirtingose parduotuvėse. Jį rinkosi 44 proc. apklausoje dalyvavusių asmenų.

Sumažinti išlaidas šventiniam stalui pirkėjams padeda ir griežto pirkinių sąrašo sudarymas – šį būdą naudoja 29 proc. apklaustųjų bei prekių įsigijimas iš anksto siekiant padalinti išlaidas per porą mėnesių – 27 proc. respondentų.

Taupymo ekspertai – šiauliečiai

Lyginant miestus, Šiaulių gyventojai labiausiai išsiskiria kaip akcijų stebėtojai – jos aktualios net 68 proc. apklaustųjų, o klaipėdiečiai labiausiai linkę lyginti kainas skirtingose parduotuvėse – taip elgiasi 51 proc. pirkėjų iš pajūrio. Taupymo būdą paskirstant išlaidas šventėms per kelis mėnesius vėlgi aktyviausiai taiko šiauliečiai – 40 proc. apklaustųjų.

„Apklausos rezultatai taip pat nurodo, kad jaunesni, 18–34 metų asmenys, norėdami sutaupyti yra linkę ieškoti pigesnių alternatyvų, pavyzdžiui, privačių prekių ženklų produkcijos. Net 90 proc. „Lidl“ asortimento sudaro privatūs prekių ženklai – tokios pat aukštos kokybės gaminiai, kaip ir garsių prekės ženklų, bet už gerokai mažesnę kainą. Privačių prekių ženklų produktai yra pigesni, nes perkami išnaudojant masto ekonomiją, į jų kainą neįeina papildomi rinkodaros kaštai“, – sako A. Bubnelis.

Pasak „Lidl Lietuva“ atstovo, papildomai sutaupyti ruošiantis šventėms padės ir „Lidl Plus“ programėlė, kurioje šventiniu laikotarpiu  bus siūloma dar daugiau specialių pasiūlymų ir nuolaidų. Gruodžio mėnesį kasdien po skirtingą specialų pasiūlymą galima rasti „Stebuklų kalendoriuje“ – parą galiosiantis nuolaidų kuponas kaskart nustebins kiekvieną. Taip pat po kiekvieno apsipirkimo „Lidl“ parduotuvėje, programėlėje galima atrasti „Trink ir laimėk“ kortelę, kuri suteikia galimybę pelnyti įvairių nuolaidų. „Lidl Plus“ programėlėje kiekvieną savaitę taip pat pateikiami nuolaidų pasiūlymai ir kuponai įvairioms „Lidl“ prekėms, vyksta sezoniniai žaidimai ir skelbiami partnerių pasiūlymai.

Kaip sutaupyti papildomai? Keli patarimai

A. Bubnelio teigimu, norintiems sutaupyti pravartu suplanuoti šventinį meniu ir susidaryti detalų pirkinių sąrašą – taip bus išvengta nereikalingų pirkinių ir papildomų išlaidų. Sąrašą galima sudaryti ir likus mėnesiui iki švenčių, o lankantis parduotuvėje įsigyti į jį įrašytų akcinių, ilgesnio galiojimo prekių.

„Šventinį meniu galima aptarti ir su atvykstančiais svečiais bei tarpusavyje pasidalinti patiekalus – taip sumažės ne tik  pasiruošimo darbų ar išlaidų, bet ir į smagią veiklą bus įtraukti artimieji. Galbūt močiutė nuostabiai gamina silkės patiekalus, o brolis kepa puikius pyragus – nebereiks rūpintis šiais dviem patiekalais ir visi kartu galėsite pasidžiaugti bendru stalu“, –  sako „Lidl“ atstovas.

Prieš vykstant į parduotuvę taip pat pravartu atlikti turimų produktų reviziją, kad netyčia netektų įsigyti jau turimos prekės, o planuojant įsigyti egzotiško, brangiau kainuojančio padažo ar ingredientų, sugalvoti bent kelis patiekalus, kur juos bus galima panaudoti. Taip per neapdairumą neteks išmesti brangesnio pirkinio pasibaigus jo galiojimo laikui.

„Prieš didžiąsias šventes taip pat naudinga savęs paklausti, ar tikrai norisi nuo maisto lūžtančio stalo? Dažnai patariama gaminti bent trečdaliu mažiau – maždaug tiek po švenčių lieka nesuvalgyto maisto, kuris kartais iškeliauja tiesiai į šiukšliadėžę. Prisiminkime, kad šventės yra skirtos susiburti, pabendrauti ir paskanauti, o ne persivalgyti“, – pataria A. Bubnelis.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso veikia 72 „Lidl“ parduotuvės 27 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje ir Gargžduose.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau