V. Radzevičiaus šokoladiniai patarimai aštrių skonių mėgėjams

20.02.2023 08:00:00 | Vilnius

šokoladas

Ar prisimenate, kada pirmą kartą paragavote šokolado? Greičiausiai kažkada vaikystėje. Tuomet jo paragaujame ir išgirstame pirmuosius draudimus. Dažnai vaikams sakoma, kad šokolado valgyti nėra sveika, tačiau viskas slypi kiekyje – mažas šokolado gabalėlis praskaidrina net ir niūriausią dieną. 

 Tą patvirtina virtuvės šefas ir „Lidl“ ambasadorius Vytaras Radzevičius. Jis pasakoja, kad šokoladas jam nuo pat vaikystės padėdavo nustumti liūdesį į šalį. „Pradinėje mokykloje būdavau pirmūnas, prastus pažymius gaudavau itin retai, taigi, gavęs prastą pažymį labai nuliūsdavau, tačiau mama nupirkdavo šokoladą ir taip man vėl sugrįždavo gera nuotaika“, – pasakoja keliautojas. 

 Pieniškas, juodas, o gal baltasis?

 Šokoladas turi kelias rūšis. Viena iš pagrindinių – juodasis šokoladas, kuris yra kartesnis, kadangi jame žymiai mažiau cukraus nei pieniškame šokolade. Į jį dedama šiek tiek cukraus, tačiau jame nebūna pieno ar kitų priemaišų. Dažnai jis gardinamas vaisiais ar kitais egzotiškais priedais. V. Radzevičius sako, kad iki juodojo šokolado jam reikėjo užaugti. 

„Anksčiau mėgdavau ir saldesnį, ir kartais pienišką, bet dabar labiausiai vertinu juodąjį šokoladą. Kuo kartesnis – tuo skaniau. Nemėgstu šokolado su nenatūraliais skoniais, kurie yra itin saldūs. Ilgose kelionėse ypač patinka mėgautis juoduoju šokoladu su apelsino žievelės gabalėliais, vyšniomis arba čili pipirais“, – teigia V. Radzevičius.

Pieniškas šokoladas yra bene populiariausia šokolado rūšis. Jį sudaro tik 10-40 proc. kakavos, sumaišytos su cukrumi ir pienu. Pieniškas šokoladas yra žymiai saldesnis už juodąjį ar saldžiarūgštį šokoladą bei šviesesnės.

 Mažiausiai į juodąjį šokoladą panašus baltasis šokoladas. Taip yra todėl, kad jame yra itin mažai kakavos, dominuoja vanilė su nemažu kiekiu cukraus. 

Kitos šokolado rūšys nuo juodojo paprastai skiriasi tik cukraus ir kakavos kiekiu. Becukris šokoladas puikiai tinka kepiniams, o pusiau saldus šokoladas – žmonėms, kurie ieško balanso tarp kartumo ir saldumo.

 Šokolado gimtinė ir pažįstami JAV skoniai

 Šokoladas turi ne tik įvairias rūšis, tačiau ir skirtingus paruošimo ar valgymo būdus, kurie priklauso nuo šalies tradicijų. Meksika – šokolado gimtinė: actekai ir majai buvo pirmosios kultūros, pradėjusios gaminti šokoladinį gėrimą. Tačiau jis labai skyrėsi nuo šiandien mums pažįstamo karšto šokolado gėrimo. Jis buvo patiekiamas šaltas ir verdamas tik šventėms. Vėliau meksikiečiai sukūrė aštresnę jo versiją, į šokoladą įmaišydami žiupsnelį čili, kad šokoladas įgautų pikantiškumo. 

Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur daugelis garsių šokolado prekės ženklų buvo įkurti daugiau nei prieš šimtmetį, populiariausi yra įvairūs šokolado gaminiai – saldainiai arba batonėliai. Juose dažnai naudojamas pieniškas šokoladas.

 „Lidl“ ambasadorius V. Radzevičius pasakoja, jog ypač įdomų šokolado valgymo būdą jis atrado keliaudamas Kolumbijoje. „Bogotos centre galima rasti ne vieną kavinę, kur patiekiamas karštas šokoladas su bandelėmis ir sūriu. Sūris dedamas į kakavą bei laukiama, kol jis ištirps, o tada skanaujama“, – dalijasi keliautojas.

 Kur panaudoti šokoladą?

 Šokoladas ypač dažnai naudojamas desertuose. Tačiau, pasak V. Radzevičiaus, žmonėms, kuriems saldumynai ne prie širdies, irgi galima rasti patiekalų, kuriuose naudojamas šokoladas. Jis pats šokoladą retai naudoja desertams ir dažniau renkasi jį kitiems patiekalams. „Kepiniuose aš šokolado nelabai mėgstu. Desertai su šokoladu man per saldūs, tačiau mėgstu gero juodo šokolado užsibarstyti ant vanilinių ledų, kartais dedu kakavos miltelių į čili troškinį – tai pagerina spalvą“, – sako kulinaras.

Įsigyti šokolado tiek skanavimui, tiek saldiems ar kasdieniams patiekalams gardinti, galima „Lidl“ parduotuvėse, kuriose galima rasti įvairaus aukštos kokybės šokolado už mažas kainas. Didžiojoje dalyje „Lidl“ privačių prekės ženklų šokolado produktų sudėtyje yra naudojama tvaresnė kakava, kuri yra auginama palaikant tvaresnio žemės ūkio principus, gerinant darbo sąlygas ūkių darbuotojams ir sprendžiant platesnes socialines problemas. Pavyzdžiui, tokiems šokolado produktams gaminti skirta kakava yra perkama iš ekologiškų ūkių arba turinčių UTZ, „Fairtrade“ arba „Rainforest Alliance“ sertifikatus.

Kulinaras V. Radzevičius dalinasi savo mėgstamo juodojo šokolado su čili pipirais receptu, kuris puikiai tiks tiems žmonėms, kurie kaip ir Vytaras renkasi kartesnį šokoladą su pagardais.

Jums reikės:

350 g „Fin Carre“ juodojo šokolado (turinčio ne mažiau kaip 45 proc. kakavos)

1,5 valgomojo šaukšto nesaldintos kakavos miltelių

1 valgomasis šaukštas smulkintų čili pipirų 

1 valgomasis šaukštas saldžiosios paprikos miltelių

1 valgomasis šaukštas cinamono

Raudonųjų pipirų, pagal skonį

Paruošimas:

Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Visus ingredientus sumaišykite, išlydykite garų vonelėje, kol masė ištirps ir taps vientisa. Supilkite viską į paruoštą kepimo formą. Tolygiai paskirstykite mentele. Pagal skonį pabarstykite smulkintais raudonaisiais pipirais. Atvėsinkite savo paruoštą šokoladą bent dvi valandas arba kol masė sustings. Tuomet supjaustykite arba sulaužykite norimo dydžio gabalėliais ir mėgaukitės.

Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau