Tvaresnės Joninės: kaip sunaudoti maisto likučius po grilio vakarėlio?

22.06.2023 09:00:00 | Vilnius

Kiaušinienė su dešrelėmis

Jau šį šeštadienį visa Lietuva linguos Joninių ritmu. Greta šventinių laužų kūrensis didesnės ir mažesnės kepsninės, o jose čirškės šašlykai, mėsos maltiniai ar daržovės. Tačiau didžiulis maisto kiekis, kuris neretai lieka po švenčių, kelia ir tam tikrų iššūkių, pavyzdžiui, kur jį padėti ar sunaudoti, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Aplinkos ministerijos duomenimis, daugiausia maisto atliekų Europos Sąjungoje susidaro namų ūkiuose – vienam jų tenka apie 70 kg per metus. Į šiukšlių konteinerius patenka ne tik, pavyzdžiui, bananų ar obuolių žievelės, bet ir nesuvalgyto maisto likučiai. Tarp jų  – ir Joninių patiekalai.

Remiantis Jungtinių Tautų pateikiama informacija, maždaug trečdalis pasaulyje pagaminto maisto yra prarandama arba išmetama – tai sudaro net 931 mln. tonų per metus. Didžiausia dalis – 61 proc. – maisto išmetama būtent namų ūkiuose.

Išmetamo maisto kiekį sumažinti gali kiekvienas – „Lidl“ ekspertai dalijasi nesudėtingais ir itin piniginei patraukliais receptais, kuriems prireiks šventinio stalo likučių. Tai ne tik galimybė sutaupyti, bet ir didelių pastangų nereikalaujantis būdas elgtis tvariau.

Pusryčiams – kiaušinienė su grilintomis dešrelėmis

Net jei Joninių naktį nepavyko surasti paparčio žiedo, kitos dienos rytą laimės suteiks gardi ir soti kiaušinienė, kurią pagardins vakar grilintos ar virš laužo keptos dešrelės. Greta pasiruoškite mėgstamų daržovių, ir mėgaukitės puikiais šventiniais pusryčiais.

Jums reikės:

4–5 kiaušinių

2–3 grilintų „Grill & Fun“ vištienos, kiaulienos ar kitų mėgstamų dešrelių

1 vidutinio svogūno

Druskos ir pipirų pagal skonį

1 v. š. alyvuogių aliejaus

Šviežių pomidorų, agurkų, salotų ir kitų mėgstamų daržovių

Paruošimas:

Iki vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę, įpilkite į ją alyvuogių aliejaus. Smulkiai supjaustykite svogūnus, suberkite juos į jau įkaitintą keptuvę. Pakepinkite, kol jie suminkštės.

Griežinėliais supjaustykite grilintas dešreles, suberkite jas į keptuvę, kur jau kepinami svogūnai. Kepkite apie kelias minutes, stebėkite, kad dešrelės neperkeptų.

Ant kepančių dešrelių įmuškite visus kiaušinius ir kepkite. Juos taip pat galite išplakti atskirame dubenyje, o gautą plakinį užpilti ant kepančių dešrelių. Užberkite druskos ir pipirų.

Kol kiaušinienė kepa, pasiruoškite šviežias daržoves. Supjaustykite pomidorus, agurkus griežinėliais, gražiai išdėliokite lėkštėje. Greta sudėkite rankomis plėšytus salotų lapus. Iškeptą kiaušinienę išimkite, sudėkite į lėkštę ir skanaukite!

Iš vakarykščio šašlyko – į jaukiai šildantį plovą

Be abejo, Joninės neįsivaizduojamos be praktiškai jau tradicinio lietuvių vasaros patiekalo – šašlyko, kurio, tikėtina, po šventinio vakaro liko ne vienas ir ne du gabaliukai. „Lidl“ ekspertai siūlo pasigaminti jaukiai šildantį plovą, kuriam panaudosite vakarykščius šašlykus.

Plovui reikės:

400 g iškeptų „Grill & Fun“ kiaulienos šašlykų

250 g ryžių

3 v. š. pomidorų pastos

1 didelio svogūno

2 vidutinio dydžio morkų

2–3 skiltelių česnako

2 v. š. augalinio aliejaus

Druskos ir pipirų pagal skonį

Paruošimas:

Smulkiais gabaliukais supjaustykite svogūną ir česnaką, o morkas – griežinėliais. Keptuvėje ar troškintuve įkaitinkite aliejų. Suberkite daržoves į indą, pakepinkite ant vidutinės kaitros, kol daržovės šiek tiek suminkštės.

Keptus kiaulienos šašlykus susmulkinkite 1–1,5 cm dydžio gabaliukais ir suberkite į indą, kuriame kepa daržovės. Pakepinkite mėsą kelias minutes, kol ji sušils.

Į kitą puodą įpilkite vandens ir suberkite ryžius. Virkite juos pasūdytame vandenyje apie 20 minučių. Kol verda ryžiai, į troškinį įpilkite stiklinę vandens, uždenkite ir troškinkite apie 15 minučių, kol suminkštės mėsa.

Virtus ryžius nukoškite, suberkite į troškinamą mėsą bei daržoves. Sudėkite pomidorų pastą, viską gerai sumaišykite ir patroškinkite dar keletą minučių. Paruoštą plovą patiekite su mėgstamomis šviežiomis ar raugintomis daržovėmis.

Desertui – lengvas bei gaivus arbūzų ir bananų glotnutis

Arbūzas ir vasara – tobula pora, o jų draugystė tęsiasi net ir po Joninių vakarėlio. Gaiviai akimirkai – lengvai paruošiamas ir nebrangus arbūzų bei bananų glotnutis.

Prireiks:

1 banano

3–4 skiltelių arbūzo

1 v. š. agavos sirupo, medaus ar kito mėgstamo saldiklio

Kelių ledukų – šaltesniam gėrimui

Paruošimas:

Išimkite arbūzo sėklytes, o patį arbūzo minkštimą supjaustykite gabaliukais. Kartu su nuluptu bananu sudėkite į trintuvą bei sutrinkite. Jei norisi daugiau saldumo, glotnutį galima pagardinti agavos ar kitu mėgiamu sirupu.

Norintiems daugiau gaivos, į trintuvą taip pat įdėkite kelis ledo kubelius – juos sutrinkite su bananu ir arbūzu. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau