To dar nebandėte: čiurų ir šokolado draugystė gali virsti tinginiu su ispaniška nuotaika

27.02.2023 09:00:00 | Vilnius

tinginys

Tinginys – turbūt vienas nostalgiškiausių, Lietuvoje itin mėgstamų desertų. Jis yra paprastai pagaminamas ir turi nesuskaičiuojamą kiekį skirtingų variacijų bei receptų. Tiesa, norint pasimėgauti šiuo saldėsiu prireiks kantrybės, kol skystos šokolado upės sustings. Bet laukti – menkas darbas, puikiai tinkantis norintiems patinginiauti. Taigi, viskas puikiai dera.

Tinklaraščio „Saulėta virtuvė” autorė ir „Lidl” ambasadorė Asta Černė pasiryžo sukurti dar niekur nematytą ir neragautą tinginio variantą, naudodama ne įprastus sausainius, o ispaniškas spurgas čiuras (isp. churros). Juk ispaniškos siestos, kai viskas sustoja ir ilsisi, tikrai dera su tinginyste. Tik ar pavyks tinklaraštininkei įveikti šį iššūkį ir suderinti tinginį su čiuromis?

„Tinginys – tikrai išskirtinis desertas, keliaujantis iš kartos į kartą. Ragavome jį dar tada, kai patys buvome maži, ir dabar vaišiname juo savo vaikus. Man virtuvė yra erdvė, kurioje gera ieškoti, atrasti, sujungti plataus pasaulio ir jaukių namų skonius, todėl šio iššūkio neišsigandau. Cukrumi ir cinamonu pagardintos ispaniškos spurgytės paprastai pateikiamos su šokolado padažu, o mūsų tinginys – taip pat šokoladinis, tad skoniai čia puikiai dera“, – sako A. Černė.

Ji atkreipia dėmesį, kad čiuros yra minkštesnės už klasikiniame recepte naudojamus sausainius, todėl ir sustingęs šis eksperimentinis desertas bus kiek minkštesnis: „Todėl pjaustykite jį riekelėmis ir patiekite lėkštelėse, ragaukite šaukšteliu ar desertine šakute. Kuo daugiau kakavos naudosite, tuo tamsesnis ir sodresnio skonio bus desertas. Optimalus kiekis šiam šokoladiniam tinginiui – keturi ar penki valgomieji šaukštai. Kaip ir bet kokį kitą tinginį, šį čiurų tinginį geriausią gaminti iš vakaro ir leisti jam stingti šaldytuve pernakt, tuomet rytojaus dieną jis bus pakankamai tvirtas.“

Asta šiam receptui pati gamino ir čiuras, tačiau nenorėdami ilgai užtrukti virtuvėje, galite naudoti jau pagamintas čiuras. Jų nuo sausio 27 d. galima įsigyti „Lidl“ parduotuvėse vykstančios teminės Ispanijos savaitės „Sol&Mar“ metu. Šalia skaniųjų ispaniškų spurgų „Sol&Mar“ asortimente rasite ir portugališko stiliaus pyragėlių, vanilės skonio pudingo, ispaniško pieno deserto, ledų bei dar mažai Lietuvoje žinomų, cukraus pudra apibarstytų ensaimadas bandelių. Be desertų bus ir kelių rūšių ančiuviai, alyvuogės, figos, sūrių rinkiniai, čiorizo, jau beveik paruoštų empanadų, gardaus gaspačo, tortilijų ir kitų gardėsiu iš šiltųjų kraštų.

Tinginys su ispaniškomis čiuromis pagal „Saulėtą virtuvę“

Čiuroms (apie 400 g čiurų) reikės:

1 stiklinė (250 ml) vandens

1 valg. š. cukraus

1 arb. š. vanilinio cukraus

žiupsnelis druskos

60 g „Pilos“ sviesto

1 stiklinė (140 g) miltų

2 kiaušinių

aliejaus

Apvoliojimui reikės: 

0,5 stiklinės (100 g) cukraus

2 arb. š. malto cinamono

Tinginiui reikės:

200 g „Pilos“ sviesto

1 skardinės (385 g) saldinto sutirštinto pieno

4-5 valg. š. kakavos

Pirmiausiai paruoškite plikytą tešlą. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, cukrų, vanilės ekstraktą ir druską. Tuomet sudėkite sviestą ir kaitinkite viską virš vidutinės ugnies, kol cukrus ir sviestas ištirps, o masė užvirs ir ims kunkuliuoti. Vienu ypu suberkite visus miltus ir maišydami mediniu šaukštu kaitinkite, kol tešla sukibs į rutulį. Maišydami ją, pakaitinkite dar porą minučių, kad išgaruotų nereikalinga drėgmė ir tešla būtų sausesnė.

Tuomet tešlą perdėkite į dubenį ir leiskite šiek tiek atvėsti. Į jau atvėsusią masę po vieną įplakite kiaušinius. Gausite vientisą tirštą tešlą. Į turimą puodą pripilkite tiek aliejaus, kad apsemtų dugną apie 3–4 cm. Įkaitinkite aliejų virš vidutinės ugnies iki  180 °C temperatūros. Jei neturite termometro, tikrinkite kitu būdu: įmeskite į aliejų  gabalėlį duonos. Jei aplink jį ims kilti burbuliukai ir duona lėtai skrus, aliejaus temperatūra tinkama. Jei burbuliukai dar nekyla, reikia kaitinti toliau. Jei duona iškart dega – aliejus jau perkaitintas. Kai aliejus pasieks tinkamą temperatūrą, kaitrą sumažinkite iki vidutiniškai silpnos.

Paruoštą plikytą tešlą sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu. Laikydami jį tiesiai virš puodo su įkaitusiu aliejumi išspauskite maždaug 5-6 cm ilgio juostelę, tada ją aštriu peiliu nupjaukite prie pat konditerinio maišelio antgalio, kad įkristų į aliejų. Vienu metu į aliejų galima įspausti tiek juostelių, kad virdamos jos nesiliestų ir galėtų tolygiai skrusti iš visų pusių. Virkite apie 3–4 min. vis apversdami, kol spurgytės taps gražios auksinės  spalvos.

Išvirusias čiuras išgriebkite ir sudėkite į lėkštę, išklotą popieriniais rankšluosčiais, kad į jį sutekėtų riebalų perteklius. Per tą laiką atskirame dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Jame apvoliokite dar šiltas čiuras.

Dabar atėjo metas tinginiui lipinti. Jeigu naudojate jau pagamintas čiuras, jums reikia pradėti gamybą nuo šio žingsnio. Taigi į puodą sudėkite sviestą ir kaitinkite jį virš vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps. Šalia supilkite saldintą sutirštintą pieną, įsijokite kakavos miltelius. Maišydami šluotele kaitinkite, kol masė užvirs, ir dar kelias minutes, kol ji šiek tiek sutirštės. Nuimkite paruoštą šokoladinę masę nuo ugnies. Į didelį dubenį sudėkite čiuras, prieš tai jas perpjovę į dvi-tris dalis (priklausomai nuo ilgio). Ant viršaus užpilkite šokoladinę masę ir gerai išmaišykite, kad čiurų gabalėliai tolygiai pasiskirstytų.

Paruoštą masę sukrėskite į maistine plėvele išklotą kekso kepimo formą (25×11 cm). Paviršių išlyginkite, užklokite maistine plėvele ir kruopščiai paspauskite, kad deserto viduje neliktų tarpų. Atvėsinkite jį iki kambario temperatūros, tuomet dėkite į šaldytuvą ir palaikykite pernakt, kol sustings.  Pjaustykite riekelėmis ir ragaukite.

Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau