Pigu, greitai paruošiama ir skanu: trys gardžios užkandžių idėjos ir mitybos specialistės patarimai užkandžiautojams
07.11.2023 11:00:00 | Vilnius
Nors yra manoma, kad užkandžiai – greitas maistas, kuris yra arba skanus, arba pigus, jis gali sujungti abu privalumus. Tereikia jiems skirti tiek pat dėmesio bei pastangų, kaip ir ruošiant patiekalus pietums ar vakarienei. Užtenka tik pažvelgti į Italijos, Meksikos ar kitų šalių virtuves, kurias puošia patys įmantriausi užkandžiai. Jie gali ne tik suteikti malonų sotumo jausmą už nedidelę kainą, bet ir paįvairinti kasdienę mitybą, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Anot mitybos specialistės Gabrielės Urbonaitės, renkantis užkandžius, labai svarbi yra jų įvairovė: tai turėtų būti vaisiai, daržovės, pieno produktai, taip pat namie pagaminti sveikesni užkandžiai, užtepėlės ir pan.
„Žinoma, reikėtų atkreipti dėmesį ir į valgių sudėtį, vengti pridėtinio cukraus ar riebalų. Užkandžiavimui verta rinktis tuos gardumynus, kuriuose gausu baltymų, skaidulų, vitaminų. Pats užkandis turėtų būti lengvas, bet maistingas, o porcija – iki 200–300 kcal ribos. Geriausia juos valgyti tarp pagrindinių valgymų, kas 3–4 valandas“, – paaiškina G. Urbonaitė.
Pirmenybė – ne tik skoniui, bet ir finansams
Kalbintos specialistės teigimu, tam, kad maistas būtų skanus, reikėtų įvertinti, iš kokių produktų gaminami užkandžiai. Ji pataria rinktis palankesnes alternatyvas, geros sudėties ingredientus, pavyzdžiui, pienišką šokoladą pakeisti juoduoju, kuriame – ne mažiau kaip 70 proc. sausųjų kakavos medžiagų. Tuo metu vaisinį jogurtą rekomenduojama pakeisti graikišku jogurtu.
Mitybos specialistė, „Lidl“ ambasadorė taip pat atkreipia dėmesį į keletą taisyklių, kurios galioja ruošiant užkandžius ir kitus patiekalus namie. Viena jų – įtraukti daugiau daržovių ir gerųjų riebalų, gaunamų iš avokadų, sėklų, riešutų ir kt. Taip pat patariama atsižvelgti į užkandžių maistingumą ir kaloringumą, o juos gaminant nepridėti per daug cukraus, riebalų ar druskos.
„Galiausiai, nepamirškite atkreipti dėmesį į produktų galiojimo laiką, kad po to nereikėtų išmesti perteklinio, nebetinkamo vartoti maisto. Todėl labai svarbu planuoti ir savo valgymus, ir apsipirkimus – tai leis ne tik sutaupyti pinigų, bet ir jaustis sočiai, energingai bei laimingai“, – tikina mitybos specialistė G. Urbonaitė.
Pasisotinti galima ir nuo užkandžių? Taip, jei tai – mocarelos lazdelės
Užkandžiai nėra vien tik gardūs intarpai tarp pagrindinių patiekalų – jų vaidmuo šiuolaikinėje visuomenėje pamažu tampa vis svarbesnis, nei galima įsivaizduoti. Jei seniau užkandžius atstojo maisto likučiai ar lengvi patiekalai, jų pasirinkimas dabar – kaip niekad platus: sūriai, dešrelės, kumpiai ir kiti mėsos gaminiai, įvairūs kepiniai, riešutai, džiovinti vaisiai ir dar daugiau.
Tačiau daugelis, ko gero, patvirtintų, kad skaniausi – savo pačių pasigaminti užkandžiai. Todėl „Lidl“ ekspertai kviečia išmėginti tikrą užkandžių pasaulio ikoną – mocarelos lazdeles.
4–6 skanautojams reikės:
500 g „Milbona“ mocarelos sūrio
50 g kvietinių miltų
150 g maltų džiūvėsėlių
2 kiaušinių
2 a. š. aitriosios paprikos miltelių
2 a. š. malto raudonėlio
Augalinio aliejaus kepimui
Mėgstamo padažo
Supjaustykite mocarelos sūrį pailgomis, piršto storio juostelėmis.
Į vieną dubenį suberkite miltus ir prieskonius, išmaišykite. Kitame dubenyje suberkite džiūvėsėlius, o į trečiąjį įmuškite kiaušinius bei gerai juos suplakite.
Supjaustytas mocarelos lazdeles pirmiausia apvoliokite miltų ir prieskonių mišinyje, po to pamerkite į kiaušinių plakinį, o tada pavoliokite džiūvėsėliuose. Pakartokite šią procedūrą, kol neliks neuždengtų vietų.
Į keptuvę aliejaus įpilkite tiek, kad užsipildytų apie 2–3 cm aukščio, įkaitinkite iki vidutinės kaitros. Lazdeles įmerkite į aliejų ir kepkite apie 1–2 minutes, kol apskrus ir paruduos. Jas reikia kepti taip, kad išorė būtų apskrudusi, neleidžiant ištekėti sūriui.
Iškeptas mocarelos lazdeles ištraukite iš aliejaus ir nusausinkite ant popierinių rankšluosčių. Rekomenduojama jas valgyti karštas, merkiant į mėgstamą padažą.
Pritrūkusiems energijos – traškus ir energingas migdolų užkandis
Užkandžiai neretai tampa išsigelbėjimu pritrūkus energijos. Jei ranka tarsi nejučiomis tiesiasi link saldžių gardumynų, „Lidl“ ekspertai kviečia pasigaminti sveikesnius, tačiau dar labiau energijos įkraunančius migdolų užkandžius.
Maždaug 8 energingiems batonėliams prireiks:
600 g migdolų
300 g viso grūdo dalių avižinių dribsnių
10–12 v. š. medaus
Poros saujų sezamo sėklų
Migdolus nuplaukite ir nusausinkite. Su mėsos muštuku lengvai juos paskaldykite, bet pernelyg nesusmulkinkite.
Į dubenį suberkite smulkintus migdolus ir viso grūdo dalių avižinius dribsnius. Įpilkite medaus ir gerai išmaišykite. Rankomis suformuokite vienodo dydžio batonėlius – jų turėtų išeiti apie 8. Tačiau galite formuoti ir mažesnius batonėlius – jų tuomet gausis daugiau.
Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių karščio. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėkite batonėlius ir kepkite apie 20 minučių. Batonėlius vis pavartykite, kad nesudegtų. Baigiant kepti užberkite sezamo sėklų.
Iškeptus batonėlius išimkite iš orkaitės. Skanaukite pilnai atvėsusius.
Desertų būna ir lengvų: į skonio aukštumas pakylėjantis uogų glotnutis
Nors lapkritį jau persijungiame į Kalėdų laukimą, su nostalgija vis dar prisimename praėjusią vasarą. Ją primins ir lengvas bei gardus uogų glotnutis, kurį nesunkiai pasigaminsite, užsinorėję ko nors saldaus.
Desertui, kuriuo mėgausis visa šeima, reikės:
600 g šaldytų „Freshona“ uogų mišinio
750 ml „Solevita“ apelsinų ar kitų mėgstamų sulčių
400 g „Milbona“ graikiško stiliaus jogurto
2 bananų
2 a. š. medaus
Šaldytų uogų, pjaustytų vaisių, mėtų lapelių papuošimui
Į trintuvą supilkite sultis, graikišką jogurtą, medų, suberkite šaldytas uogas ir trinkite iki tirštos, bet tolygios konsistencijos. Jei mišinys – per skystas, įdėkite daugiau graikiško jogurto, jei per skystas, įpilkite sulčių.
Paruoštus glotnučius supilkite į taures ir papuoškite šaldytomis uogomis, mėgstamais vaisiais ar mėtų lapeliais. Skanaus!