Nuo pirmadienio „Lidl“ maisto produktų kainų leidinys bus pasiekiamas tik internetu

27.04.2023 07:00:00 | Vilnius

Lidl kainų leidinys

„Lidl“ prekybos tinklas Lietuvoje atsisako spausdinto kassavaitinio maisto produktų kainų leidinio – jau nuo gegužės 1 d., pirmadienio, jis bus pasiekiamas tik skaitmeniniu būdu. „Lidl Lietuva“ atstovės teigimu, tokį žingsnį paskatino įmonės siekis mažinti popieriaus vartojimą, taupyti kaštus ir ilgainiui pasikeitę vartotojų įpročiai.

Rasa Didjurgytė, „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė, pažymi, kad sprendimui atsisakyti spausdintų maisto produktų kainų leidinių daug įtakos turėjo tvarumo aspektai bei nuolatinis įmonės siekis mažinti popieriaus poreikį įvairiose veiklos srityse. Pilnai apsispręsti padėjo ir ilgainiui pasikeitę vartotojų įpročiai ir poreikiai.

„Jau kurį laiką klientai informacijos apie „Lidl“ maisto produktų kainas ir vykstančias akcijas ieško ne spausdintuose leidiniuose, o savo mobiliuosiuose telefonuose. Ši tendencija itin sustiprėjo atsiradus patogiai „Lidl Plus“ programėlei, tad spausdintų kainų leidinių poreikis dar labiau sumažėjo. Dėl to buvo nuspręsta nuo gegužės 1 d. maisto kainų leidinių visiškai atsisakyti ir daugiau investuoti į tvaresnį ir patogesnį skaitmeninį leidinių formatą“, – sako R. Didjurgytė.

Jau nuo pirmadienio maisto prekių kainų leidiniai bus pasiekiami tik skaitmeniniu būdu: įmonės internetinėje svetainėje, programėlėse „Lidl“ ir „Lidl Plus“ bei nuskenavus parduotuvėse ant leidinių stovo esantį QR kodą. Ne maisto prekių kainų leidiniai bus spausdinami ir toliau, tačiau jie bus ketvirtadaliu trumpesni, o tiražas – dvigubai mažesnis.

Viename skaitmeninio maisto prekių leidinio puslapyje nuo šiol yra rodoma mažiau prekių, todėl pirkėjai gali aiškiau matyti svarbią informaciją. Taip pat pamatę reikiamą produktą, jie gali paspausti ant jo širdelės ikonėlę ir tokiu būdu įtraukti prekę į skaitmeninį pirkinių sąrašą. Tai padeda klientams atvykus į parduotuvę apsipirkti greičiau ir patogiau.

Popieriaus sunaudojimą mažina palaipsniui

R. Didjurgytė pasakoja, kad siekdamas veikti tvariau, „Lidl“ prekybos tinklas pirmuosius žingsnius link popierinių maisto prekių kainų leidinių atsisakymo žengė dar prieš kelerius metus.

2020 m. tinklas pirmasis Lietuvoje nustojo platinti šiuos leidinius į gyventojų pašto dėžutes, taikydamas išimtis tik šalia naujai atidaromų parduotuvių gyvenantiems žmonėms. Praėjusiais metais spausdintų maisto prekių kainų leidinių buvo atsisakyta ir dalyje tinklo parduotuvių. Įmonė taip pat sumažino ir spausdinamų leidinių tiražus, o jiems spausdinti pradėjo naudoti plonesnį popierių.

„Per trejus metus, nuo 2019 iki 2022 m., kainų leidiniams naudojamo popieriaus kiekį sumažinome beveik penkis kartus. Remiantis apytiksliais skaičiavimais, tai padėjo išsaugoti apie 70 tūkst. medžių. Lyginant su 2022-aisiais, 2023 finansiniais metais popieriaus sunaudojimą kainų leidiniams planuojame sumažinti dar 76 proc.“, – sako „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė.

R. Didjurgytė priduria, kad nuo šiol leidiniams gabenti taip pat reikės mažiau transporto, nes bus vežami tik ne maisto kainų leidiniai, tad mažės ir į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekis.

Popierių taupančių iniciatyvų yra ir daugiau

Tausoti medienos išteklius padeda ir kitos „Lidl“ prekybos tinklo iniciatyvos. Pavyzdžiui, praėjusių metų pabaigoje įmonė keturiskart sumažino popieriaus naudojimą reklaminiams plakatams ant parduotuvių sienų. Dar anksčiau „Lidl“ pradėjo vaisių ir daržovių skyriuose produktų kainas nurodyti elektroniniuose kainolapiuose.

„Taupydami popierių kartu taupome ir darbuotojų laiką, elektroniniai kainolapiai taip pat leidžia sumažinti galimą žmogiškosios klaidos riziką ir užtikrinti tikslių prekių kainų pateikimą klientams“, – teigia R. Didjurgytė.

Ekspertė pratęsia, kad visas „Lidl“ parduotuvėse susidarančias popieriaus ir kartono atliekas įmonė rūšiuoja, o vėliau perduoda atliekų tvarkytojams, kurie pasirūpina jų perdirbimu.

„Taip pat nuolatos siekiame, kad kuo didesnę dalį mūsų suvartojamo popieriaus sudarytų perdirbtos medžiagos. Pavyzdžiui, 2021 m. perdirbto popieriaus dalis mūsų leidiniuose sudarė 64 proc. “, – sako R. Didjurgytė.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau