(Ne)suderinama: keisčiausi patiekalų deriniai, kuriuos išbandyti drįstų ne visi (išskirtiniai receptai)
16.10.2023 10:00:00 | Vilnius
Pasaulis – margas, o šalių virtuvės – dar margesnės, galinčios nustebinti net ir pačius išrankiausius gurmanus. Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) itin mėgstamas bulvyčių fri ir pieno kokteilio derinys. Teigiama, kad į šaltą ir saldų pieno kokteilį įmerkus karštas bei sūrias bulvytes, gausime gomurį pamaloninantį saldumo ir sūrumo derinį. Lygiai taip pat, ko gero, neretą amerikietį nustebintų mūsų regione su medumi skanaujami agurkai, taip pat uogiene paskaninti bulviniai blynai, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Bulvyčių ir pieno kokteilio derinys pirmą kartą išmėgintas prieš kelis dešimtmečius ir sukėlė tikrą revoliuciją JAV. Mokslininkai nustatė, kad bulvytėse esanti druska gali gerokai sustiprinti pieno kokteilio suteikiamą saldumo pojūtį. Tačiau šiam gardumynui rimtą konkurenciją kelia kitas neįprastas derinys, itin išpopuliarėjęs socialiniame tinkle „TikTok“. Tai – keptų bulvių maltinukų sumuštinis su minkštais ledais. Viename populiariausių greito maisto restoranų JAV parduodami pusryčių patiekalai sujungiami į vieną, tarp dviejų maltinukų suspaudžiant minkštus ledus. Šių metų vasarą pasirodęs kulinarinis atradimas netruko surasti gerbėjų ne tik Šiaurės Amerikoje, bet ir tarptautiniu mastu.
Amerikos skonius galima išmėginti ir Lietuvoje, sujungiant lietuviškus bulvinius blynus su mėgstamo skonio ledais. Tačiau „Lidl“ ekspertai pataria iš anksto pasiruošti kalną servetėlių – karšti blynai gali greit ištirpdyti ledus, todėl patiekalu reikėtų mėgautis itin sparčiai.
Bulviniai blynai amerikietiškai – su ledais
Mums įprastų bulvinių blynų JAV surasti sunku – nebent lankotės Čikagoje ar kitame mieste, kuriame galite sutikti nemažą lietuvių bendruomenę. Tačiau kiekvienas gali išmėginti garsųjį bulvinių blynų ir ledų sumuštinį, kuris – ir gardus, ir nebrangus.
Patiekalui prireiks:
3–4 bulvių
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1–2 kaušelių mėgstamų ledų
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Bulves nuskuskite, nuplaukite ir sutarkuokite smulkia tarka, kad gautumėte minkštą košę. Nusunkite ją. Tuomet įberkite druskos ir pipirų bei gerai išmaišykite.
Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Iš gautos bulvių masės suformuokite trikampės ar kitos formos, maždaug 1 cm storio blynus. Apkepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai paruduos. Nespauskite blynų mentele, kad neišbėgtų skysčiai ir blynai neišsausėtų.
Kol blynai kepa, pasiruoškite ledus. Palaikykite juos porą minučių kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
Blynams iškepus, išimkite juos iš keptuvės ir sudėkite į lėkštę. Ant vieno iš blynų uždėkite ledų, po to kitą blyną ir lengvai suspauskite. Mėgaukitės bulvinių blynų ir ledų sumuštiniu bei atsiskleidžiančiais neįprastais skoniais!
Kai susitinka Amerika ir Lietuva: purūs amerikietiški blynai su šonine ir lietuvišku medumi
Tęsiantiems kulinarinius atradimus, „Lidl“ ekspertai kviečia išmėginti amerikietiškai lietuviškus pusryčius: šonine pagardintus purius blynelius, aplietus tikru lietuvišku medumi. Saldumo ir sūrumo derinys maloniai nustebins kiekvieną valgytoją!
4 pusryčiautojams reikės:
500 g kvietinių miltų
500 ml kefyro arba pasukų
200 g kiaulienos šoninės (10–12 juostelių)
2 kiaušinių
120 ml aliejaus
100 g cukraus
4 v. š. medaus
2 a. š. kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
Į vieną dubenį suberkite miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius ir išmaišykite. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, tuomet supilkite kefyrą, aliejų ir gerai išmaišykite. Gautą skystą masę palengva pilkite ant sausų produktų ir maišykite, kol neliks gumulėlių.
Į įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir kepkite nedidelius blynelius. Jiems iškepus, keptuvėje pakepinkite šoninės juosteles, kol gražiai apskrus. Jei mėgstate minkštesnę šoninę, kepkite ją trumpiau. Į lėkštę įdėkite keletą blynelių, greta jų patupdykite apskrudintas šoninės juosteles. Iškeptus blynelius apliekite skystu lietuvišku medumi. Skanaus!