„Lidl“ skatina sveikatai palankesnę mitybą: asortimente – dar daugiau produktų su mažiau pridėtinio cukraus ir druskos

12.07.2023 09:00:00 | Vilnius

Lidl

Siekdamas padėti Lietuvos gyventojams maitintis sveikiau, prekybos tinklas „Lidl“ pagerino dar dešimties populiarių privačių prekių ženklų produktų sudėtis, kuriose nuo šiol – mažiau pridėtinės druskos ir pridėtinio cukraus. Per metus šiems produktams gaminti bus sunaudota 309 kg mažiau pridėtinio cukraus bei 220 kg pridėtinės druskos.

Lietuvos gyventojai pridėtinio cukraus kasdien suvartoja vidutiniškai keturiskart daugiau, o pridėtinės druskos – dukart daugiau nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija. Skatindamas sveikatai palankesnę mitybą „Lidl“ siekia iki 2025 m. pabaigos savo privačių prekės ženklų produktuose vidutinį pridėtinio cukraus ir druskos kiekį sumažinti 20 proc.

Tarp dešimties atnaujintų produktų – įvairūs varškės sūreliai, silkė ir šaldyti pusgaminiai. Cukraus kiekis sumažintas „Pilos“ sūrelyje su žemės riešutų skoniu (~15 proc. mažiau cukraus), su „Toffee“ skonio glaistu (~24 proc.) ir sūrelyje „bulvytė“ (~7 proc.). Druskos kiekis mažinamas silkėje ir įvairiuose šaldytuose pusgaminiuose – cepelinuose, koldūnuose, žemaičių blynuose. Sūdyta silkių filė aliejuje (1 kg pakuotėje) savo sudėtyje jau turi apie 12 proc. mažiau druskos, o įvairūs „Chef Select“ koldūnai, cepelinai su mėsos įdaru bei žemaičių blynai su mėsos įdaru netrukus turės vidutiniškai apie 13 proc. mažiau druskos.

Bendradarbiaudamas su užsienio ir Lietuvos tiekėjais „Lidl“ jau anksčiau yra sumažinęs pridėtinės druskos ir cukraus kiekį įvairiuose kituose produktuose, kurie yra dažniausiai perkami ir vartojami klientų. Tai yra – jogurtuose, leduose, sūreliuose, gaiviuosiuose gėrimuose, kepiniuose, mėsos gaminiuose.

Siekia išlaikyti tokį patį skonį

„Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento atstovas K. Lebednikas pabrėžia, kad mažindamas pridėtinio cukraus kiekį produkte „Lidl“ nekeičia jo dirbtiniais saldikliais ar kitais sveikatai nepalankiais priedais.  

„Pavyzdžiui, jogurtuose su vaisiais atsisakome pridėtinio cukraus, o natūralių vaisių kiekis nėra mažinamas. Siekdami, kad pirkėjas vieno valgymo metu suvartotų mažiau druskos ir cukraus, keičiame maisto produktų receptūras, peržiūrime rekomenduojamų porcijų dydžius ir taip skatiname sveikatai palankesnę mitybą“, – aiškina K. Lebednikas.

Taip pat visi atnaujinti „Lidl“ produktai yra įvertinami aklųjų ragavimų metu – dalyviai ragauja tiek įprastą, tiek mažiau cukraus ar druskos turintį produktą, tačiau nežino, kuris yra kuris. Taip nešališkai įvertinamas gaminių skonis, tekstūra, kvapas bei kiti aspektai.

„Mums ypač svarbu, kad produktuose pavyktų ne tik sumažinti pridėtinio cukraus bei druskos kiekį, bet kad ir nepakistų vartotojų jau pamėgtų produktų skonis, kvapas, tekstūra ar kitos savybės. Tokios aklosios degustacijos leidžia nuspręsti, ar receptūrų pakeitimai yra tinkami“, – pabrėžia K. Lebednikas.

Padėjo išvengti 31 tonos cukraus

„Perteklinis pridėtinio cukraus ir druskos vartojimas gali sukelti įvairių sveikatos problemų, todėl tobulindami privačių prekės ženklų produktų sudėtis norime prisidėti prie pozityvių pokyčių mitybos srityje. Vien pernai metais mūsų parduotuose privačių prekės ženklų produktuose buvo 31 tona mažiau pridėtinio cukraus ir 7 tonomis mažiau pridėtinės druskos“, – teigia Karolis Lebednikas.

Iš viso nuo 2017 iki 2022 metų „Lidl Lietuva“ privačių prekės ženklų produktuose vidutinį pridėtinio cukraus kiekį jau sumažino 8 proc., o pridėtinės druskos – 10 proc.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau