„Lidl“ pataria, kaip apsipirkti tvariau: daugkartiniams maišeliams nuo liepos 1 d. – speciali kaina

30.06.2023 10:00:00 | Vilnius

Daugkartiniai maišeliai

Nuo liepos 1 dienos įsigaliojus Seimo sprendimui riboti galimybę visose prekybos vietose nemokamai dalinti labai lengvus vienkartinius plastikinius maišelius, „Lidl Lietuva“ primena, kaip pirkėjai galės apsipirkti tvariau bei kokias alternatyvas rinktis vietoj plastikinių maišelių. Nuo liepos pradžios „Lidl“ parduotuvėse pirkėjai daugkartinių maišelių, kurie siūlomi kaip plastikinių alternatyva, taip pat galės įsigyti už specialią kainą.

Nuo liepos 1 dienos „Lidl“ parduotuvėse plastikinių maišelių apmokėjimo tvarka bus paprasta ir nesukelianti keblumų sklandžiam apsipirkimui. Pirkėjams prie standartinės kasos tereikės pasakyti, kiek vienkartinių maišelių jie panaudojo, arba nuskenuoti kortelę su vienkartinių plastikinių maišelių kodu savitarnos kasose ir taip įsitraukti juos į savo pirkinius. Lengvi vienkartiniai plastikiniai maišeliai nuo liepos pradžios „Lidl“ parduotuvėse kainuos 1 centą.

Visose „Lidl“ parduotuvėse jau daugiau kaip trejus metus galima įsigyti daugkartinių maišelių, skirtų vaisiams, daržovėms ar biriems produktams. Šie maišeliai yra rekomenduojami kaip plastikinių maišelių alternatyva. Nuo liepos 1 dienos šie maišeliai „Lidl“ parduotuvėse bus parduodami už specialią kainą – perpus pigiau – vos už 0.49 euro už dviejų maišelių pakuotę. Tokius maišelius galima užrišti, o panaudojus – išplauti ir naudoti pakartotinai.

„Suprantame, kad susiformavusiems įpročiams pakeisti reikia laiko, tačiau jau ne vienerius metus įgyvendiname plastiko mažinimo strategiją ir matome, kad pirkėjai į tai žiūri palankiai, renkasi tvaresnes alternatyvas. Nuo liepos 1 mūsų parduotuvėse klientai galės dar patrauklesne kaina įsigyti daugkartinių maišelių, taip pat rasti patarimų prekybos vietoje, kaip apsipirkti tvariau – apsipirkti patogiai nenaudojant vienkartinių maišelių ar jų naudoti mažiau renkantis alternatyvas“, – sako „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.

Pirkėjai taip pat turės galimybę į prekybos vietą atsinešti ir naudoti jau iš anksčiau turimus tiek plastikinius, tiek daugkartinius maišelius. Apie tai, mokant už prekes kasoje, tiesiog reikės informuoti parduotuvės darbuotoją. Jei pirkėjas naudosis daugkartiniu maišeliu, šio svoris bus išskaičiuojamas tiek standartinėse, tiek savitarnos kasose.

Kaip rodo „Lidl“ patirtis kitose Europos šalyse, kuriose plastikiniai maišeliai jau yra apmokestinti, patarimai, aktyvi komunikacija ir patrauklios alternatyvos klientams, maišelių sunaudojimą sumažina iki 40 procentų.

„Lidl“ yra pirmasis ir kol kas vienintelis iš didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų dar 2020 metais atsisakęs vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių. Vietoj jų prekybos tinklas pasiūlė klientams galimybę prekes išsinešti popieriniuose arba daugkartiniuose maišeliuose. Šis sprendimas padėjo vienkartinio plastiko kiekį kasmet sumažinti daugiau kaip 90 tonų.

Mažindamas plastiko vartojimą „Lidl“ vadovaujasi ir įmonių grupės „REset Plastic“ strategija, kuria siekiama iki 2025 metų pabaigos „Lidl“ privačių prekių ženklų pakuotėse plastiko kiekį sumažinti 20 proc., taip pat jose naudoti vidutiniškai bent 25 proc. perdirbto plastiko. Taip pat siekiama nuo 2025 metų pabaigos naudoti tik perdirbamas plastikines pakuotes.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso veikia 69 „Lidl“ parduotuvės 26 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.