Kaziuko mugė mokykloje? „Džingulis“, „Tošelė“ ir „Sukčius“ – trys receptai, kuriuos lengvai pagaminsite su vaikais

02.03.2023 08:00:00 | Vilnius

sukcius

Pavasario pradžią žymi ne tik kas rytą viltingai tikrinama orų prognozė ar pirmosios žibučių nuotraukos socialinių tinklų sienoje. Oficialia pavasario pradžia Lietuvoje neabejotinai galime skelbti šv. Kazimiero dienos išvakares, kai visoje Lietuvoje į gatves išrieda Kaziuko mugė.

Rūkytais kumpeliais ir meduoliais kvepiantis renginys jau penkis šimtus metų stebina savo masiškumu: nuo maisto gamintojų, siuvėjų, drožėjų,  keramikų iki liaudies muzikantų ar verbų pynėjų – visi jie susirenka tam, kad šimtametės tradicijos gyvuotų bei gyventų drauge iš kartos į kartą.

Ir nors Kaziuko mugė prapliūpsta Vilniaus senamiesčio gatvėmis, mažesnės jos versijos yra minimos mokyklose ar darželiuose. Tas kartas per metus, kai vaikai turi galimybę ne tik atrasti meistrystės ar virtuvės šefo talentus, bet ir įleisti pirmąsias verslumo šaknis. Vis dėlto, šis renginys dažnam tėčiui ar mamai neretai tampa galvos skausmu – kokį skanėstą pagaminti kartu su vaiku, kad jis būtų lengvai paruošiamas, turėtų nepriekaištingą prekinę išvaizdą, o apie jo ypatingą skonį mokykloje kalbėtų dar ilgai.

Virtuvės šefas, keliautojas ir „Lidl“ ambasadorius Vytaras Radzevičius kviečia išbandyti ir drauge su vaikais pasigaminti tris paprastus ir kūrybiškus receptus, kurie turi taip Kaziuko mugei svarbius lietuviškus bruožus: pavadinimą ir mūsų šaliai įprastus ingredientus.

„Tošelė“ – varškės tinginys su kakaviniais sausainiais

Sveika, skanu ir lietuviška – įmanoma. V. Radzevičius sako, kad „Tošele“ šis patiekalas pavadintas ne veltui. Jis savo baltai juodomis spalvomis primena beržo žievę, liaudyje vadinamą tošele. Šiam patiekalui reikės varškės („Pilos“ 400 gr), kakavinių sausainių (2 pakeliai po 160 gr), kondensuoto pieno („Pilos“ 200 gr), sviesto („Pilos“ 200 gr) ir vanilinio cukraus (1 arbatinis šaukštelis). 

Gaminimas

Varškę sutrinkite su kubeliais pjaustytu sviestu. Į gautą masę supilkite kondensuotą pieną bei vanilinį cukrų. Viską gerai išmaišykite, o tada smagioji dalis – sausainių trupinimas. Paruoštą „Tošelę“ dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, gerai spustelkite, kad neliktų tarpų. Per naktį palaikius šaldytuve šį gardų patiekalą galima pjaustyti riekelėmis ir keliauti į mokyklos ar darželio Kaziuko mugę.

„Džingulis“ – obuolių skiltelės su šokolado glajumi ant pagaliuko

Džingulis yra tradicinis lietuvių liaudies ritminis muzikos instrumentas. Tradiciškai tai – vestuvių kvieslio lazda, išpuošta varpeliais ir gėlių vainikais. Šis skanus, gražus ir linksmas receptas taip pat primins mažą lazdelę, todėl ne veltui pavadintas „Džinguliu“. Jums tereikės trijų didelių obuolių, medinių pagaliukų, skirtų ledų gamybai, dviejų plytelių mėgstamo šokolado (rekomenduojame 200 gr „Fin Carrè“ pieninio šokolado) ir spalvotų pabarstukų.

Gaminimas

Obuolius supjaustykite storais griežinėliais ir užmaukite ant pagaliuko. „Džingulį“ pamerkite į karštą šokoladą ir puoškite pabarstukais. Valandėlei palikite šaldytuve ir netrukus galėsite mėgautis desertu patys arba drąsiai keliauti į mokyklos mugę. Graži ir, svarbiausia, skani „Džingulio“ istorija nepaliks abejingų.

„Sukčius“ – sluoksniuotos tešlos pyragėliai su uogiene

Ir kalba sukasi ne apie niekšelį, kuris taikosi jus apgauti. Šio recepto pavadinimas kilęs nuo pyragėlių formos, kuri yra gražiai susukta į ritinėlius. Nepatikėsite, bet šiam receptui tereikia vos dviejų ingredientų: šaldytos sluoksniuotos tešlos (500 gr „Belbake“) ir jūsų mėgstamos uogienės. Pasak V. Radzevičiaus čia ypač tinka juodųjų serbentų arba vyšnių uogienės, kurios išsiskiria ne tik sodria spalva, bet ir skoniu.

Gaminimas

Atšildykite tešlos lakštus ir gausiai padenkite juos savo mėgstamos uogienės sluoksniu. Susukite į vieną didelį ritinį, o tuomet pjaustykite dviejų pirštų storio riekelėmis. Norėdami, kad „Sukčiai“ įgautų auksinę spalvą, galite lengvai patepti juos kiaušinio plakiniu. Dėkite į 170 – 180 laipsnių temperatūra įkaitintą orkaitę ir vos už 10 minučių galėsite mėgautis šviežiai iškeptais suktinukais.

„Galiausiai, atminkite, kad už kiekvieno recepto slypi istorija. Neabejoju, kad mokyklos koridoriuose siaučiant Kaziuko mugei, tiek šie patiekalai, tiek ir jų pavadinimų legendos sužibės ne mažiau nei naujai iškepti jaunieji virtuvės talentai“, – sako „Lidl“ virtuvės šefas.

Skanaus! 

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau