Dienos centruose daugėja vyresnių ir specialių poreikių turinčių vaikų: jais pasirūpinti padeda „Lidl“ ir pirkėjų parama

21.04.2023 09:00:00 | Vilnius

Taromatas

Per daugiau nei penkerius socialinio projekto „Už saugią aplinką mūsų vaikams“ metus „Lidl“ kartu su pirkėjais paaukojo jau daugiau nei 420 tūkst. eurų. Nors gaunama finansinė parama vaikų dienos centrų lankytojams leidžia džiaugtis saugiu ir turiningu laisvalaikiu, centruose daugėja paauglių, specialių poreikių turinčių vaikų – jiems reikalingas platesnis paslaugų spektras, nei šiuo metu gali pasiūlyti vaikų dienos centrus prižiūrinčios organizacijos.

Taromatais besinaudojantys prekybos tinklo lankytojai gali už depozitą gautą sumą paaukoti vaikų dienos centrams, kurią prekybos tinklas „Lidl“ padvigubina ir išdalija vaikų dienos centrus prižiūrinčioms organizacijoms – „Gelbėkit vaikus“, Lietuvos Caritas bei Maltos ordino pagalbos tarnybai (maltiečiams).

„Net praėjus penkeriems metams nuo iniciatyvos starto, „Lidl“ pirkėjų noras padėti vaikams neblėsta. Pirkėjai reguliariai renkasi vieno mygtuko spustelėjimu už tarą gaunamą užstatą paaukoti įstaigoms, kurios prisideda prie saugios mažųjų vaikystės. Per pirmąjį šių metų ketvirtį pirkėjai kartu su „Lidl“ vaikų dienos centrams paaukojo daugiau nei 26,5 tūkst. eurų. Šios lėšos leis vaikų dienos centrams ne tik palaikyti veiklą, bet ir ją plėsti, o šiltuoju metų sezonu suteikti vaikams vasariškų pramogų“, – sako Lina Skersytė, „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene.

Daugėja paauglių, specialių poreikių turinčių vaikų

Vaikų dienos centruose visoje Lietuvoje vaikai gali saugiai praleisti laiką po pamokų, pavalgyti, pažaisti su draugais, paruošti pamokas, pabendrauti, užsiimti edukacine veikla. Tačiau pastaruoju metu daugėja centrų, kurie turi plėsti savo tradicinį paslaugų spektrą, teigia Gražvydas Pavalkis, Maltos ordino pagalbos tarnybos organizacinės plėtros vadovas.

„Vis dažniau pastebime, kad kažkada pradinukais buvę vaikų dienos centrų lankytojai užauga, keičiasi jų poreikiai, prie kurių turi prisitaikyti mūsų darbuotojai. Pavyzdžiui, darbe su paaugliais reikia daugiau lankstumo, pasiūlyti jiems kitokių veiklų bei paslaugų nei mažiesiems lankytojams – juk vien piešimu jų jau nebesudominsi. Tuo pačiu labai svarbu į sprendimų priėmimą priimti ir paauglius. Dėl to keliuose centruose pradėjome teikti palydėjimo į savarankiško gyvenimo paslaugą, o pasinaudodami „Lidl“ ir pirkėjų parama planuojame ir toliau plėtoti darbo su paaugliais sritį“, – pasakoja G. Pavalkis.

Vaikų dienos centruose iššūkių kyla ir dėl darbo su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais. Kaip pažymi Jūratė Blinstrubaitė, Lietuvos Carito vaikų dienos centrų stiprinimo programos koordinatorė, jiems nepakanka vien socialinės priežiūros paslaugų, reikia pasitelkti psichologus, logopedus ar dailės terapijos specialistus.

„Reikiamų specialistų pritraukimas ir esamų darbuotojų kvalifikacijos kėlimas yra svarbios sėkmingo vaikų dienos centrų gyvavimo sąlygos. Dėl to reikšmingą „Lidl“ prekybos tinklo ir pirkėjų paramos dalį skyrėme su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais dirbantiems vaikų dienos centrams, o kitą – darbuotojų mokymams aktualiausiomis temomis, pavyzdžiui, konstruktyvaus bendravimo žinių gilinimui“, – sako J. Blinstrubaitė.

Artėjančios vasaros atostogos verčia pasukti galvą

Vaikų dienos centrus visoje Lietuvoje globojančių organizacijų atstovai pasakoja, kad dalį taromatų paramos projekto metu gaunamų lėšų planuoja skirti ir turiningam, kokybiškam vaikų laisvalaikiui vasarą, kai moksleiviai atostogauja.

„Artėjantis vasaros sezonas verčia kaip reikiant pasukti galvą, kuo užimti vaikus. Mokslo metams ritantis į galą, vis dažniau sulaukiame vaikų klausimų, ar šiemet vyks vasaros stovyklos, ar jau planuojamos kelionės prie jūros, į Trakus ar sostinę. Tokių pramogų vaikai labai trokšta, nes daugelis jų įprastai neturi finansinių galimybių nei pramogauti, nei keliauti“, – pasakoja organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė.

Lietuvos Carito atstovė J. Blinstrubaitė priduria, kad artėjant vasarai vaikai vis dažniau svajoja apie keliones po Lietuvą, taip pat norėtų pabūti prie jūros, ežerų, vykti į naktinius žygius.

„2022 m. iš „Lidl“ skirtos paramos finansavome 10 vaikų dienos centrų suplanuotas išvykas ir žygius. Paramos dėka dalis vaikų pirmą kartą pabuvojo prie Baltijos jūros, kiti pirmą kartą naktį praleido palapinėje. Šiemet kol vaikai atostogaus, numatomi ir mažiausiai dviejų vaikų dienos centrų atnaujinimo darbai, kuriems naudosime „Lidl“ prekybos tinklo ir pirkėjų suaukotą paramą“, – sako J. Blinstrubaitė.

Prisidėti prie pagalbą vaikams teikiančių organizacijų gali kiekvienas prekybos tinklo „Lidl“ taromatais besinaudojantis žmogus, paspaudęs mygtuką „Aukoti“. Surinktą sumą „Lidl Lietuva“ padvigubina ir perveda vaikų dienos centrus koordinuojančioms organizacijoms Maltos ordino pagalbos tarnybai, „Gelbėkit vaikus“ ir Lietuvos Caritui.

Paaukoti vaikų dienos centrams galima visose 69-iose „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvėse Lietuvoje, kurios veikia 26-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau