Viso gero, mocarela, sveika, burata! Trys lengvi, išskirtinio skonio receptai

21.03.2023 09:00:00 | Vilnius

burrata

Itališkas mocarelos sūris lietuviams jau seniai nebėra egzotika. Juo gardinamos ne tik picos, salotos, bet ir sumuštiniai bei kiti patiekalai. Tačiau vis labiau į mūsų virtuves veržiasi mocarelos pusseserė – švelnioji burata. Šis sūris, pagamintas iš mocarelos ir grietinėlės, yra kremiškesnis ir saldesnis, dėl to net ir paprastą patiekalą burata paverčia delikatesu.

Jos atsiradimas – puikus tvaraus gyvenimo pavyzdys. Burata pradėta gaminti, norint panaudoti likučius nuo kitų pieno produktų gamybos. Vienas iš pagrindinių ingredientų – grietinėlė, kuri būdavo nugriebiama nuo rytinio melžimo pieno. Taip pat buvo panaudoti ir mocarelos gamybos likučiai, dar vadinami stracciatella. Jie būdavo suplėšomi rankomis, tuomet sumaišomi su grietinėle ir sudedami į vientisą sūrio rutulį.

Burata sūris, palyginus su daugeliu kitų rūšių, dar yra labai jaunas, pradėtas gaminti praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje. Jis gyvuoja apie 100 metų, bet jau spėjo tapti legendiniu Italijos virtuvės ingredientu, besiskinančiu kelią visame pasaulyje. Didėjantis populiarumas ir valgytojų liaupsės atsiranda ir Lietuvoje.

Nors burata dažniausiai gaminama iš karvių pieno, vis dėlto, norint patirti autentišką itališką skonį, vertėtų išbandyti iš buivolių pieno pagamintą buratą. Būtent tokią „Deluxe“ buratą nuo šio pirmadienio galima įsigyti „Lidl“ parduotuvėse.

Nors virtuvės šefas Felice Sgarra yra pasakęs, kad šį sūrį galima valgyti su viskuo, bet iš tiesų jam nereikia nieko. „Lidl“ komanda dalinasi net trimis receptais, kurie tiks tiek dar susipažįstantiems su šiuo sūriu, tiek didiesiems buratos mėgėjams.

Pomidorų, braškių ir buratos salotos

Reikės:

200 g vyšninių pomidorų

200 g braškių

1 vnt. „Deluxe“ buratos

Balzamiko acto

Alyvuogių aliejaus

Druskos ir pipirų

Ir vyšninius pomidorus, ir braškes gerai nuplaukite ir supjaustykite puselėmis. Viską sumaišykite ir išdėliokite lėkštėje. Švelniai suplėšykite buratos sūrį į mažesnius gabalėlius ir sudėkite juos į salotas. Kitame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, šlakelį balzamiko acto ir druską su pipirais. Gautu padažu apšlakstykite salotas ir jau galite ragauti!

Spagečiai su burata ir saulėje džiovintais pomidorais

Reikės:

120 g spagečių

1 vnt. „Deluxe“ buratos

4 česnako skiltelių

Saulėje džiovinti pomidorai

Žiupsnelis paprikos dribsnių

Alyvuogių aliejaus

Druskos ir pipirų

Užvirkite gerai pasūdytą vandenį. Sudėkite spagečius į puodą ir virkite juos 1-2 minutėmis trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, suberkite į jį žiupsnelį paprikos dribsnių ir plonomis riekelėmis pjaustytą česnaką. Leiskite šiam aromatingam mišiniui pakepti ir dar geriau atsiskleisti.

Iš makaronų puodo pasemkite apie 50 ml vandens (daugmaž ketvirtadalis puodelio) ir atsidėkite jį į šoną. Išvirtus makaronus nukoškite ir sudėkite į keptuvę. Šalia įpilkite ir makaronų virimo vandenį. Viską gerai išmaišykite ir perkelkite į lėkštes. Atsargiai suplėšykite buratos sūrį į gabalėlius ir sudėkite juos ir saulėje džiovinus pomidorus į makaronų lėkštes. Skanaus!

Peperonata su burata

Reikės:

6 vnt. paprikų, gali būti skirtingų spalvų

2 vnt. rausvųjų svogūnų

2 vnt. „Deluxe“ buratos

Alyvuogių aliejaus

Druskos ir pipirų pagal skonį

Šviežio baziliko papuošimui

Supjaustykite paprikas stambiomis juostelėmis ir sudėkite į keptuvę. Gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir pipirais pagal skonį, bet rekomenduojama prieskonių berti negailint. Viską sumaišykite ir kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies pusvalandį. Per tą laiką nulupkite ir supjaustykite rausvąjį svogūną riekelėmis. Sudėkite jas į keptuvę ir viską kepkite dar pusvalandį.

Nuo kepimo pradžios prabėgus valandai, tiek paprika tiek svogūnai jau bus suminkštėję, išleidę savo sultis, kurios susimaišiusios su alyvuogių aliejumi suformuoja neįtikėtino skonio padažą. Visą keptuvės turinį, kartu su kepimo metu susidariusiu skysčiu, perkelkite į lėkštes.

Lėkštės viduryje padarykite tarpelį ir į jį įdėkite buratos sūrio kamuoliuką. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Papuošimui dar galite uždėti baziliko lapelį. Šį patiekalą itin skanu valgyti su itališka čiabatos duonele.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau