Penkios Vytaro Radzevičiaus veganiškos grilio rekomendacijos, kurios patiks net ir mėsos mėgėjams

20.04.2023 07:00:00 | Vilnius

tofu

Nors gaminimas lauke daugeliui siejasi su šašlykais, dešrelėmis ir kitais mėsiškais patiekalais, ant ugnies galima gardžiai pasigaminti ir augalinės kilmės skanėstus. „Lidl“ pranešime žiniasklaidai pristatomi penki keliautojo ir kulinaro Vytaro Radzevičiaus rekomenduojami veganiški grilio atradimai, kurie abejingų nepaliks net ir užkietėjusių mėsos mėgėjų.

Paprastai, vaisiai ir daržovės dažniau sutinkami šalia grilio negu ant jo. Vaisiai tampa saldžiu užkandžiu belaukiant kepamo maisto, o daržovės – tiesiog garnyras greta paruoštų patiekalų. Bet tiek vaisiai, tiek daržovės neprivalo atlikti tik antraplanių vaidmenų, jie gali tapti tikromis grilio pažibomis.

1. Amžina klasika – daržovių iešmeliai

Kalbant apie vegetariškus ir veganiškus grilio patiekalus, nevalia praleisti klasikinio, bet nepralenkiamo varianto – daržovių iešmelių. Kepamas daržoves galima rinktis pagal savo skonį, tačiau svarbiausia ant vieno iešmelio verti panašaus tipo ir vienodo dydžio gabalėliais supjaustytas daržoves. Taip jos tinkamai iškeps per panašų laikotarpį.

„Lidl“ šefas V. Radzevičius pataria, kad bene universaliausias daržovių derinys: paprikos, cukinijos, rausvieji svogūnai ir pievagrybiai. „Daržovėms užtenka tik druskos, pipirų ir dūmų kvapo. Bet jei mėgstate ryškesnius skonius, prieš kepdami daržoves, galite jas pamarinuoti. Niekada nepaves klasikinis citrinos sulčių, sojų, česnakų ir alyvuogių aliejaus marinatas“, – pataria  „Lidl grilio talentai“ vedėjas.

2. Grilintos salotos – gaivumas su dūmo aromatu

Iš daržovių skyriaus tiesiai ant grilio gali keliauti ne tik traškios daržovės, bet ir… salotos. Grilinimui geriausiai tinka romaninės salotos, nes jų gūžę galima lengvai perpjauti pusiau, bet išlaikyti salotų puokštelę stabilią. Perpjovus salotą, ją reikia apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti žiupsneliu druskos.

Taip paruoštą salotą reikia dėti tiesiai ant grilio, įkaitinto iki vidutinės temperatūros. Pirmiausia, apkepkite plokščiąją (nupjautą) salotų pusę, tai darykite 3 minutes. Tuomet apverskite salotą, pakepkite ją dar dvi minutes ir nuimkite nuo grilio. Iškeptą salotą apiberkite grūstais pipirais. Skoniui praturtinti puikiai tiks smulkinti riešutai ar balzamiko actas.

3. Grilinti vaisiai – ne tik desertas

Kai vasarą norisi pasistiprinti, bet neapsunkti, tobulu pasirinkimu tampa grilinti vaisiai. Gerai iškepti ir tinkamais prieskoniais pagardinti grilinti vaisiai gali tapti ne tik lengvu užkandžiu ar desertu, bet ir pilnaverčiu patiekalu. „Ant grilio kepti galite ananasus, persikus, melionus, arbūzus, kriaušes, obuolius ir net figas. Šie vaisiai tinka, nes net kepami dideliame karštyje jie išlaiko savo formą, neištęžta, tad bus patogūs valgyti“, – pataria „Lidl“ šefas V. Radzevičius.

Svarbu, kad kad kepimui ruošdami vaisius, juos supjaustytumėte pakankamai stambiais gabaliukais. Smulkūs gabaliukai gali sukristi į grilio vidų, greitai perkepti ar net sudegti. Tuo tarpu stambūs – turi ne tik daugiau paviršiaus ploto geram kepimui, bet ir pakankamai vidinės dalies, kuri išlaiko tinkamą tekstūrą bei skonį. Jei vaisius prieš kepdami apibarstysite cukrumi, taip paskatinsite jų karamelizaciją. Jei iškeptus vaisius pagardinsite meksikietišku prieskonių mišiniu tajin, jie taps panašesni ne į desertą, o į sotų ir itin ryškaus skonio patiekalą.

4. Tofu – skanus baltymų šaltinis

Ieškantiems ryškių augalinių skonių, į pagalbą visada gali ateiti tofu. Tai sojų produktas, kuris dar vadinamas sojų varške, bet pagal tekstūrą gali priminti ir sūrį. Vytaras pataria, kad turint neutralų tofu, galima jį pasimarinuoti patiems: „Tam puikiai tiks azijetiškas sojų padažo, imbiero ir citrinos derinys. Bet taip pat galima rinktis kepimui jau paruoštus tofu gaminius. Pavyzdžiui, „Vemondo“ tofu, kurį galite rasti bet kurioje „Lidl“ parduotuvėje, turi net tris skonius: su baziliku, rūkytą bei marinuotą“, – rekomenduoja Vytaras.

5. Bananas su šokoladu – desertas be pastangų

Jei po sočių patiekalų dar norisi saldaus deserto, bet jau šiek tiek tingisi gaminti sudėtingus saldumynus, kepti bananai su šokoladu bus idealus pasirinkimas. Šio deserto paruošimas kepimui trunka ne daugiau nei minutę.

Viskas, ką reikia padaryti – tai įpjauti nenuluptą bananą išilgai, kad žievelė kiek prasivertų ir atsirastų savotiška kišenė. Į jos vidų įdėkite šokolado gabalėlių ir susukite bananą į foliją. Viskas – desertas paruoštas kepti. Dabar bananą galima mest į žarijas ar padėti ant grilio ir leisti kepti apie 10 minučių. Per šį laiką šokoladas ištirps ir galėsite mėgautis nesudėtingu, bet išskirtinai skaniu, bananiniu desertu. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau