Morė ant jūsų stalo: degantys desertai Užgavėnių šventei

21.02.2023 08:00:00 | Vilnius

kremas

Užgavėnės mums geriausiai asocijuojasi su blynais ir persirengėlių vaikščiojimu iš namų į namus. Neatskiriamas šventės atributas – ugnis. Iki šių dienų yra tikima, kad sudeginus žiemos simbolį Morę, į mūsų kiemus greičiau ateis pavasaris.

„Lidl“ prekybos tinklo ambasadorius ir virtuvės šefas Vytaras Radzevičius sako, jog ugnis simboliškai suprantama kaip šviesos ir šilumos teikėja, gynėja nuo tamsos ir blogio. „Ugnis turi savybę visad kilti į viršų, jos dūmai sklaidosi danguje, todėl ugnis laikyta tarpininke tarp žmonių ir dievų, jai būdavo aukojama, tikintis, kad su dūmais pasieks dievus“, – pasakoja V. Radzevičius.

Per Užgavėnes ugnis naudojama Morei deginti. „Morė ant laužo deginama įsivaizduojant, kad taip bus sunaikinamas joje glūdintis blogis, kartu – ir žiema. Kita vertus, tikėta, kad Morė atgimsta, ir kad pelenai, likę po jos sudeginimo, jau yra apvalyti ugnies. Tikintis geresnio derliaus anuomet jais būdavo barstomi laukai“

Ritualais arba prasminga tradicija galime paversti ne tik Morės deginimą ant laužo. Ugnį, kaip žiemos ir pavasario takoskyros elementą, sėkmingai galime panaudoti savo namuose, Užgavėnių vakarą ruošiant išskirtinius degančius desertus, kurie, tikėtina, sušildys žiemos įšalo nuvargintą kasdienybę ir palengvins pavasario laukimą.

Desertas, sukurtas užkariauti princesės širdį

Vienas tokių desertų, kuriems ugnis suteikia ne tik geresnį skonį, bet ir vaizdą, yra pyragas su morengo kepurėle.

Virtuvės šefas teigia, kad dėl šio deserto atsiradimo istorijos nesutariama. „Pyrago su morengo viršūne ištakos greičiausiai siekia XVIII a. Šveicariją, kai italų konditeris Gasparini jį paruošė norėdamas užkariauti princesės Marijos, susižadėjusios su karaliumi Liudviku XV, širdį. Tačiau hipotezių apie morengo gimimą yra daugybė“, – teigia V. Radzevičius.

„Maži ir trapūs morengai yra idealus pyragų ar tortų papuošimas. Reikia tik kelias minutes pakaitinti virtuviniu degikliu ir morengai tampa gražaus, tamsaus atspalvio. Nors tobulos morengo kepurės gamyba reikalauja kantrybės ir tikslumo, rezultatas bus vertas pastangų“, – pasakoja „Lidl“ prekybos tinklo ambasadorius.

Prancūziškas ar angliškas?

Kitas desertas, kuriam naudojama ugnis – crème brûlée. Šis plikyto kremo desertas yra gaminamas iš grietinėlės, kiaušinių, vanilės ir cukraus. V. Radzevičius pasakoja, jog nors crème brûlée laikomas prancūzišku desertu, jo kilmės šalis manoma yra Anglija.

„Manoma, jog pirminis deserto receptas atsirado Anglijos kaimuose. Jie buvo ruošiami jau XVI a., kai atsirado pieno perteklius, o šeimininkės, norėdamos jį sunaudoti, gamindavo labai tirštą kremą. Cukraus viršaus deginimas atsirado vėliau, viename iš Anglijos koledžų“, – pasakoja virtuvės šefas V. Radzevičius ir dalijasi šio nuostabaus deserto receptu, kuris yra labai paprastas, tačiau ypač gardus.

Jums reikės:

1 didelio  kiaušinio

4 didelių  kiaušinių trynių

100 g cukraus, dar po 15 g vienai porcijai karamelizuoti

700 ml „Lidl“ „Pilos“ 35 proc. riebumo grietinėlės

1 šaukštelio vanilės esencijos

Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Tuomet elektriniu maišytuvu dubenyje nedideliu greičiu maišykite kiaušinį, kiaušinių trynius ir 100 g cukraus, kol susijungs į vientisą masę. Tuo metu nedideliame puode pakaitinkite grietinėlę, kol ji taps labai karšta, bet jokiu būdu neužvirinkite. Maišydami, lėtai supilkite grietinėlę į kiaušinių ir cukraus masę. Supilkite vanilės esenciją ir išpilstykite į 170-225 ml talpos indelius, kol jie bus beveik pilni.

Įdėkite indelius į kepimo skardą ir atsargiai įpilkite į ją verdančio vandens, kad jis pasiektų pusę indelių sienelių. Kepkite 35-40 min., kol desertai šiek tiek sukietės. Išimkite juos iš vandens vonelės, atvėsinkite iki kambario temperatūros ir laikykite šaldytuve, kol sustings.

Patiekdami, ant kiekvieno deserto viršaus tolygiai užberkite po 15 g cukraus ir kaitinkite virtuviniu degikliu, kol cukrus tolygiai karamelizuosis. Palikite minutę kambario temperatūroje, kol cukrus sukietės. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau