Kokybiški mėsos gaminiai – kas tai lemia ir kaip išsirinkti?

14.02.2023 08:00:00 | Vilnius

eurofins

Ne kartą spaudoje ar socialiniuose tinkluose esame matę įvairiausių nuotraukų bei komentarų apie maisto produktuose rastus svetimkūnius. Nuo gyvūnų pėdsakų iki plastiko gabalėlių – šie produktuose randami objektai kaitina ne tik visuomenę. Tokios situacijos kenkia tiek gaminio, tiek ir jo gamintojo reputacijai bei gali užtraukti atsakomybę.

„Lidl Lietuva“ užsakymu įmonės „Norstat“ atliktos apklausos duomenimis, daugiau nei trečdalis respondentų teigia bent kartą maisto produktuose radę svetimkūnių. Tarp dažniausiai pasitaikiusių radinių įvardijami įvairūs nevalgomi produktai (pvz. sąvaržėlės, plaukai). Pasak „Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo departamento atstovo Karolio Lebedniko yra tam tikri saugikliai padedantys užtikrinti, kad svetimkūniai maisto produktuose neatsirastų.

„Pavyzdžiui kiekvienas „Lidl“ privačių prekių ženklų produktų tiekėjas privalo atitikti visame pasaulyje galiojančio Didžiosios Britanijos mažmeninės prekybos konsorciumo (BRC) standarto kriterijus, pripažintos sertifikavimo įstaigos „International Featured Standard“ (IFS) standarto arba kitus atitinkamus kriterijus. Sėkmingas tokių sertifikatų įdiegimas padeda tiekėjams tinkamai vykdyti gamybos ir kitus procesus, išlaikyti produktų kokybę bei lengviau suvaldyti kylančias rizikas,” – sako K. Lebednikas.

Taigi koks turi būti kokybiškas mėsos gaminys, ko jame neturėtų būti ir kaip tinkamai išsirinkti kumpelį ar vyniotinį.

Mechaniškai atskirta mėsa (MAM)

Kitaip tariant – MAM yra pigesnė mėsos versija, kuri gaunama žemo ar aukšto slėgio presais nuėmus ją nuo kaulų ar išpjausčius skerdenas. MAM gamybos proceso metu suardoma skaidulų struktūra, nustatomas didesnis nei smulkintoje mėsoje kalcio kiekis, todėl iš tokios mėsos pagaminti arba jos sudėtyje turintys produktai yra laikomi prastesnės kokybės.

Mechaniškai atskirtos mėsos neleidžiama naudoti aukščiausios rūšies produktų gamyboje. Jeigu ji dedame į kumpelius, dešras ar vyniotinius – tai privalo būti pažymėta.

Be sojos miltų ir baltyminių pakaitalų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba pažymi, kad mėsos gaminiai skirstomi į rūšis (aukščiausią, pirmą ir antrą) pagal gamybai naudojamų žaliavų kokybę, jų mitybinę vertę. Toks mėsos gaminių skirstymas sudaro galimybę vartotojams paprasčiau pasirinkti mėsos gaminius pagal savo poreikius. Aukščiausios rūšies produktai turi būti gaminami tik iš mėsos. Jų gamyboje neleidžiama naudoti kraujo (išskyrus kraujines ir subproduktų dešras), baltyminių mėsos pakaitalų, maisto užpildų bei jau minėtos mechaniškai atskirtos mėsos. Tad renkantis vieną ar kitą produktą patartina skaityti etiketes ir pasidomėti sudėtimi.

Atkreipkite dėmesį į kokybės ženklinimą

Kokybės ženklas ant pakuočių tai nėra tiesiog gamintojo sugalvotas lipdukas, kuris išryškina vieną ar kitą produkto savybę ar išskirtinumą. Produktų ženklinimas yra griežtai reglamentuotas, o jo nusipelno tie produktai, kurie atitinka itin aukštus reikalavimus.

Pavyzdžiui, neseniai „Lidl“ privatūs prekių ženklai „Baroni“ ir „Pikok“ buvo įvertinti „Eurofins“ kokybės ženklu. Pasak „Lidl Lietuva“ atstovo, tai yra itin aukštas produkto įvertinimas, kuris, visų pirma, yra naudingas pirkėjui, nes siekdami užtikrinti reikalavimų laikymąsi yra reguliariai atliekami tiekėjų auditai, tuo pačiu peržiūrima ir svetimkūnių valdymo procesų efektyvumas (pvz. kaip atliekama, metalo detektorių linijose kalibracija, kaip efektyviai sugeba įrenginys aptikti svetimkūnį produkte).

„Džiaugiamės, kad mūsų klientai gali įsigyti aukščiausios kokybės mėsos gaminių, kurių gretos lentynose plečiasi. Didindami kokybės ženklu pažymėtų prekės ženklų sąrašą, visų pirma siekiame, kad kiekvienas pirkėjas turėtų galimybę pasirinkti ne tik saugius bei skanius, bet ir sveikatai palankesnius kasdienius produktus“, – sako K. Lebednikas.

Minėtos apklausos duomenimis, Lietuvos gyventojams kokybės ženklinimas itin aktualus, renkantis šviežią mėsą ir jos gaminius, taip pat žuvį ir jos produktams. Toliau apklausoje rikiuojasi pieno produktai bei vaikiškos prekės. Šias kategorijas, kaip itin svarbias, išskyrė kas antras respondentas.