Kaip atskirti kokybišką tekstilės gaminį, kad jis tarnautų ilgą laiką?

29.06.2021 09:00:00 | Vilnius

Kai parduotuvėje prieš akis galybė skirtingų rūbų ar patalynės užvalkalų, atskirti kokybiškai pagamintą prekę – sudėtinga užduotis. „Lidl“ kokybės departamento užtikrinimo atstovai pasakoja, kaip įsitikinti, kad jūsų išsirinktas tekstilės gaminys tarnautų ilgiau nei vieną skalbimą.

Vienas svarbiausių elementų, lemiančių tekstilės kokybę – žaliavos, iš kurių ji buvo pagaminta. Visada atkreipkite dėmesį į medžiagos patvarumą, spalvų ryškumą, ar jos nublunka po skalbimo. Kokybei įtakos gali turėti ir geografinė medvilnės augimo padėtis, kada ji buvo auginama, kada subrendo ir net kada buvo nuimamas derlius. Šios medžiagos kokybę lemia ir technologijos, kurios buvo pasitelkiamos ją surenkant.

Medžiagos kokybei įtakos gali turėti ir jos savybės. Pavyzdžiui, medvilnė yra puikiai skysčius sugerianti medžiaga, o to priežastis – jos pluošte esantis nedidelis kanalas, į kurį patenka vanduo ar prakaitas. Tiesa, drėgmė medvilnę palieka sunkiai, todėl dirbtiniai pluoštai ir produktai iš šios medžiagos dažniausiai yra gaminami taip, kad skysčiai būtų išgarinami greitai.

Įsigijus naują patalynę ar rūbą, rekomenduojama tekstilės gaminius iškart išskalbti. Jeigu jie išlieka tokie pat patvarūs, ant medžiagos neatsiranda mažų burbulų, o spalvos nepakinta – gaminį tikrai galima laikyti kokybišku.

Tačiau atskirti kokybiškus tekstilės produktus galima ir neparsinešus jų namo. Pasak Vytenio Čubrinsko, „Lidl Lietuva“ Pirkimų tarnybos Ne maisto prekių skyriaus vadovo, renkantis skirtingus tekstilės gaminius, galioja skirtingos taisyklės, padedančios neapsigauti atsinaujinant savo drabužių spintą ar patalynės dėžę.

Atsakingai pagaminta ir tvari medžiaga

Anot V. Čubrinsko, kokybiška namų tekstilė, pavyzdžiui, antklodžių ar pagalvių užvalkalai, paklodės, turėtų būti patvari, geros sudėties, pagaminta tausojant aplinką. Ji turėtų būti tinkama skalbti 60 laipsnių ir aukštesnėje temperatūroje, taip pat ją turėtų būti galima džiovinti elektrinėje džiovyklėje. Be to, kokybiški namų tekstilės produktai turėtų gebėti greitai pašalinti drėgmę.

„Renkantis apatinius drabužius, pavyzdžiui, liemenėles ar apatinius, atkreipkite dėmesį į tai, kaip jie glunda prie odos, ar juos malonu dėvėti, ar jie leidžia jūsų kūnui kvėpuoti. Šie rūbai turėtų būti tvirti, pagaminti kokybiškai, atsižvelgiant į mus supančią aplinką. Itin svarbu, kad drabužiai atitiktų jūsų dydį, pernelyg neprisispaustų prie odos ar nebūtų per daug laisvi. Be to, apatiniuose drabužiuose turėtų būti kuo mažiau kenksmingų medžiagų, nes jie turi tiesioginį sąlytį su mūsų oda“, – sako „Lidl Lietuva“ Ne maisto prekių skyriaus vadovas.

V. Čubrinsko teigimu, įsigyjant kokybiškus sporto drabužius, taip pat svarbu įsitikinti, kad jie yra patogūs ir nevaržo judesių, o jų dydis – tinka tobulai. Atkreipkite dėmesį į medžiagas, iš kurių jie pagaminti, taip pat šie rūbai turėtų ne tik, greitai džiūti ar sparčiai šalinti drėgmę, bet ir būti neperpučiami. Be to, svarbu patikrinti, ar įvairios jų detalės – užtrauktukai, sagos – yra funkcionalios, tvirtai laikosi prie medžiagos.

„Kalbant apie kokybiškus viršutinius drabužius, jie taip pat turėtų leisti kūnui kvėpuoti, atitikti jūsų dydį, būti malonūs dėvėti. Kadangi juose būna dar daugiau įvairių smulkių elementų, atidžiai juos apžiūrėkite, atkreipkite dėmesį į kišenes ir vietas šalia jų, ar čia nėra įplyšimų. Būtinai patikrinkite, ar sklandžiai juda užtrauktukas, ar patogiai užsisega sagos. Peržvelkite jų sudėtį – ar jie pagaminti iš saugių medžiagų, tausojant aplinką. Galiausiai, apžiūrėkite, ar ant pakuotės yra atitinkami, kokybę užtikrinantys ženklai – šis patarimas galioja bet kokiam tekstilės gaminiui“, – teigia specialistas.

Aukštą kokybę garantuoja patikimi partneriai

Kalbėdamas apie kokybiškų tekstilės gaminių svarbą, V. Čubrinskas akcentuoja, jog prekybos tinklo tikslas yra pasiūlyti geriausią įmanomą kainos ir kokybės santykį tiek maisto, tiek ne maisto prekių srityse. Tekstilės gaminių kokybę „Lidl“ užtikrinti padeda bendradarbiavimas su nepriklausomu, Vokietijoje įsikūrusiu, Hohenšteino institutu.

„Prestižinį šio instituto sertifikatą gauna tik gaminiai, atitinkantys nustatytus reikalavimus. Čia produktai yra įvertinami trijose kategorijose: tinkamo dydžio, nepageidaujamų medžiagų likučių, gaminio kokybės. Pavyzdžiui, Hohenšteino institutas turi ilgametę patirtį bendradarbiaujant su „Human Solutions GmbH“, kurios specializacija – kūno erdvinis nuskaitymas ir modeliavimas. Kartu su šia organizacija, siekiant nustatyti drabužių dydžių tinkamumus, pasitelkėme net 13 tūkst. žmonių, kurie buvo išmatuoti nuo viršugalvio iki kojų pirštų galiukų. Remiantis šiais matavimais, sukūrėme vienodų dydžių sistema“, – sako pašnekovas.

Pasak jo, norint garantuoti nekintantį prekybos tinklo tekstilės gaminio dydį, viso gamybos proceso eigoje ir dar prieš jį, kiekvienas dydis yra tikrinamas reikiamoms proporcijoms, atitinkamų išmatavimų manekenų pagalba. Tokiu būdu užtikrinama, kad vienąkart išsirinkus tinkamą „Lidl“ drabužio ar kito tekstilės produkto dydį, jis turėtų tikti visuomet.

Specialiu ženklu pažymėta tekstilė

Specialistas pratęsia, kad Hohenšteino institutas testuoja „Lidl“ privačių prekės ženklų, pavyzdžiui, „Esmara“, „Livergy“, „Lupilu“, „Meradiso“, „Crivit“ ir „Pepperts!”, gaminius. Šio instituto laboratorijose yra tikrinamos tokios tekstilės savybės kaip nepageidaujamų medžiagų likučių normos audinyje, audinio blukimo lygis, PH rodikliai, pagaminimo kokybė ir kiti.

Taip pat instituto laboratorija yra sertifikuota pagal „STANDARD 100 by OEKO-TEX“ – nepriklausomą tyrimų ir sertifikavimo sistemą tekstilės žaliavoms, visuose produkto gamybos etapuose. Šios sistemos reikalavimuose pateiktos griežtos leistinų nepageidaujamų medžiagų likučių kiekių normos.

„Be to, norėdami užtikrinti, kad „Lidl“ tekstilė galėtų liestis prie žmogaus odos net intensyvių treniruočių metu, papildomai testuojame visus gaminius, kurie priglunda prie pat mūsų kūno – sporto aprangą, rankšluosčius ir patalynę, jos užvalkalus, drabužius ir suaugusiems, ir vaikams“, – teigia V. Čubrinskas.

Anot jo, pamačius ant „Lidl“ parduotuvėje esančios tekstilės gaminio prekės pakuotės Hohenšteino instituto pavadinimą bei kartu su institutu sukurtą kokybės ženklą „Patikrinta kokybė”, galėsite būti ramūs, kad jūsų įsigyjama prekė – itin aukštos kokybės, o ją užtikrino pasauliniu mastu pripažįstama organizacija.

 

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (1.1 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau