Kad velykiniai kiaušiniai būtų ne tik patvarūs, bet ir tvarūs: atkreipkite dėmesį į jų ženklinimą

19.03.2021 12:00:00 | Vilnius

Kiekvienas norime, kad mūsų velykinis margutis atlaikytų visus smūgius ir būtų tvirčiausias. Tačiau galvojant apie patvarumą, nereikėtų užmiršti ir jų tvarumo. Pasak gyvūnų gerove besirūpinančių organizacijų atstovų, būtent artėjant Velykoms, kuomet suvartojame didesnius kiaušinių kiekius, vertėtų susimąstyti apie vištų laikymo sąlygas ir rinktis kuo atsakingiau tiekiamus kiaušinius.

Kasdien dėl prastų laikymo sąlygų kenčia milijonai kiaušinius perinčių vištų. Todėl artėjant Velykoms, kiekvienas šalies gyventojas turėtų mokėti atpažinti, kaip buvo auginama višta, išperėjusi mūsų valgomus kiaušinius, sako gyvūnų gynėjų organizacijos „Tušti narvai“ vadovas Tomas Byčkovas. Jo teigimu, esant galimybei, reikėtų rinktis tuos kiaušinius, kurie buvo išperėti paukščiams rodant didžiausią dėmesį.

„Prisidėti prie pokyčių kiaušinių tiekimo sektoriuje yra nesudėtinga, tereikia žinoti, kokius kiaušinius valgome. Ekologiškai ir laisvai laikomų vištų kiaušiniai yra žymimi 0 ir 1 numeriu, o tai reiškia, kad paukščiai gali patenkinti daugiau savo natūralių poreikių, turi galimybę išeiti į lauką, gauti saulės šviesos. Ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai žymimi 2 numeriu, jos turi daugiau erdvės, nei narvuose, gali judėti po paukštidę. Narvuose laikomų vištų kiaušiniai pažymėti 3 numeriu, o juos perinčios vištos dažniausiai yra laikomos ankštuose narvuose, kuriuose net negali išskleisti savo sparnų“, – sako T. Byčkovas.

Atsisakys narvuose laikomų vištų kiaušinių

Kiaušiniai – vienas būtiniausių produktų, ypač svarbus per Velykas, sako „Lidl Lietuva“ pirkimų skyriaus vadovė Justina Šležienė. Jos teigimu, prekybos tinklas supranta savo, kaip vieno didžiausių šalies prekybos tinklų, įsipareigojimus prieš klientus ir aplinką, tad stengiasi „Lidl“ parduotuvėse siūlomą kiaušinių asortimentą planuoti atsakingai.

„Tikime tvaresnio pasaulio idėja, todėl esame nutarę dar iki 2025 metų iš mūsų asortimento eliminuoti narvuose laikomų vištų kiaušinius. Taip pat iki 2025 metų pabaigos esame įsipareigoję tokių kiaušinių nebenaudoti savo privačių prekių ženklų gaminių, gaunamų iš Lietuvos tiekėjų, receptūrose bei narvuose laikomų kiaušinių atsisakyti ir visose kitose privačių prekių ženklų produktų sudėtyse. Jau dabar „Lidl“ kiaušinių asortimentas susideda iš 50 proc. ant kraiko ir laisvai laikomų vištų kiaušinių, o kol bus pasiekti minėti tikslai, šią dalį palaipsniui didinsime“, – sako J. Šležienė.

Velykoms siūlys įsigyti tvaresnių kiaušinių

T. Byčkovo teigimu, kiekvienas pirkėjas savo pasirinkimais gali prisidėti prie pozityvių permainų, užtikrinsiančių vištų gerovę. „Džiaugiamės, kad prekybos tinklas rūpinasi paukščiais ir plėsdamas asortimentą atsižvelgia į jų auginimo aplinkybes bei priima ryžtingus sprendimus dėl kiaušinių tiekėjų, kurie neužtikrina pakankamai gerų vištų laikymo sąlygų“, – teigia pašnekovas.

Užsibrėžtų tikslų prekybos tinklas „Lidl“ siekia megzdamas glaudų ryšį su tiekėjais, kurie vištoms rodo itin didelį rūpestį. Anot „Lidl Lietuva“ pirkimų skyriaus vadovės, vienas naujausių tokio bendradarbiavimo pavyzdžių – pradėta partnerystė su Suomijos kiaušinių tiekėju „Munax“.

„Per šias Velykas nusprendėme bendradarbiauti su vištų gerovės standartus užtikrinančiu tiekėju. Skandinavijoje šie standartai – itin griežti, todėl paukščiai auginami atsakingesniais būdais, jie gyvena mažomis grupėmis po 60 vištų, pažįsta vienas kitą, turi laktas ir lizdus perėjimui. Be to, pagrindinis vištų lesalas yra Suomijoje auginami grūdai, kuriems nenaudojamas glifosatas, limituojami kiti grūdų kultivavimui naudojami cheminiai preparatai. Tikimės, kad mūsų klientai įvertins šį žingsnį ir artėjančias šventes pasitiks galvodami apie mus supančią aplinką“, – teigia pašnekovė.

Kiaušinių kokybei – išskirtinis dėmesys

Kokybė yra vienas svarbiausių aspektų siūlant prekes pirkėjams, sako „Lidl Lietuva“ pirkimų skyriaus vadovė J. Šležienė. Anot jos, dėl to prekybos tinklas periodiškai atlieka kiaušinių tiekėjų auditus ir kruopščiai atsirenka savo partnerius.

„Bendradarbiaujame tik su tais tiekėjais, kurie gali užtikrinti itin aukštą produktų kokybę ir turi jos standartus užtikrinančius sertifikatus. Taip pat nuolat vykdome mūsų partnerių gaminamos produkcijos mėginių tyrimus, tai daryti reikalaujame ir pačių tiekėjų“, – sako specialistė.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (434.84 KB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau