Gilų pėdsaką Dzūkijoje palikę upių karaliai: kaip upėtakių auginimo tradicijas puoselėja vietiniai verslai

08.10.2021 09:00:00 | Vilnius

Dzūkija jau nuo seno garsėja savo grybingomis ir uogingomis vietovėmis, tačiau kiek rečiau kalbama apie šio etnografinio regiono vandens telkinius, šimtmečius aprūpinusius dzūkus maistingomis žuvimis. Vieną iš jų – vaivorykštinį upėtakį – mėgsta auginti įvairūs vietiniai žuvies ūkiai, tęsiantys Dzūkijos žuvininkystės tradicijas. Pavyzdžiui, Trakų rajone esančiame Mamavio kaime įsikūrusi UAB „Fishnet“ gali pasigirti bene moderniausiu, atsakingai auginamų vaivorykštinių upėtakių ūkiu visose Baltijos šalyse, o jų produkcijos galima įsigyti „Lidl“ parduotuvėse.

Dzūkijoje jau ilgus metus egzistuoja ne tik upėtakių gaudymo, bet ir jų auginimo tradicija. Lietuvoje upėtakiai pradėti veisti 1873 m., o jau XX a. pradžioje, inžinierius ir architektas Bronislovas Malevskis Aukštadvario dvare įkūrė upėtakių auginimo ūkį, kuris, sakoma, buvo pats geriausias visoje Rusijos Imperijoje.

Trakų Vokėje taip pat buvo įkurtas ir pirmasis Lietuvoje vaivorykštinių upėtakių auginimo ūkis. Juos XIX a. pabaigoje iš Šiaurės Amerikos į Dzūkiją atvežė žymus žuvivaisos specialistas ir inžinierius Mykolas Girdvainis, pats ir suprojektavęs šią tvenkinių sistemą.

Įdomu tai, kad šiandien čia veikia Žuvininkystės tarnyba (ŽT) prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos Trakų Vokės skyrius, kuris prieš kelis metus buvo rekonstruotas ir pritaikytas margųjų ir vaivorykštinių upėtakių bei kitų žuvų veisimui ir auginimui.

Žuvininkystės tradiciją tęsia vietiniai verslai

Tačiau šias Dzūkijos žuvininkystės tradicijas puoselėja ne tik valstybinis, bet ir privatus sektorius. Viena iš tokių įmonių – Trakų rajone esančiame Mamavio kaime įsikūrusi UAB „Fishnet“ galinti pasigirti bene moderniausiu, atsakingai auginamų vaivorykštinių upėtakių ūkiu visose Baltijos šalyse.

„Džiaugiamės turėdami galimybę prisidėti prie Dzūkijos etnografinio regiono tradicijų tęsimo. Margieji ir vaivorykštiniai upėtakiai – neatsiejama Dainavos istorijos dalis, kurią saugoti yra būtina. Galima sakyti, kad mūsų auginamos žuvys ir iš jų gaminama produkcija leidžia užčiuopti dalelę to, ką valgė ne tik dzūkų, bet ir visos Lietuvos gyventojų protėviai“, – sako „Fishnet“ vadovas Vaidas Juodis.

Pasak jo, įmonės upėtakiai yra auginami uždaroje recirkuliacinėje sistemoje – efektyviausiu ir labiausiai aplinką tausojančiu akvakultūros būdu: „Suprantame, kad esame atsakingi už mus supančią gamtą, todėl stengiamės ne tik produktyviai, bet ir tvariai auginti žuvis. Mūsų ūkis į aplinką išmeta labai mažai teršalų, o baseine esantis vanduo yra nuolat valomas ir naudojamas pakartotinai, todėl nereikia turėti didelių vandens plotų ar milžiniškų šviežio vandens išteklių.“

Dzūkijoje auginti upėtakiai prieinami visoje Lietuvoje

V. Juodis pratęsia, kad nors sunkiausias pandemijos laikotarpis jau praeityje, jis džiaugiasi pernai užgimusiomis partnerystėmis, kurios padėjo įmonės produkciją paskleisti po dar platesnius vandenis.

„Dar praėjusiais metais prasidėjęs bendradarbiavimas su „Lidl“ leido Dzūkijoje augančius vaivorykštinius upėtakius pasiūlyti visos šalies gyventojams. Džiaugiamės, kad prekybos tinklas parodė dėmesį ne tik mums, bet ir kitiems vietiniams gamintojams ar ūkininkams bei tokiu būdu puoselėja senąsias šalies etnografinių regionų tradicijas. Tikimės, kad ateityje ši partnerystė taps dar artimesnė“, – teigia „FishNet“ direktorius.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (1.9 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau