Išskirtinis „Lidl“ dėmesys bioįvairovei: nuo sertifikuoto palmių aliejaus iki griežtesnių reikalavimų pesticidams

12.01.2022 09:00:00 | Vilnius

Spinatai

Viso pasaulio biologinė įvairovė skaičiuojama milijonais rūšių, tačiau mokslininkų teigimu, kasmet šis skaičius sumažėja bent 10 tūkst. Daugiausiai prie to prisideda žmonių veiksmai. Viso pasaulio vartotojų poreikiams patenkinti vykdoma žemės ūkio, pramonės ir kitų sektorių veikla neigiamai veikia ekosistemas ir organizmus. Teikdama išskirtinį dėmesį biologinės įvairovės išsaugojimui, „Lidl Lietuva“ kelia vis griežtesnius tikslus žaliavų išgavimo, prekių gamybos bei kitose srityse ir savo pirkėjams siūlo tvaresnius produktus.

Anot „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantės Rasos Didjurgytės, žemės ūkis, gyvulininkystė ir žuvininkystė daro didelę įtaką ekosistemoms. Viena didžiausių problemų yra gausus trąšų bei pesticidų naudojimas. Šios cheminės medžiagos sutrikdo natūralią pusiausvyrą, naikina organizmus, nualina dirvožemį, o perteklinės trąšos su paviršiniu vandeniu patenka į didesnius vandens telkinius, kur taip pat sukelia neigiamą poveikį. Be to, daug itin svarbių ekosistemų, tokių kaip atogrąžų miškai, yra naikinama dėl žemės ūkio plėtros.

Prekybos tinklas siekia, kad parduotuvėse pirkėjai kasdien rastų ne tik šviežių, aukščiausios kokybės, bet ir tvariau užaugintų produktų. Dėl to „Lidl Lietuva“ bendradarbiauja su atsakingą požiūrį turinčiais tiekėjais ir partneriais.

„Savo veiklai ir produktams keliame aukštesnius nei Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimai, stengiamės kuo labiau mažinti savo ekologinį pėdsaką ir to paties tikimės iš savo partnerių“, – sako R. Didjurgytė.

Naujų tarptautinių standartų vystymas

Platus kokybiškų vaisių ir daržovių asortimentas „Lidl“ parduotuvėse yra vienas svarbiausių prekybos tinklo prioritetų. Kaip teigia R. Didjurgytė, tinkamus šių produktų auginimo metodus padeda užtikrinti „GlobalG.A.P.“ (angl. Global Good Agricultural Practice) reikalavimų laikymasis. To įmonė reikalauja iš visų šviežių vaisių ir daržovių tiekėjų.

Prie įprastų gerosios žemės ūkio praktikos reikalavimų „Lidl“ kartu su „GlobalG.A.P.“ organizacija ir kitais partneriais vysto papildomą modulį dėl biologinės įvairovės apsaugos vaisių ir daržovių žemės ūkyje. Šis modulis užpildys iki šiol Europoje buvusią šios srities sertifikavimo spragą ir jį galės taikyti tiek ūkininkai, tiek kiti tiekimo grandinės dalyviai – perdirbėjai, platintojai.

„Tarptautinių standartų įdiegimas padeda ūkininkams ne tik geriau vykdyti ir kontroliuoti savo procesus, bet ir atveria jiems duris į platesnius prekybos vandenis“, – sako įmonės atstovė.

Mažiau pesticidų – daugiau natūralios kokybės

Siekiant išskirtinai aukštos vaisių ir daržovių kokybės bei saugumo, „Lidl“ savo tiekėjams kelia tris kartus aukštesnę kartelę dėl veikliųjų medžiagų likučių, nei ES teisės aktų reikalavimai.

„Reikalaujame, kad visuose šviežiuose vaisiuose ir daržovėse būtų ne daugiau kaip penkių pesticidų ar kitų veikliųjų medžiagų likučiai, o nustatytas likučių kiekis neviršytų trečdalio leistinos normos, numatytos pagal ES reikalavimus. Dar labiau apribodami pesticidų naudojimą žemės ūkyje, mes prisidedame prie žmogaus sveikatos ir ekosistemų tausojimo“, – pasakoja R. Didjurgytė.

Konsultuodamasis su ekspertais prekybos tinklas neseniai sudarė naują sąrašą cheminių medžiagų, kurias yra draudžiama naudoti „Lidl“ tiekiamiems vaisiams ir daržovėms nuo 2022 m. gegužės. Į šį sąrašą įtraukta daugiau nei 200 medžiagų pagal jų neigiamą poveikį aplinkai ir žmonėms.

Tvarumo prioritetas žuvų ištekliams

Žuvų ir kitų vandens organizmų bioįvairovė taip pat stovi ant itin pavojingo slenksčio. Prie vandens gyvūnijos nykimo prisideda neadekvataus masto žvejyba bei nelegalus žvejojimas, o perpildytuose akvakultūros ūkiuose klesti ne žuvys, o ligos.

„Dėl šios priežasties „Lidl“ parduotuvėse yra platus pasirinkimas sertifikuotos žuvies. Laukinės žuvies ar jūros gėrybių produktai yra sertifikuojami pagal MSC (angl. Marine Stewardship Council) standartą, kuris rodo, kad žuvies išteklių eksploatacija neperžengia tausaus naudojimo lygio, kad poveikis aplinkai yra mažesnis ir laikomasi kitų tvaresnės žvejybos reikalavimų“, – sako įmonės atstovė.

Iš kitos pusės, akvakultūros produktai taip pat siejami su didele tarša ir išteklių eikvojimu – pradedant nuo šalia ūkių esančių ekosistemų taršos iki pašarui naudojamos laukinės žuvies. R. Didjurgytės teigimu, tokiu atveju tvaresnis pasirinkimas – pagal ASC (angl. Aquaculture Stewardship Council) standartą sertifikuoti produktai.

Dėmesys atogrąžų miškų apsaugai

Dar vienas žingsnis saugant biologinę įvairovę – atogrąžų miškus tausojanti palmių aliejaus gavyba. Nors palmių aliejus yra itin pigi, lengvai ir greitai išgaunama žaliava, būtina užkirsti kelią neadekvataus masto atogrąžų miškų konversijai. Šiuo tikslu prekybos tinklas teikia prioritetą RSPO (angl. Roundtable on Sustainable Palm Oil) sertifikuotam palmių aliejui, išgautam nenaikinant miškų.

„Palmių aliejus, vienas iš populiariausių aliejų pasaulyje, naudojamas tiek maisto, tiek ir grožio pramonėje. Mes savo ruožtu turime tikslą „Lidl“ privačių prekių ženklų produktams naudoti tik sertifikuotą aliejų ne vėliau kaip iki šių metų pabaigos. Tačiau ne maisto prekėms – tokioms kaip kosmetika ar žvakės – jau dabar naudojame RSPO sertifikuotą palmių aliejų“, – sako R. Didjurgytė.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (2.79 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau