Augaliniai produktai tvaresnei mitybai: tausojate gamtą, gyvūnus ir savo sveikatą

26.07.2022 09:00:00 | Vilnius

Kokosu

Augalinės kilmės produktai yra tvaresnis pasirinkimas, rūpinantis gyvūnų gerove, tausojant gamtos išteklius bei sprendžiant opias klimato kaitos problemas. „Lidl“ privataus prekės ženklo „Vemondo“ produktai yra neutralūs klimatui, o šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijos kompensuojamos finansuojant specialius projektus, pasakoja „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė Rasa Didjurgytė ir gyvūnų teisių organizacijos „Gyvi gali“ vadovė Meda Šermukšnė.

Kviesdamas pirkėjus išbandyti mažesnį poveikį aplinkai turinčius augalinės mitybos produktus, prekybos tinklas „Lidl“ bendradarbiauja su gyvūnų teisių organizacija „Gyvi gali“. Kartu su naujaisiais partneriais „Lidl“ ragina pirkėjus rinktis daugiau augalinės kilmės produktų, pavyzdžiui, privataus prekės ženklo „Vemondo“ gaminius, kurie yra ne tik veganiški, bet ir neutralūs klimatui. Ir taip ganėtinai maža produktų auginimo, gamybos ir kt. ŠESD emisija yra kompensuojama pasitelkiant sertifikuotus klimato projektus.

Jau šią savaitę visose „Lidl“ parduotuvėse ne tik vegetarų ir veganų, bet visų pirkėjų lauks augaliniai „Vemondo“ maisto produktai, o kartu ir sutaupyti leidžiantys kainų pasiūlymai. Pats metas išbandyti veganišką užtepėlę, picą, daržovėmis įdarytus virtinius, daržovių paplotėlius ar ekologiškus sausainius.

Augaliniai produktai – tvaresnis pasirinkimas

Augaliniam maistui nenaudojamos gyvūninės kilmės sudedamosios dalys, todėl jie neprisideda prie gyvūnų išnaudojimo, pabrėžia M. Šermukšnė. Todėl rinkdamiesi augalinius produktus pirkėjai pirmiausia rūpinasi gyvūnų gerove, mažina gyvūnų, auginamų fermose, skaičių.

„Matome, kad žmonės vis daugiau domisi augaline mityba, jiems svarbu ne tik gyvūnų, bet ir jų pačių sveikata. Augalinių produktų vartojimas mažina įvairių ligų riziką pasauliniu mastu, mat dėl augančio gyvūnų skaičiaus fermose ir vis glaudesnio žmonių ir gyvūnų santykio dažnai plinta ligos, randasi naujos epidemijų formos“, – pasakoja organizacijos „Gyvi gali“ vadovė.

Be to, augalinės kilmės produktai yra ir kur kas tvaresnis pasirinkimas sparčiai besikeičiančio klimato kontekste. Augaliniams produktams užauginti reikia mažiau žemės ploto, vandens bei kitų išteklių, o šiltnamio efektą sukeliančių dujų, statistikos duomenimis, augalinių produktų auginimo ir gamybos metu susidaro iki 50 kartų mažiau, lyginant su daugeliu gyvūninės kilmės produktų.

„Ar žinojote, kad 1 kg jautienos užauginti ir pagaminti yra išskiriama net 60 kg ŠESD, o tam pačiam kiekiui pupelių užauginti – mažiau nei kilogramas ŠESD? Augalinis maistas, lyginant su gyvūniniu, turi žymiai mažesnį šiltnamio efektą sukeliančių dujų pėdsaką, todėl yra draugiškesnis klimatui. Tokių produktų turime ir nuolatiniame visų „Lidl“ tinklo parduotuvių asortimente“, – akcentuoja R. Didjurgytė.

Neišvengiamą emisiją kompensuoja

Stengdamasis mažinti savo šiltnamio dujų pėdsaką, „Lidl“ imasi įvairių aplinkai draugiškų veiksmų: prekybos tinklas naudoja iš atsinaujinančių šaltinių pagamintą elektros energiją, ant dalies parduotuvių yra sumontuotos saulės elektrinės, o šalia jų – įrengtos ir elektromobilių akumuliatorių įkrovimo stotelės.

Kaip pažymi „Lidl Lietuva“ atstovė, klimatą tausojančių iniciatyvų yra ir daugiau, visos jos nurodytos įmonės klimato strategijoje.

„Visiškai išvengti šiltnamio dujų emisijų ir būti klimatui neutraliais šiuo metu būtų labai sudėtinga. Dėl to imamės įvairių ŠESD emisijos mažinimo sprendimų, o tą dujų kiekį, kurio kol kas negalime išvengti, kompensuojame pasitelkdami sertifikuotus klimato apsaugos projektus. Šie projektai yra sukurti besivystančiose valstybėse ar sunkiau besiverčiančiose bendruomenėse siekiant sumažinti tam tikrų taršių veiklų ŠESD emisiją. Tokiu būdu nuo 2022 finansinių metų pradžios „Lidl Lietuva“ operatyvinė veikla yra neutrali klimatui“, – pažymi įmonės socialinės atsakomybės konsultantė.

Šiuo metu įmonė yra nupirkusi atitinkamą kiekį ŠESD kompensavimo sertifikatų iš trijų projektų: dviejų Indijoje ir vieno Afrikoje – Zambijoje ir Mozambike. Projektais siekiama sumažinti ŠESD emisiją užteršto vandens virinimo bei maisto gamybos metu. Šioms veikloms vietos bendruomenės naudoja neefektyvias krosnis ir sudegina didelius kiekius medienos ar anglių, iš kurių susidaro ŠESD. Projektų metu įrengiamos biodujų sistemos, kasami bei atnaujinami geriamojo vandens šuliniai, tradicinės molinės krosnys maistui gaminti yra pakeičiamos efektyvesnėmis. Tokiu būdu ŠESD emisija kasmet sumažinama apie 490 tūkst. tonų. Be to, šie projektai padeda gerinti žmonių gyvenimo sąlygas – suteikia žmonėms prieigą prie švaraus geriamo vandens, o efektyvesnė maisto gamyba mažina namuose oro taršą, dėl kurios serga ir miršta daugybė žmonių.