„Lidl“ skuba į pagalbą sunkioje padėtyje atsidūrusiems vaikams: paramos organizacijoms pervedė 11,6 tūkst. eurų

31.03.2020 11:00:00 | Vilnius

LIDL parama

Prekybos tinklo „Lidl“ socialinis projektas „Už saugią aplinką mūsų vaikams“, kurio metu taromatus naudojantys pirkėjai gali paaukoti depozito sumą, tapo svarbia pagalba dabar kaip niekad pažeidžiamais vaikais besirūpinančioms organizacijoms. Metų pradžioje surinktą gyventojų paramą organizacijoms „Caritas“, Maltos ordino pagalbos tarnyba ir „Gelbėkit vaikus“ „Lidl“ šiemet pervedė anksčiau, nei planuota. Prekybos tinklui padvigubinus gyventojų indėlį, organizacijoms pervesti 11 658 eurai arba po 3 886 eurus kiekvienai.

„Dėl karantino reikalavimų vaikų dienos centrai neveikia, todėl mūsų remiamų organizacijų darbuotojai labiausiai pažeidžiamomis visuomenės grupėmis rūpinasi kitais būdais – organizuoja maistą šeimoms, teikia emocinę, psichologinę paramą vaikams ir jų tėvams. Tam prireikia daugiau tiek žmogiškųjų, tiek finansinių išteklių. Įprastai paramą organizacijoms pervedame kas ketvirtį, tačiau suprasdami, koks svarbus jų vaidmuo yra būtent dabar, kai dėl karantino išauga nepriteklius, nusprendėme paankstinti paramos pervedimą“, – sako „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Pasak jo, kol kas pervesta suma už sausį ir vasarį, o netrukus, nelaukiant paskirtos datos balandžio pabaigoje, organizacijas pasieks ir kovo mėnesio gyventojų paaukotos bei „Lidl“ pridėtos lėšos.

„Be abejo, šiuo metu eiti iš namų, jei nėra būtinybės, tikrai nereikia. Tačiau tuos pirkėjus, kurie šiaip ar taip atvyksta apsipirkti ir priduoti taros, tikrai raginame paspausti mygtuką ir paaukoti depozito sumą. Kai kuriems mūsų pirkėjams tai nebus dideli pinigai, tačiau kai kalbame apie vaikus pažeidžiamose šeimose, jiems tai gali reikšti labai daug. Ir toliau nuolat palaikome kontaktą su paramos organizacijomis ir ieškome būdų joms padėti“, – teigia V. Lopeta.

Šeimas slegia papildomos išlaidos

Kaip pasakoja „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė, daugelis jos vadovaujamos organizacijos globojamų šeimų šiuo metu atsidūrė finansinėje krizėje – suaugusieji prarado darbus ar buvo priversti išeiti nemokamų atostogų, o tai reiškia dar didesnį nepriteklių.

„Užsidarius mokykloms ir dienos centrams, vaikai niekur nebegauna nemokamų dienos pietų – nevykstant ugdymo procesui tik nedaugelis mokyklų sugeba pristatyti sausą maisto davinį vaikui. Tad su papildomais sunkumais susidūrusias šeimas slegia dar ir padidėjusios išlaidos maistui. Todėl dabar mes ypač stengiamės pasirūpinti jomis – mūsų darbuotojai nuperka ir dienos centrus lankančių vaikų šeimoms nuotoliniu būdu be kontakto pristato maisto produktų, pagrindinių higienos prekių“, – pasakoja R. Dičpetrienė.

Labai svarbi ir emocinė pagalba

Anot R. Dičpetrienės, dabartinė padėtis sukelia ir emocinę krizę – dėl nerimo bei streso daugeliui skurdžiausiai gyvenančių tėvų paaštrėjo sveikatos problemos, dėl namie patiriamos didesnės įtampos padaugėjo netinkamo tėvų elgesio su vaikais atvejų.

Psichologinės pagalbos svarbą pabrėžia ir organizacijos „Maltos ordino pagalbos tarnyba“ generalinė sekretorė Dalia Kedavičienė.

„Nors prasidėjus karantinui dienos centrų veiklą turėjome pristabdyti, socialinės darbuotojos be maisto pristatymo su mažaisiais nuolat palaiko ryšį, kas bus dar aktualiau prasidėjus nuotoliniam mokymuisi. Mūsų organizacijos darbuotojai, kurių tarpe yra psichologų ir socialinių darbuotojų, nuolat konsultuoja šeimas, suteikia joms emocinę pagalbą, padeda neieškoti sprendimų priklausomybėse ir tinkamai pasirūpinti savo vaikais. Tad bet kokia parama mums yra reikalinga, kad toks svarbus darbas šiuo metu nenutruktų“, – tvirtina „Maltos ordino pagalbos tarnybos“ vadovė.

Pasak „Gelbėkit vaikus“ vadovės R. Dičpetrienės, šiuo sunkiu metu labiau nei visada yra reikalinga verslo, nevyriausybinių organizacijų ir valstybės institucijų vienybė.

„Verslo finansinė parama, nevyriausybinio sektoriaus šeimų pasiekiamumas, įžvalgos realiu laiku dėl paramos poreikio ir lankstumas tą paramą suteikiant bei valstybės institucijų bendradarbiavimas užtikrinant šeimoms ir vaikams tą minimumą, kurį gali šiandien garantuoti kiekvienam piliečiui mūsų valstybė, padės Lietuvos žmonėms išgyventi emocinį ir ekonominį sunkmetį. Turime būti vieningiausi ir papildyti vieni kitus būtent tada, kai sunkiausia. Esame be galo dėkingi „Lidl Lietuvai“ už anksčiau nei įprastai pervestą paramą. Ji padės užtikrinti tai, kad net ir užklupus karantinui, labiausiai stokojančios šeimos nepritrūks maisto ant Šv. Velykų stalo ir pavasarį pasitiks emociškai stipresnės“, – sako organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė.

Paaukotos lėšos neleidžia sustoti darbams

Darbų tęstinumą akcentuoja ir organizacijos „Caritas“ generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė. Jos vadovaujama organizacija užsidarius vaikų dienos centrams taip pat pradėjo teikti šeimoms maistą, emocinę bei psichologinę paramą. Įgyvendinti šiuos užmojus padeda papildoma parama.

„Organizuodami nuotolinį darbą su vaikais ir jų šeimomis „susitinkame“ ne tik su veiklos perorganizavimo, bet ir su finansiniais iššūkiais – lėšų iš projektinio finansavimo viskam nepakanka. Tad didžiuojamės ir džiaugiamės, kad iššūkių akivaizdoje „Lidl“ pirkėjai ir šis prekybos tinklas yra šalia ir ieško būdų, kaip galėtų daugiau prisidėti. Viliamės, kad šiuo visiems sudėtingu laikotarpiu bendromis pastangomis mes galime vieni kitais pasirūpinti“, – teigia „Carito“ vadovė.

Iš viso jau paaukota daugiau nei 100 tūkst. eurų

Prisidėti prie pagalbą vaikams teikiančių organizacijų gali kiekvienas prekybos tinklo „Lidl“ taromatais besinaudojantis žmogus, paspaudęs mygtuką „aukoti“. Surinktą sumą „Lidl“ padvigubina ir perveda vaikų dienos centrus koordinuojančioms organizacijoms „Maltos ordino pagalbos tarnyba“, „Gelbėkit vaikus“ ir „Caritas“.

Per dvejus metus dienos centrams paremti buvo surinkti 106 447 eurai, kurie lygiomis dalimis išdalinti minėtoms organizacijoms. Jos šias lėšas panaudojo būtiniausioms reikmėms: nuo gyvybiškai svarbių remonto darbų iki savanorių, socialinių darbuotojų bei užimtumo specialistų mokymo.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (1.21 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau