Lietuvos „Caritas“ vadovė: vaikų dienos centrai stengiasi palaikyti emocinę ir psichologinę vaikų sveikatą karantino metu

30.12.2020 09:00:00 | Vilnius

Jau ketvirtus metus besitęsiančio „Lidl“ inicijuoto socialinio projekto „Už saugią aplinką mūsų vaikams“ metu, taromatais besinaudojantys prekybos tinklo klientai gali vaikams paaukoti depozito sumą, kurią „Lidl“ padvigubina. Šie pinigai yra išdalijami trims vaikų dienos centrus kuruojančioms organizacijoms, o viena iš jų – Lietuvos „Caritas“. Organizacijos generalinės sekretorės Deimantės Bukeikaitės teigimu, vaikus šiemet užklupusi neįprasta situacija jau yra išsekinusi tiek fiziškai, tiek emociškai, o parama, norint užtikrinti sklandų vaikų dienos centrų darbą ir jų plėtrą – būtina.

Anot D. Bukeikaitės, „Caritas“ prižiūri daugiau nei 30 vaikų dienos centrų, o visi jie susiduria su skirtingais iššūkiais: „Vieniems šiemet prireikė „Lidl“ ir gyventojų paramos patalpų remontui, kitiems padėjo užtikrinti kokybišką vaikų maitinimą, organizuoti prasmingas išvykas ar įveikti kitus finansinius trikdžius, ribojančius vaikų dienos centrų kokybiškos veiklos organizavimą.“

„Caritas“ vadovė pratęsia, kad šią vasarą vaikai itin džiaugėsi pokarantininiu laiku, kuomet jie galėjo aplankyti įdomius Lietuvos kampelius, pabūti gamtoje, pirmąkart išvykti prie jūros ar sudalyvauti stovykloje.

„Dauguma vaikų, lankančių dienos centrus, gyvena šeimose, kurios turi finansinių sunkumų, tad vaikams nėra lengva plėsti savo akiratį. Dažnai jiems tenka išsiskirti iš bendraamžių rato, nes jie negali vykti į mokamas ekskursijas, turėti patinkančios užklasinės veiklos. Džiaugiamės, kad „Lidl“ parama suteikia šias galimybes vaikams“, – sako D. Bukeikaitė.

Vaikams trūksta fizinės ir aktyvios veiklos

Pasak pašnekovės, būtent karantino metu dar labiau išryškėjo vaikų dienos centrų poreikis, nes šiuo laikotarpiu kreipėsi vis daugiau šeimų, norėjusių, kad jų vaikai pradėtų lankyti centrą. Ji pažymi, kad žvelgiant į ateities planus, yra matomas poreikis steigti naujus dienos centrus, ypatingai regionuose.

„Nors vaikų poreikis lankyti vaikų dienos centrus ir ten gauti reikalingą pagalbą yra didžiulis, tačiau jie turi laikytis tam tikrų reikalavimų karantino metu organizuojant veiklą. Vienas jų – užtikrinti vienam lankytojui reikalingą plotą, o tai padaryti – sudėtinga, tenka organizuoti po kelis užsiėmimus skirtingoms vaikų grupėms, vykdant jų rotaciją. Likusius vaikus, negalinčius dėl susiklosčiusių aplinkybių lankyti dienos centrų, bandome pasiekti nuotoliniu būdu“, – sako D. Bukeikaitė.

Ji pažymi, kad visgi nuotolinis bendravimas nepakeičia gyvų susitikimų: „Vaikai yra pervargę nuo nuotolinio mokymosi ir bendravimo nuotoliniu būdu bei dėl tokios neįprastos situacijos patiriamo streso. Jiems trūksta fizinės ar aktyvios veiklos, susitikimų su kitais bendraamžiais, tad vaikų dienos centrai stengiasi kiek įmanoma padėti palaikyti emocinę-psichologinę vaikų sveikatą ir užtikrinti saugias dienos centro lankymo sąlygas.“

Rūpinimasis vieni kitais turėtų tapti kasdiene pastanga

„Caritas“ vadovės teigimu, šventiniu laikotarpiu yra būtina į kiekvieną asmenį žvelgti kaip į savo šeimos narį, nes toks sunkus laikmetis parodo, kokie vieni kitiems reikalingi esame, nepaisant mūsų ryšių.

„Šios Kalėdos ir šie metai buvo nelengvi mums visiems. Per juos buvo pakeisti įprasti mūsų planai ir pažįstama kasdienybė, prarasta dalis jaukios bendrystės, per Kalėdas susitinkant su gausiu būriu šeimos narių, kitais artimaisiais bei brangiais žmonėmis. Tačiau taip pat šie metai mums parodė, kad ir Kalėdų dovanos įgauna kitą – pagalbos vienas kitam – formatą. O jei tikime, kad mūsų visuomenės ateitis didele dalimi priklausys nuo šiandien augančių vaikų, mūsų rūpestis, pagalba ir indėlis plečiant jų galimybes, padedant jiems augti ir mokytis turi būti kuo didesnis“, – sako D. Bukeikaitė.

Ji pažymi, kad vaikams saugią ir palaikančią aplinką būtina kurti ne tik prieš Kalėdas, bet ir visus metus: „Užtikrindami saugią aplinką vaikams šiandien, rūpinamės mūsų visų rytojumi. Džiaugiuosi, kad visuomenė vis aktyviau reaguoja į kvietimus prisidėti ir padėti mažiausiems mūsų visuomenės nariams, o „Lidl“ sudaro tokią galimybę visos šalies gyventojams. Tikiu, kad prieš daugiau nei trejus metus prasidėjusi mūsų draugystė su „Lidl“ tęsis ir dėkoju visiems girdintiems ir aukojantiems – tegul rūpinimasis vieni kitais tampa kasdiene mūsų pastanga.“

Paaukota daugiau kaip 175 tūkst. eurų

Prisidėti prie pagalbą vaikams teikiančių organizacijų gali kiekvienas prekybos tinklo „Lidl“ taromatais besinaudojantis žmogus, paspaudęs mygtuką „aukoti“. Surinktą sumą „Lidl“ padvigubina ir perveda vaikų dienos centrus koordinuojančioms organizacijoms Maltos ordino pagalbos tarnyba, „Gelbėkit vaikus“ ir „Caritas“.

Per trejus metus dienos centrams paremti buvo surinkti 176 754 eurai, kurie lygiomis dalimis išdalinti minėtoms organizacijoms. Jos šias lėšas panaudojo būtiniausioms reikmėms: nuo gyvybiškai svarbių remonto darbų iki savanorių, socialinių darbuotojų bei užimtumo specialistų mokymo ir kt.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (16.12 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau