„Lidl“ nebelieka vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių

18.02.2020 11:00:00 | Vilnius

„Lidl“ nebelieka vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių

Prekybos tinklas „Lidl“ įgyvendino praėjusiais metais duotą pažadą iš prekybos išimti vienkartinius plastikinius pirkinių maišelius. Visą sausio mėnesį šių maišelių asortimentas buvo palaipsniui mažinamas, o nuo šios savaitės „Lidl“ tampa pirmuoju iš didžiųjų mažmeninės prekybos tinklų Lietuvoje, kurio visose parduotuvėse išvis nebeprekiaujama vienkartiniais plastikiniais pirkinių maišeliais. Antradienio rytą „Lidl Lietuva“ vienoje tinklo parduotuvių surengė spaudos konferenciją, kurios metu pranešė šią naujieną bei pristatė prekybos tinklo plastiko mažinimo strategiją.

„Lidl“ Parduotuvių lentynose neliko trijų rūšių plastikinių pirkinių maišelių, o pirkėjai kviečiami vietoj jų rinktis popierinius maišelius arba pačią tvariausią alternatyvą – daugkartinius pirkinių maišelius.  

„Jau lapkričio mėnesį pristatėme plastiko mažinimo kampaniją „Banginio dydžio dėkui“, kurios tikslas – priminti apie plastiko gamtai daromą žalą ir paskatinti pirkėjus rinktis gamtai draugiškesnes alternatyvas. Vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių atsisakymas – tik vienas iš pirmųjų „Lidl Lietuva“ žingsnių, kuriuo siekiame sumažinti plastiko daromą žalą“, – pristatydamas įgyvendintus pokyčius sakė „Lidl Lietuva“ generalinis direktorius Radostin Roussev-Peine.

„Lidl“ surengtoje spaudos konferencijoje apsilankė ir Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, kuris pasidžiaugė, jog verslas vis labiau atsigręžia į aplinkos išsaugojimą ir priima sprendimus, rodančius pavyzdį kitiems.

„Per metus Lietuvoje susidaro 100 tūkstančių tonų plastiko atliekų ir net 60 procentų jų yra pakuotės ir kitos plastiko atliekų dalys. Šiandien turime simbolinį atsakingo vokiško verslo žingsnį ir pavyzdį, kuris parodo, kad alternatyvų tikrai yra ir jomis galima pasinaudoti. Juolab, kad pakeitus vieną plastikinį maišelį, mes turime net šešias aplinkai draugiškas alternatyvas. Tai didžiulės galimybės tiek verslui, tiek gamintojams įrodyti, kad galima veikti ir aplinkai draugiškesniais būdais. Džiaugiuosi šia iniciatyva, dėkoju iniciatoriams ir linkiu sekti kitus šiuo geru pavyzdžiu“, – „Lidl“ spaudos konferencijoje kalbėjo Aplinkos ministras.

 „Lidl“ planuoja iki 2025 m. pabaigos plastikinių pakuočių kiekį sumažinti 20 proc. bei siekia, jog visos prekybos tinklo privačių prekės ženklų gaminių plastiko pakuotės iki 2025 m. pabaigos būtų 100 proc. tinkamos perdirbimui. Vien sprendimas atsisakyti vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių leis plastiko kiekį kasmet sumažinti daugiau kaip 90 tonų.

Visai neseniai „Lidl Lietuva“ pristatė naują popierinį pirkinių maišelį, specialiai pažymėtą plastiko mažinimo kampanijos „Banginio dydžio dėkui“ logotipu. Netrukus asortimentą papildys ir daugkartinis tekstilinis pirkinių maišelis. Maža to, netolimoje ateityje asortimentas bus papildytas ir daugiau aplinkai draugiškų alternatyvų, pavyzdžiui, daugkartiniais maišeliais vaisiams ir daržovėms bei biriems produktams.

Prieš atsisakant vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių, „Lidl Lietuva“ jau priėmė keletą sprendimų tvaresnės aplinkos link. 2019 metų vasarą „Lidl Lietuva“ iš prekybos išėmė vienkartinius plastiko gaminius, tokius kaip vienkartiniai indai, įrankiai ir šiaudeliai, bei pakeitė šiuos gaminius atitikmenimis iš alternatyvių ir perdirbamų medžiagų. Praėjusį rudenį „Lidl“ taip pat sumažino trylikos šviežios mėsos produktų pakuotes. Priklausomai nuo pakuotės, plastiko buvo sumažinta nuo 8 % iki 47 %. Pavyzdžiui, smulkintos kiaulienos mentės ir jautienos mėsos pakuotėje buvo sumažinta 47 % plastiko, o kiaulienos nugarinės be kaulo pakuotėje – 45 %. Visi „Lidl“ siūlomi šviežios mėsos produktai yra vakuuminėje arba modifikuotos atmosferos pakuotėje, kuri padeda užtikrinti produkto saugą iki suvartojimo, prailgina galiojimo laikotarpį nenaudojant papildomų konservantų ir taip pat padeda mažinti maisto švaistymą. Ateityje „Lidl Lietuva“ planuoja pristatyti ir daugiau panašių, aplinkai draugiškų, sprendimų.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso veikia 48 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvės Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine bei Šilutėje.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (3.1 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau