Kova su maisto švaistymu: „Lidl“ ūkininkų gyvuliams skiria tonas vartoti nebetinkamo maisto

02.03.2021 10:00:00 | Vilnius

Maisto švaistymas vis dar yra didžiulė problema, prisidedanti prie daugybės pasaulio gyventojų nepritekliaus, aplinkosaugos problemų gilinimo. Todėl „Lidl Lietuva“ jau trečius metus bendradarbiauja su šalies ūkininkais ir jiems atiduoda žmonėms nebetinkamus vartoti vaisius, daržoves ir duonos gaminius, o šia produkcija augintojai maitina savo gyvulius.

Visame pasaulyje kasmet yra iššvaistomi milijonai tonų maisto. Europos Komisijos duomenimis, vien Europos Sąjungoje kiekvienais metais išmetamos maisto atliekos sudaro apie 88 mln. tonų, tai yra apie 20 proc. viso pagaminto maisto.

Pažvelgus į Lietuvą, per metus vien mūsų šalies namų ūkiai išmeta daugiau kaip 50 tūkst. tonų maisto, atskleidžia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenys.

Tačiau apie maisto švaistymą reikia galvoti ne tik individualiai, bet ir platesniu mastu, sako „Lidl Lietuva“ Logistikos departamento vadovas Andrius Narmontas. Todėl prekybos tinklas dar nuo 2018 metų šalies ūkininkams atiduoda žmonėms vartoti nebetinkamos maisto produkcijos.

„Dar prieš trejus metus nusprendėme vietiniams augintojams atiduoti nebetinkamų vartoti vaisių, daržovių ir duonos gaminių, kuriais ūkininkai maitina savo gyvulius. Tokiu būdu ne tik išsaugome daugybę maisto, bet ir prisidedame prie paramos šalies ūkininkams – gyvulių pašarui įprastai išleidžiamus pinigus jie gali investuoti į ūkio plėtrą, modernesnes auginimo technologijas“, – sako A. Narmontas

Per metus – daugiau kaip 1000 tonų maisto

Anot pašnekovo, kas mėnesį ūkininkams vidutiniškai yra atiduodama apie 90 tonų maisto produktų, tačiau užmezgama vis daugiau naujų partnerysčių, todėl ūkininkų gyvuliams atiduodamo maisto kiekis nuosekliai didėja.

„Matome, kad ūkininkams ši pagalba yra išties aktuali – jei 2018 metais atidavėme 168 tonas vaisių, daržovių ir duonos gaminių, tai 2019 metais pavyko užmegzti ryšį su daugiau šalies ūkininkų, todėl jiems atiduodamų produktų kiekiai išaugo 6,5 karto. Kviečiame ir kitus šalies ūkininkus kreiptis į mus dėl galimybės bendradarbiauti. Norime paramos gavėjų produktais ratą išpėsti ir taip ne tik dar labiau spręsti maisto švaistymo problemą, bet ir padėti šalies ūkiams“, – teigia „Lidl Lietuva“ Logistikos departamento vadovas.

Tinkamus vartoti produktus atiduoda sunkiausiai gyvenantiems

Nuo 2017 metų „Lidl“ taip pat bendradarbiauja ir su „Maisto banku“, o 2018 metais šiai organizacijai pradėjo perduoti besibaigiančio galiojimo ir tinkamus vartoti maisto produktus. Pernai partnerystė tapo dar glaudesnė, nes prekybos tinklas nusprendė „Maisto banką“ remti vaisiais ir daržovėmis. „Maisto bankui“ 2018 metais „Lidl Lietuva“ perdavė 107 tonas maisto, o 2019 metais – 264 tonas maisto produktų.

„Dar iki praėjusių metų labdaros organizacijai aukojome besibaigiančio galiojimo fasuotą duoną, kepinius, bakalėjos prekes bei higienos ir buitinės chemijos priemones, tačiau nuo 2020 m. vasaros, papildomai iš dalies „Lidl“ parduotuvių atiduodame daržoves ir vaisius. Tai ne tik didžiulė pagalba socialiai pažeidžiamoms grupėms, kurioms „Maisto bankas“ perduoda paramą, bet ir indėlis į maisto švaistymo problemos šalyje mažinimą“, – sako A. Narmontas.

Lietuvoje iš viso veikia 54 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvės 22-uose šalies miestuose –  Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje bei Vilkaviškyje.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (1.87 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau