Atėjus šaltukui: viskas, ką reikia žinoti, norint paruošti automobilį šaltajam sezonui

09.11.2021 09:00:00 | Vilnius

Paskutiniai metų mėnesiai pasitinka ne tik su tamsiais vakarais, bet ir šalnomis bei sniegu. Tokiomis sąlygomis saugus ir sklandus vairavimas gali tapti komplikuotas dėl daugelio veiksnių: ir nors dalies jų kontroliuoti neįmanoma, vairuotojai privalo skirti ypatingą dėmesį tiems faktoriams, kuriuos gali pakeisti. Tai – ne tik žieminių padangų naudojimas ar techninių parametrų peržiūrėjimas, bet ir daugybė kitų reikšmingų elementų, padėsiančių kelyje jaustis užtikrintai. Prekybos tinklas „Lidl“ dalinasi patarimais, kaip paruošti automobilį žiemai ir garantuoti, kad kelionė iš taško A į tašką B įvyktų sklandžiai?

Pasirūpinkite akumuliatoriumi

Bene dažniausia ir įkyriausia problema, su kuria susiduria vairuotojai žiemą – akumuliatoriaus išsikrovimas. Termometrui pasiekus minusinę temperatūrą, akumuliatoriaus elektrinė talpa sumažėja, be to, jis neša didesnį krūvį, o prie spartesnio energijos naudojimo prisideda ir šildymas bei automobilio šviesos.

Tad jei šaltą žiemos rytą nenorite keliauti į viešojo transporto stotelę ar į pagalbą kviesti „krokodilais“ – užvedimo laidais – apsiginklavusių kaimynų, prieš žiemą vertėtų pasitikrinti, ar akumuliatorius tarnaus visą sezoną, o jei ne – jį pakeisti į naują.

Tiesa, keisti akumuliatorių būtina ne visada – įprastai jis tarnauja apie 3-5 metus, o kartais užtenka jį tiesiog pilnai įkrauti. Tai prieš šaltąjį laikotarpį galima padaryti pas specialistus. Jei akumuliatorius senka ar išsikrovė, o galimybių užvesti padedami kito automobilio neturite, tokioje situacijoje išgelbėti gali ir „Lidl“ parduotuvėse siūlomas „Osram“ automobilio akumuliatoriaus kroviklis arba „Ultimate speed“kroviklis su užvedimo funkcija – šias ir dar daugiau pratiškų prekių jūsų automobiliui nuo pirmadienio galite rasti artimiausioje „Lidl“ parduotuvėje.

Užtikrinkite geriausią įmanomą matomumą

Prastėjančios oro sąlygos yra glaudžiai susijusios su matomumo suprastėjimu – šlapdriba, sniegu, rūku ar iš po priešais važiuojančių automobilių ratų skriejančio purvo. Įvairūs meteorologiniai reiškiniai ir taip trukdo matyti kelią ir neleidžia planuoti kelių žingsnių į priekį, didina riziką patekti į eismo įvykį. Be to, matomumą žiemą pablogina ir vis greičiau pradingstanti dienos šviesa.

Tad už lango atvėsus orams ir sparčiau temstant, svarbu pagalvoti ne tik apie automobilių šviesas, bet ir apie priekinį automobilio stiklą bei su juo susijusius elementus, užtikrinančius geriausią įmanomą matomumą, tokiu būdu papildomai neapsunkinant savo vairavimo sąlygų.

Svarbiausi elementai – valytuvai, skystis ir grandiklis

Pirmasis sklandžios ir ryškios kelionės faktorius – langų skystis. Renkantis jį, svarbu atkreipti dėmesį, kad langų skystis būtų pritaikytas žiemai ir neužšaltų net esant itin žemai temperatūrai. Be to, derėtų pasitikrinti, ar priekinio stiklo valytuvai yra nesusidėvėję bei įsitikinti, ar gerai veikia oro filtrai, kurie sausu oru džiovina priekinį stiklą, apsaugo jį nuo rasojimo. Jei valytuvai – pasenę, rekomenduojama įsigyti naujus.

Beje, nerekomenduojama užšalusių langų valyti valytuvais – tokiu būdu galima sugadinti jų gumas ar jas nuplėšti visiškai. Įsėdus už vairo ir pastebėjus šerkšnu padengtus automobilio langus, nuvalykite juos specialiu ledo grandikliu ir tik tuomet įjunkite valytuvus. Būkite tikri, kad nuvalėte visą stiklą, o ne dalį jo.

Prekybos tinkle „Lidl“ rasite ir įvairius matomumą gerinančius įrankius, padėsiančius saugiai pasiekti kelionės tikslą – tiek žieminį langų skystį, tiek ledo grandiklį ar naujus stiklo valytuvus, tiek specialų „paruoštuką“ žiemos sezonui: „Organika Winter“ žiemos rinkinį, kurį sudaro koncentruotas žieminis stiklų ploviklis, ledo tirpiklis, spynų ledo tirpiklis, šluostė nuo rasojimo bei ledo gremžtukas.

Nepamirškite papildomų priemonių

Svarbu paminėti, kad tiek vasarą, tiek žiemą, kiekvienas automobilio vairuotojas valdomoje transporto priemonėje privalo laikyti tam tikrus daiktus – sustojimo ženklą, gesintuvą, pirmosios pagalbos rinkinį, ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Turint omenyje, kad šaltojo sezono metu vairavimo sąlygos gerokai sudėtingesnės, o tikimybė patekti į eismo įvykį – didesnė, šių daiktų turėjimas automobilyje gali padėti apsaugoti ne tik jus, bet ir kitus eismo dalyvius.

Dalį jų, pavyzdžiui, automobilio vaistinėlę ir miltelinį gesintuvą – rasite visose „Lidl“ parduotuvėse. Taip pat jose jau dabar galima įsigyti ir daugybės kitų su automobilio priežiūra susijusių elementų – nuo automobilinio rankinio dulkių siurblio ar mini kompresoriaus, iki bagažinės kilimėlių, odinių šluosčių, įvairių servetėlių bei dar daugiau.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (1.82 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau