„Tai kada anūkai?“ – šventinio stalo etiketas, kai dėdės Algio smalsumui nėra ribų

09.12.2022 09:00:00 | Vilnius

Stalas

Kūčios ir Kalėdos ne veltui vadinamos vienomis gražiausių metų švenčių. Prie 12 patiekalų padengto stalo susėda artimiausi žmonės, laužiamas kalėdaitis, silkė verčiama iš patalų ir išpakuojamos ilgai lauktos dovanos. Vis dėlto, idilišką ir sentimentalią Kūčių vakaro ar Kalėdų ryto nuotaiką dažnai nutraukia tas vienas klausimas, kurį dėdė Algis laikė kišenėje visus 12 mėnesių – „Na, tai kada vaikai?“.

Nuo politikos iki asmeninio gyvenimo, išvaizdos ar ekonomikos – yra galybė temų, kurios vienų šventę gali praskaidrinti, o kitų – paversti košmaru. „Lidl Lietuva“ užsakymu „Norstat“ atliktos reprezentatyvios apklausos duomenimis, daugiau nei pusė respondentų mini, kad juos labiausiai erzina politikos tema. Panaši dalis apklaustųjų nenorėtų prie stalo leistis ir į gandus bei paskalas, penktadalis yra linkę vengti asmeninių temų, ypač jaunimas.

Todėl norint šventinės nuotaikos neužtemdyti fraze „o, Dieve, gal galime apie tai nekalbėti“, praverstų žinoti keletą naudingų patarimų, kurie bus naudingi ir per Kalėdas, ir pusbrolio vestuvėse arba kitaip tariant – visur, kur jums iš šono prisės seniai matytas dėdė Algis.

Įsijungti empatiją ir efektyviai klausytis

Etiketo ir įvaizdžio ekspertė Alvyda Jasilionytė pataria visų pirma išsikelti klausimus sau. Net ir labai norint pasmalsauti viena ar kita tema, paklauskite savęs, ar tai tikrai jūsų reikalas, ar mano klausimas nesukels nemalonių jausmų kitam? Pasak ekspertės, labai svarbu įsijungti empatiją, kuri dažnai būtina, o ypač – šventiniu laikotarpiu. Tiesa, tam tikros temos yra tabu ir jų gvildenti ar eskaluoti A. Jasilionytė iš viso nepataria.

„Religija, politika, rasė, tauta, pinigai, asmeniniai santykiai, sveikata ir fizinė išvaizda – tai asmeninės, dažnai intymios temos, kurios turėtų likti jei ne pačiam žmogui, tai bent jau jo ar jos artimiausiame rate“, – sako etiketo specialistė.

Efektyvus klausymasis, anot A. Jasilionytės, taip pat yra viena tų savybių, kurios gali padėti ne tik per šventes, bet ir kasdienybėje: „Tai, kas išgirsta, pakartoti savais žodžiais, pasitikslinti ar teisingai supratote. Apskritai patartina kalbėti ramiau, daryti pauzes, vengti tiesmukiškų atsakymų. Galiausiai yra begalė temų, kurios pokalbiams prie stalo gali suteikti spalvų, o diskusiją paversti turininga“.

Ekspertė rekomenduoja smalsauti bei pokalbius paįvairinti kino, meno, kultūros temomis. Taip pat neprašausite aptardami knygas, maistą bei gėrimus, įdomius sutiktus žmones, keliones ir laisvalaikį.

Paruoštukai arba kaip pabaigti diskusiją jai neprasidėjus

Yra keli būdai, kaip išvengti nepatogių klausimų, kurie dažnai apkartina net ir skaniausią silkutę. Vienas tokių – būti pasiruošus atsakymus į potencialius smalsaujančių giminaičių klausimus, nesileidžiant į asmeniškumus, lakoniškai, bet mandagiai. Juk kiekvienas žinome, ko tikėtis, nes tai – ne pirmas kartas. „Roges ruošk vasarą“ byloja mūsų probočiai. Taip ir jūs namų darbus pasidarykite anksčiau nei dėdė Algis paklaus: „Tai ką su tuo piešiniu ant rankos darysi, kai tau bus keturiasdešimt?“.

Prieš didįjį šeimos susitikimą skirkite šiek tiek laiko ir apgalvokite, ko šiais metais galite tikėtis. Gal turite naują antrąją pusę ar naują tatuiruotę, bet dar neturite vaikų? Pokyčiai darbe ar moksluose – visos šios temos taip pat turi potencialą būti iškeltos prie bendro stalo, tad jau geriau į kiekvieną iš jų turėti jums patogų atsakymą. Taip išvengsite netikėtumo faktoriaus ir galėsite grįžti prie kūčiukų su aguonpieniu.

Aktualijos arba kontekstas šiandien

Pastarieji metai tikrai neprisidėjo prie bendros emocinės gerovės, o nuolatinis nepastovumas kelia dar didesnę įtampą. Dalis žmonių yra suirzę, kiti pavargę, dar kiti pasimetę informacijos sraute. Žinodami kontekstą ir suprasdami, kad visi skirtingai reaguojame į aplink vykstančius dalykus, lengviau galėsime pasitelkti empatiją ir neužlipti ant nepatogių temų grėblio.

Konteksto žinojimas yra ypač svarbus, kai susiduriame su politinėmis temomis. Todėl, jeigu žinote, kad dėdė Algis yra griežtas politinės dešinės ar kairės šalininkas, yra tikimybė, kad jūsų liberalios pažiūros gali pakelti ne tik silkę iš patalų, bet ir keptą žąsį priversti skristi. Patartina įsivertinti, ar politinė diskusija tikrai bus vaisinga, ir esant galimybei pakreipti pokalbį kita, vienijančia tema. Pavyzdžiui, tai gali būti šių metų dovanos ar maistas.

Užnugaris arba kai į pagalbą skuba pusseserės

Kai paruoštukai parengti, o kontekstas vis tiek byloja, kad bus iškeltos vienos ar kitos temos, visada svarbu turėti užnugarį, nes kartu yra lengviau, ypač tam pasiruošus. Šeimoje vieni kitus pažįstame, todėl ir galimai nepatogūs klausimai greičiausiai nestebina. Verta apsitarti iš anksto, kad atėjus metui sesuo, brolis ar pusseserė galėtų būti jūsų poziciją papildantis bei palaikantis balsas. Du yra geriau nei vienas, o jei bus surinkta visa palaikymo komanda, tai neutraliai paaiškinti naują tatuiruotę ar „pauzę tarp mokslų“ taps žymiai lengviau ir drąsiau.

Galiausiai, svarbu prisiminti, kad gražiausios metų šventės visų pirma yra buriantis laikas. Tai – metas, kai vieni kitiems dėkojame, prisimename, kartais ir atleidžiame. Priimkime kiekvieną tokį, koks yra: su vaikais ar be, su darbu ar be, griežtos kairės ar dešinės šalininkus, tuos, kurie valgo mėsą arba ne. Bent jau tai valandai ar kelioms, kai prie stalo garuoja ausytės su džiovintais grybais, vėsta spanguolių kisielius ir po eglute viliojančiai kviečia šūsnis dovanų. O jei vis dėlto ši užduotis skamba pernelyg sunki, būkime iš anksto pasiruošę, tik svarbiausia – be pykčio.

Internetinę apklausą Kalėdų tema „Lidl Lietuva” užsakymu atliko bendrovė „Norstat”. 2022 m. spalio – lapkričio mėnesiais vykusioje apklausoje dalyvavo 1000 Lietuvos gyventojų.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau