Kokio įprasto produkto graikiškose salotose neturėtų būti?

17.10.2022 09:00:00 | Vilnius

Lidl

Graikiškas jogurtas, graikiniai riešutai, feta sūris, alyvuogės, gyros ir, žinoma, visų pamėgtos graikiškos salotos – tai tik keli šios šalies virtuvės produktai sėkmingai atradę vietą ant kiekvieno iš mūsų stalo. Kuo ši virtuvė ypatinga ir kodėl mes, šiauriečiai, taip pamėgome tiek jos produktus, tiek receptus?

Šiuolaikinė Graikijos virtuvė tęsia ilgametes senovės Graikijos ir Bizantijos tradicijas, kurių pagrindą sudaro šventoji trejybė: miltai, alyvuogių aliejus ir fermentuotos vynuogių sultys. Kadangi mėsa anuomet buvo valgoma retai, gyventojai rinkosi čia pat vietoje prieinamus produktus, tokius kaip žuvis, daržovės, vaisiai ir riešutai. Šios sąlygos lėmė, jog šiandien graikiška arba kitaip vadinama Viduržemio jūros virtuvė yra gausi sveikų, lengvų ir daugelio skoniui tinkančių produktų.

Graikišką žymę turintys produktai Lietuvoje išpopuliarėjo gana sparčiai. Graikiškas jogurtas, turintis didelį kiekį baltymų yra daugelio padažų bei užtepėlių pagrindas, o feta sūris pasižymi išskirtiniu skoniu bei mažu kaloringumu. Tuo tarpu legendines graikiškas salotas galima rasti bene kiekviename restorane ar kavinėje, tačiau retas žino, jog šiuolaikinė ir mūsų skoniui pritaikyta interpretacija smarkiai skiriasi nuo originalaus recepto. Patys graikai salotas ruošia vos iš kelių ingredientų, o jų pagrindą sudaro pomidorai ir feta sūris gausiai apšlakstyti tyru alyvuogių aliejumi.

„Pastebime, kad Graikijos regiono teminės savaitės bei jų produktai mūsų pirkėjų itin mėgstami. Nors abi šalis skiria daugiau nei 2000 kilometrų ši Pietų Europos virtuvė yra neabejotinai atradusi vietą ant lietuvių stalo. Alyvuoges, fetą ar jogurtą jau laikome gan įprastais, net kasdieniais pasirinkimais, bet vis dažniau pirkinių krepšeliuose vietą atranda legendiniai gyros ar bifteki bei kitos mažiau pažintos Viduržemio jūros virtuvės legendos“, – sako „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Tiems, kurie yra mažiau pažįstami su graikiška virtuve, pristatome kelias, jau anksčiau minėtas regiono legendas, kurias verta išbandyti ir taip šį sezoną atrasti naujų skonių.

Gyros – nesumeluosime sakydami, jog tai mums įprasto kebabo versija. Pitos duonelė įdaroma keptos mėsos juostelėmis (dažniausiai kiaulienos ar avienos), pomidorais, mėlynuoju svogūnu ir pagardinama tradiciniu graikiško jogurto, mėtų, česnakų ir agurkų padažu – tzatziki.

Bifteki – tai nedidelių mėsos kukulaičių versija, kuriai išskirtinumą suteikia Graikijos regionui būdingi prieskoniai: mėta, kuminas ir raudonėlis. Įdomu tai, kad JAV šis patiekalas patiekiamas su gabalėliu fetos sūrio, tačiau Graikijoje tokios tradicijos nėra.

Kalamata – alyvuogių rūšis, priskiriama būtent Graikijos regionui. Sodriai rausva spalva pasižymintis vaisius išsiskiria ne tik ypatingu skoniu, bet kilmės dokumentais. Kalamata alyvuogėmis galima vadinti tik Kalamata regione augančius vaisius. Beje, Lietuvoje tokius kilmės dokumentus gauti siekia Kuršėnų vyniotinis!

Baklava – itin populiarus desertas visame Viduržemio jūros regione. Filo tešlos gabalėliai įdaryti smulkintais riešutais su medumi yra itin skanus, tačiau gan kaloringas desertas, todėl saldumynų mėgėjai ragaudami turėtų išlikti budrūs.

Naujus skonius galėsite atrasti šią savaitę  „Lidl“ parduotuvėse vyksiančioje Graikijos skonių savaitėje. Jūsų lauks „Eridanous“ prekės ženklu pažymėti sūriai, kalnas alyvuogių, jūros gėrybės bei tradiciniai „gyros“ ir „bifteki“ patiekalai. Taip pat įvairūs desertai, riešutai bei užkandžiai, kurie leis nusikelti kelis tūkstančius kilometrų ir pajausti Viduržemio jūros dvelksmą čia pat savo virtuvėje.

Graikijos virtuvės temą verta pabaigti skaniu akordu, kurį valgė, valgo ir valgys visa Lietuva. Nors esame pratę prie tradicinės pomidorų, salotų lapų, raudono svogūno, agurkų, feta sūrio kubelių ir graikinių riešutų kombinacijos, reikia pripažinti, kad toks receptas yra netiksli tradicinių graikiškų salotų interpretacija. Galime tik spėlioti, ar graikinius riešutus nutarta berti tam, kad salotos pateisintų savo pavadinimą, vis dėlto, tikrasis receptas neturi nei salotų lapų, nei riešutų, o fetos sūrio kubelius keičia visas jo kubas.

Tradicinėms – be riešutų – graikiškoms salotoms reikės: 

(2 porcijos)

3 didelių sunokusių pomidorų

Pusės ilgavaisio agurko

1 raudonojo svogūno

Pusės saldžiosios paprikos

Vienos pakuotės „Eridanous“ feta sūrio (200 gr.)

Kalamata alyvuogių

Alyvuogių aliejaus

Raudonėlio

Gaminimas:

Užtruksite vos kelias minutes, nes gaminimas yra itin paprastas ir yra vos kelios taisyklės, kurios leis pasigaminti tikrų tikriausiais graikiškas salotas. 1. Taisyklė – jokių salotų lapų ir riešutų. 2. Taisyklė – stambiai ir gausiai. Taigi pomidorą, papriką ir agurką supjaustome gan stambiais gabalėliais. Dedame žiedeliais supjaustytą raudonąjį svogūną, alyvuoges ir viską gausiai apšlakstome alyvuogių aliejumi. Ant viršaus dedame į dvi dalis padalintą feta sūrio bloką. Pagardiname raudonėliu bei papildomu šaukštu alyvuogių aliejaus.

Paprasta? Paprasta. Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau