Kas nutiktų, jei Ajvar, Duveč, Kajmak, Cevapčici, Kashkavai išbėgtų į aikštelę?

29.08.2022 08:30:00 | Vilnius

Ducev

Už kelių dienų prasidedantis Europos krepšinio čempionatas neabejotinai kaitina šios sporto šakos gerbėjų nuotaikas. Juolab, kad šįkart renginio teko laukti neįprastai ilgai – nuo 2017-ųjų. Tąkart čempionate triumfavę slovėnai neabejotinai sieks pakartoti savo sėkmę ir vėl užsikabinti medalius. O kas nutiktų, jei į aikštelę išbėgtų Ajvar, Duveč, Kajmak, Cevapčici, Kashkavai?

Šiomis dienomis viskas susiję tik su jo didenybe krepšiniu, todėl ir šiuos iš pažiūros kaip Balkanų krepšininkų pavardės skambančius pavadinimus, o iš tikrųjų – tiesiog šių kraštų garsius patiekalus – pabandykime sudėlioti į krepšinio terminų lentynėles.

Maisto ekspertai tvirtina, kad mūsų racionas būtų gerokai įvairesnis, jei daugiau žinotume ir nesibaidytume iš pažiūros mažiau pažįstamų maisto produktų ar patiekalų. Regis, jau įpratome prie pačių tolimiausių, pavyzdžiui, Azijos ar Meksikos virtuvės, tačiau gerokai arčiau mūsų esantis Balkanų regionas – taip pat turi nemažai išskirtinių vardų bei skonių.

Šįkart pakalbėsime apie penkis produktus iš Balkanų virtuvės – būtent tiek kiek vienu metu komanda turi savo žaidėjų krepšinio aikštelėje.

Duveč – centro pozicija, vidurio puolėjas

Pradėkime nuo centro pozicijos, į kurią šįkart priskyrėme daržovių troškinį duveč. Skirtingose šalyse ne vieną pavadinimą turintis ir net šiek tiek skirtingai ruošiamas patiekalas yra tikra žvaigždė – visai kaip mūsų krepšinio legenda Arvydas Sabonis. Leidinys „The Washington Post“ duveč dar 1985 m. yra paskelbęs vienu geriausių daržovių patiekalų pasaulyje. „Lidl” maisto ekspertai rekomenduoja šiam troškiniui jūsų virtuvėje patikėti garnyro pozicijas, tačiau duveč puikiai tiks ir kaip pirmas pasirinkimas, norint skubiai užkąsti, nes yra gardus skanauti tiesiog su riekele duonos.

Cevapčici – sunkusis krašto puolėjas

Itin svarbiu žaidėju lėkštėje, išbandant Balkanų virtuvę, neabejotinai gali būti cevapčici arba Balkanų dešra vadinamas patiekalas. Tai ant grotelių kepta malta mėsa, tradiciškai ruošiama ir itin mėgstama Pietryčių Europos šalyse. Cevapčici laikomas nacionaliniu Bosnijos ir Hercegovinos bei Serbijos patiekalu, taip pat paplitęs Kroatijoje, Juodkalnijoje, Kosove, Šiaurės Makedonijoje ir Slovėnijoje. Nėra duomenų, kiek šio patiekalo per metus suvalgo krepšininkai iš minėtų šalių, tačiau jo gerbėjų tikrai galėtume suskaičiuoti ne vieną ir ne du. Cevapčici iš skirtingos maltos mėsos galima gamintis patiems arba pirkti jau paruoštą.

Ajvar – atakuojantis gynėjas

Krepšinio gerbėjai iš atakuojančių gynėjų paprastai tikisi gero taiklumo, metant iš tritaškio zonos. Sutikite, tokių įtemptų akimirkų, kai tolimas metimas paskutinę rungtynių akimirką, priverčia įtempti visus kūno raumenis net ir sėdinčius prie televizijos ekranų, netrūksta. Šias pozicijas Balkanų virtuvėje galime drąsiai patikėti išskirtinio skonio pagardui ajvar. Jis dažniausiai gaminamas iš saldžiųjų paprikų ir baklažanų.

Ajvar kildinamas iš Serbijos, jis tapo populiariu po Antrojo pasaulinio karo ir yra mėgstamas visoje Pietryčių Europoje. Šis pagardas puikiai tinka prie įvairių mėsos patiekalų, tačiau jį galima skanauti ir tiesiog kartu su skrudinta duona. Beje, mums dar mažiau pažįstamo, tačiau Balkanų regione legenda tapusio ajvaro nuo rugpjūčio 29 d. galima įsigyti ir „Lidl“ parduotuvėse vykstančios Balkanų skonių įkvėptos „Nostja“ savaitės metu. Joje taip pat galima išbandyti ir daugiau balkaniškų skonių: jau minėtų duveč, cevapčici, šaltai rūkyto Dalmatijos regiono kiaulienos kumpio, sardinių, skumbrių, doradų ir kitų produktų.

Kajmak – lengvasis krašto puolėjas

Kajmak neabejotinai yra priekinėse linijose, žvelgiant į spalvingą Balkanų virtuvę. Tai į lietuvišką kastinį ar varškę panašus produktas, tradiciškai gaminamas iš buivolių, karvių, ožkos arba avių pieno. Išraiškingo skonio, riebokas ir proteinų turtingas kajmak kaip pagardas tinka prie daugelio patiekalų. Kalbant krepšinio terminais, taiklumas ir pelnyti taškai jam – juokų darbas.

Kashkaval – įžaidėjas

Tai dar vienas pieno produktas, o tiksliau – sūrio rūšis, geriau žinoma kaip tiesiog geltonasis sūris. Jis gaminamas iš karvės, ožkos arba skirtingų galvijų pieno mišinio. Krepšinyje ši pozicija itin karšta – iš jo tikimasi itin didelio greičio, vikrumo, rezultatyvių perdavimų ir perimtų kamuolių. O kashkaval puikiai panaudojamas karštuose patiekaluose. Vienas iš pavyzdžių – Bulgarijoje gaminamas ir veikėjos iš pasakų vardą gavęs patiekalas „princesė“. Tai išskirtinis keptas sumuštinis, kuriame šis sūris patiekiamas ant karštos duonos riekės drauge su malta kepta kiauliena. Tačiau išbandykite šį sūrį ir šaltą, patiekę pusryčiams prie kitų sau įprastų ingredientų.

„Balkanai – ne tik stiprūs varžovai krepšinio aikštelėje, bet ir savo išskirtiniais mėsos, daržovių, sūrių patiekalais garsėjantis kraštas. Matome, kad šio regiono patiekalai Lietuvos pirkėjams dar nėra taip gerai žinomi, o ir pavadinimai sunkiai ištariami, todėl smagu padėti juos atrasti“, – sako „Lidl“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau