Išsaugoti biologinę įvairovę: „Lidl“ su partneriais užbaigė žemės ūkiui skirto standarto modulio vystymą

20.05.2022 09:00:00 | Vilnius

geletas laukas

Spartų biologinės įvairovės nykimą ekspertai laiko viena didžiausių šių laikų problemų, kuriai didelį neigiamą poveikį daro neatsakinga žemdirbystė. Teikdama išskirtinį dėmesį biologinės įvairovės išsaugojimui ir tvaresnėms žemės ūkio praktikoms, „Lidl“ bendradarbiauja su „GLOBALG.A.P.“ gerųjų žemės ūkio praktikų organizacija – partnerių drauge vystytas papildomas biologinės įvairovės modulis jau prieinamas visiems Europos vaisių ir daržovių tiekėjams.

Nors viso pasaulio biologinė įvairovė skaičiuojama milijonais rūšių, mokslininkai teigia, jog šis skaičius kasmet sumažėja bent 10 tūkst. Pastangos patenkinti viso pasaulio vartotojų poreikius neigiamai veikia ekosistemas ir organizmus – prie to reikšmingai prisideda neatsakingai vykdomos gyvulininkystės, žuvininkystės ir žemės ūkio veiklos, pasakoja „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė Rasa Didjurgytė.

Tiek dirvožemio kokybei ir jame gyvenantiems organizmams, tiek kitoms rūšims ypač kenkia gausus ir netinkamas pesticidų, trąšų ir kitų cheminių medžiagų naudojimas auginant įvairias agrokultūras. Pesticidai sutrikdo natūralią biologinės įvairovės pusiausvyrą, gali patekti ir į aplinkines buveines bei kauptis organizmuose. O trąšos daugiausiai yra siejamos su vandens telkinių tarša, dėl kurios vyksta eutrofikacijos procesai, sutrikdantys natūralią ekosistemos pusiausvyrą.

„Neatsakingas ūkininkavimas nualina dirvožemį, be to daug itin svarbių ekosistemų, pavyzdžiui miškų, yra naikinama ir dėl žemės ūkio plėtros. Tai kelia didžiulę grėsmę gamtai ir žmonėms, todėl biologinė įvairovė ir sveikos, apsaugotos ekosistemos yra vieni iš pagrindinių „Lidl“ tvarumo strategijos prioritetų“, – sako R. Didjurgytė.

Bioįvairovę saugo kartu su partneriais

Teikdamas išskirtinį dėmesį biologinės įvairovės išsaugojimui, prekybos tinklas „Lidl“ kelia vis griežtesnius tikslus dėl tvaresnio žaliavų auginimo. Pavyzdžiui, įmonė įsipareigojo nuo 2025 m. pabaigos kritines žaliavas, kurių auginimas daro didelį neigiamą poveikį aplinkai ir žmonėms, pirkti tik iš sertifikuotų, tvaresnių šaltinių.

„Siekdami pirkėjams užtikrinti atsakingiau užaugintų vaisių ir daržovių asortimentą, visiems savo tiekėjams keliame kelis kartus aukštesnę kartelę dėl veikliųjų medžiagų likučių, nei to reikalauja ES teisės aktai. Papildomai ant prekybos tinklo parduotuvių prekystalių atsirandančių vaisių ir daržovių auginimo procesų kontrolę padeda užtikrinti ir „GLOBALG.A.P.“ geroji žemės ūkio praktika“, – teigia „Lidl Lietuva“ atstovė.

„GLOBALG.A.P.“ – tai gerosios žemės ūkio praktikos užtikrinimo organizacija, kuri skatina atsakingą žemės ūkį visame pasaulyje. Šios organizacijos veikla apima įvairias programas ne tik augalininkystėje, bet ir akvakultūroje bei gyvulininkystėje.

Stengdamiesi užpildyti iki šiol buvusią sertifikavimo spragą Europoje, „Lidl“ finansavo bei kartu su „GLOBALG.A.P.“ ir kitais partneriais išvystė papildomą modulį dėl biologinės įvairovės apsaugos vaisių ir daržovių žemės ūkyje. Šiuo metu modulis jau veikia – savo veikloje jį taikyti gali visi Europos vaisių ir daržovių augintojai.

„Pagrindinį „GLOBALG.A.P.“ sertifikatą gali papildyti įvairūs moduliai, skirti, pavyzdžiui, socialinių standartų ar tvaraus vandens naudojimo užtikrinimui. Mūsų sukurtas modulis yra pirmasis Europoje, skirtas biologinės įvairovės tausojimui ne tik konvencinių vaisių ir daržovių ūkiuose, bet ir tolimesniuose jų tiekimo grandinės etapuose – nuo augintojų iki perdirbėjų ir platintojų. Vystymo metu buvo vykdomi 9 pilotiniai projektai kartu su Vokietijos, Ispanijos, Italijos ir Lenkijos augintojais“, – sako R. Didjurgytė.

Ji pažymi, kad „Lidl“ tampa pirmuoju Europoje mažmeninės prekybos maisto produktais tinklu, kuris taikys minėtą modulį. Jau šį gegužės mėnesį daugiau nei 250 Europos augintojų bus tikrinami dėl atitikties šio modulio reikalavimams, o ateityje bus reikalaujama, kad modulio nuostatų laikytųsi visi „Lidl“ vaisių ir daržovių tiekėjai iš Europos.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (12.48 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau