Gausiam rudens derliui ruoškitės jau dabar: ką reikia sėti ir sodinti balandžio mėnesį

15.04.2022 09:30:00 | Vilnius

Sodinukai

Atrodo, kad pavasariniai darbai sode ir darže niekada nesibaigia, tačiau tam yra pagrįsta priežastis. Jeigu pavasarį itin daug laiko praleidžiame sėdami ir sodindami, rudenį galime tikėtis gausaus derliaus. Kokius darbus reikėtų įtraukti į šio mėnesio sodo ir daržo kalendorių, pasakoja prekybos tinklas „Lidl“.

Pavasarį darbų sode ir darže – nors vežimu vežk, todėl nesunku juose pasimesti ir vieną ar kitą užduotį visai pamiršti. Kad jums būtų paprasčiau atlikti visus sodo ir daržo darbus, prekybos tinklas „Lidl“ kartu su daržininke Solveiga Pranckūne sudarė patogų augalų sėjimo ir sodinimo kalendorių. Jame rasite ne tik balandžio mėnesį rekomenduojamus atlikti augalų sėjos darbus, bet ir galėsite planuoti tolimesnius.

Raitokitės rankoves, į rankas imkite patikimus „Parkside“ prekės ženklo sodo ir daržo priežiūros įrankius ir lėkite padėti pamatus gausiam vaisių, uogų bei daržovių derliui.

Sėjos lauke sezonas – atidarytas

Vasario ar kovo mėnesiais galėjome dar tik pasvajoti apie augalų sėją ar daigelių sodinimą lauke. Tačiau sparčiai auganti vidutinė paros oro temperatūra ir vis dažniau mus lepinanti saulė leidžia pereiti nuo daiginimo ant šiltos palangės prie įvairesnių daržininkystės darbų.

Balandžio mėnuo yra tinkamiausias metas augalus sėti bei sodinti lauke, tad darbų yra itin daug. Pavyzdžiui, šiuo metu jau galima atvirame darže sėti kone visas salotų ir lapinių augalų rūšis – lapines bei gūžines salotas, gūžines trūkažoles „Radicchio“, salotines trūkažoles, salotines sultenes, špinatus, lapinius burokėlius bei gražgarstes, pažymi „Lidl“. Šį mėnesį lauke taip pat galima sėti morkas, ridikėlius bei burokėlius, sodinti bulves ir topinambus.

Be to, atėjo metas į daržo dirvą perkelti ir jau sudygusius gūžinių, žiedinių, briuselinių bei lapinių (angl. kale) kopūstų sodinukus, vasarinius česnakus ir valgomuosius svogūnus iš sodinukų. Sėkite ir valgomuosius bei laiškinius česnakus, daržinius porus, agurkus, cukinijas, moliūgus, melionus bei arbūzus – pastariesiems moliūginiams augalams palikite itin daug vietos augimui.

Daugelis aukščiau išvardintų žalumynų nesunkiai pakelia nedidelį šaltį ar vėsesnį orą, todėl galėsite nebijote dėl vėlyvų šalnų. Nepaisant to, būkite dėmesingi ir atidžiai sekite orų prognozes – jeigu pranašaujami šalčiai ar itin stiprus lietus, daigelius ir lysves uždenkite „Parkside“ neaustine danga. Tokiu būdu daigeliai nebus suplakami su žemėmis, o dar sudygti nespėjusias sėklas apsaugosite nuo išplovimo iš lysvių.

Nesodinkite augalų-lepūnėlių – verčiau palaukite

Nors itin didelį ir gausų sodo bei daržo gėrybių krepšį nesunkiai susikrausite ir iš to, ką pasodinsite lauke dar balandžio mėnesį, neretam augalui sužaliuoti dar per anksti, pabrėžia prekybos tinklas „Lidl“.

Pavyzdžiui, ypač lepūs yra pomidorai bei keli kiti bulvinių šeimos augalai – baklažanai, paprikos bei aitrieji pipirai. Pomidorus galima persodinti iš namuose esančios daigyklos tik tada, kai dirvos temperatūra yra ne mažesnė nei 15 °C, baklažanai mėgsta šilumą ir drėgmę, todėl geriau auga šiltnamyje nei lauke, o paprikas daržininkystės ekspertė ir „Lidl“ ambasadorė S. Pranckūnė pataria sėti iškart į atskirus indelius.

Kiek lepesni nei kiti šakniavaisiai yra gumbiniai salierai. Nepaisant to, kad šiltnamyje juos galite sėti dar kovo mėnesį, šių daržovių sodinimui lauke reikia palūkėti iki gegužės. Panašiomis augimui reikalingomis sąlygomis pasižymi ir ankštiniai augalai – šiuo metu lauke sėkite tik žirnius, o krūminių ir vijoklinių pupelių sėklų maišelius atverkite tik gegužės mėnesį.

Kuomet kalba pasisuka apie prieskoninius augalus, dažnas juos augina ne lauke ar šiltnamyje, o ant palangės namuose. Visgi, norint turėti gausesnes prieskoninių žolelių atsargas žiemai, „Lidl“ pataria jas sėti ir sodinti ne tik namų virtuvėje esančiuose vazonėliuose. Jau šiuo metu lauke galite sėti petražoles, krapus, vaistinius šalavijus bei nešildomame šiltnamyje auginti bazilikus, pipirnes ir raudonėlius.

Norint turėti dosnų derlių, reikia nemažai pastangų ir žinių – būkite ramūs dėl savo sodo ir daržo gėrybių gausos bei visuomet po ranka turėkite patogų „Lidl“ prekybos tinklo kartu su daržininke S. Pranckūne sudarytą metų augalų sėjimo ir sodinimo kalendorių. Kad darbai sode ir darže būtų sklandūs ir malonūs dirbti, išsirinkite savo naujuosius pagalbininkus iš plataus „Namie kaip sode“ katalogo asortimento.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (541.36 KB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau