Filmų išgarsinti patiekalai ir „La troškinys“ pagal V. Radzevičių

12.09.2022 09:00:00 | Vilnius

Troskinys

Dažnai nesusimąstome, kas pirma šauna į galvą prisiminus vieną ar kitą filmą: jame matytas patiekalas ar pagrindiniai herojai? Kinas neabejotinai kai kuriuos mums įprastus patiekalus pavertė legendomis ir visam laikui įrašė juos Holivudo šlovės meniu. Pristatome 5 plačiai pasaulyje žinomus patiekalus, kurie išgarsėjo ne kur kitur, bet kino ekranuose.

Ratatouille arba daržovių troškinys

Arba visame pasaulyje žinomas „La troškinys“! 2007 m. sukurtas animacinis filmas ir jo pagrindinis herojus peliukas Remis taip pakerėjo žiūrovus, kad tėvams kurį laiką nereikėjo sukti galvos, kaip įkalbinti vaikus valgyti daugiau daržovių. Pasakai „šiandien pietums – la troškinys“ ir, žiūrėk, po kelių minučių jau ir lėkštės tuščios, ir vaikai sotūs. Tai – vienas tų retų kartų, kai vaikai ne tik ragauja iš Provanso kilusį troškintų daržovių patiekalą, bet dar ir žino jo originalų pavadinimą. Dalis nuopelnų – minėtam filmui, dalis – puikiam patiekalo skoniui.

Migdoliniai kruasanai

Tikriausiai visiems senojo kino gerbėjams įstrigusi scena, kai filmo „Pusryčiai pas Tifanį“ pagrindinė herojė Holly Golightly (legendinė aktorė Audrey Hepburn) su migdoliniu kruasanu vienoje rankoje ir kavos puodeliu kitoje stovi priešais „Tifani“ parduotuvę ir žvalgosi. Nuo to laiko stiliaus ikona spėjo tapti ne tik jos maža juoda suknelė, bet ir migdoliniai kruasanai. Jie neabejotinai patinka kino legendoms, bet tinka ir kasdieniams užkandžiams prie kavos. Šiandien belieka ragauti ir pajausti kaip sluoksniuotos, sviestinės tešlos pyragaitis vienu kąsniu nukelia į septinto dešimtmečio Niujorką.

Lazanija

Ir kas galėjo pagalvoti, kad patiekalą, kuriam jau beveik 800 metų, staiga ims ir išgarsins sotus raudonkailis katinas. Iš pradžių komiksuose, o vėliau ir ekranuose sužibėjęs Garfildas yra tikriausiai didžiausias pasaulyje šio makaronų, sūrio, mėsos ir pomidorų padažo sluoksniuočio gerbėjas. Su Garfildu užaugo ne viena karta, kuriai lazanija pirmiausia primena ne Italiją, o nepasotinamą neklaužadą iš kino ekranų.

Macaroons

2006 m. sukurtame filme „Marija Antuanetė“ pagrindinį vaidmenį atliekanti aktorė Kirsten Dunst dažnai matoma su nedideliu, dabar jau ir lietuviams gerai pažįstamu, vieno kąsnio desertu rankoje. Nors šis spalvingas įvairiausių skonių saldėsis puikiai derėjo prie ekstravagantiško aktorės įvaizdžio, žinių, jog pati liūdno likimo valdovė jį būtų valgiusi, nėra. Ironiška, tačiau istorikai tikrai sutaria dėl vieno – M. Antuanetė neabejotinai buvo „pametusi galvą“ dėl desertų.

Karališkasis sūrainis

Galbūt legendinės kino juostos „Bulvarinis skaitalas“ mėgėjai dėl tokio vertimo šypteltų, nes šis patiekalas visame pasaulyje geriausiai žinomas kaip Royal With Cheese (liet. Karališkasis su sūriu). Įdomu, jog bandelės, sūrio ir mėsos paplotėlio derinys gali tapti ne tik ikoniškos scenos centru, bet ir atskleisti tam tikrus kultūrų skirtumus. Automobilyje kalbantis pagrindiniams herojams Vincentui ir Jules, paaiškėja, kad JAV įprastas ketvirčio svaro (angl. Quarter Pounder) sūrainis Prancūzijoje gavo „karališką“ pavadinimą dėl to, kad šioje šalyje svoris matuojamas kilogramais! Tarp kitko, Lietuvoje šis greitojo maisto restoranų patiekalas taip pat vadinamas karališkuoju.

Keliautojas, laidų vedėjas ir „Lidl“ virtuvės šefas Vytaras Radzevičius kviečia išbandyti vieną iš minėtų legendų, kuri puikiai tiks rudenėjančiam orui. Šiai spalvomis ir skoniu turtingai Vytaro „La troškinio“ versijai būtinus ingredientus rasite „Lidl“ parduotuvėse vyksiančios teminės „Sol&Mar“ savaitės metu. Čia jūsų lauks platus jūros gėrybių pasirinkimas – krabų žnyplės iš surimio, europiniai ančiuviai, baltakojės blyškiosios krevetės, midijos be geldelių ir kt. Taip pat lentynose bus galima rasti įvairiausių rūšių vytintų kumpių, populiariųjų čioriso kepamųjų dešrelių, sūrių. „Sol&Mar“ savaitės vyšnia ant torto – jos didenybė paelija.

Vytaro Radzevičiaus pietietiškas „La troškinys“ su jūros gėrybėmis:

Šiame troškinyje daug ingredientų ir (tik iš pirmo žvilgsnio!) daug pasiruošimo. Iš tikrųjų, jo gamybos būdas yra labai paprastas ir jokių ypatingų sugebėjimų neprireiks. Geriausia, jei prieš gamindami jau būsite viską susipjaustę ir pasiruošę, kad beliktų tik dėti į keptuvę ir užpildyti namus nuostabiais šio Pietų Europos patiekalo aromatais.

2 valgytojams reikės:

2 skiltelių česnako;

1 svogūno;

1/2 raudono ankštinio pipiro;

1 1/2 puodelio smulkintų pomidorų savo sultyse;

1 kalmaro;

1 jūrų lydekos filė (gali būti otas, jūros ešerys, tilapija);

10 didelių krevečių;

8 midijų;

1 šaukštelio džiovinto čiobrelio;

1 šaukštelio paprikos miltelių;

1 žiupsnelio šafrano;

1/2 šaukštelio cukraus;

1 1/2 puodelio žuvies sultinio;

1/4 puodelio vandens;

10 migdolų;

4 šaukštų alyvuogių aliejaus;

jūros druskos;

šviežių petražolių.

Gaminimas:

Smulkiai supjaustykite 2 skilteles česnako (prieš tai sutraiškykite peilio plokštuma ant lentelės), 1 svogūną, ankštinį pipirą (kubeliais), kalmarą (žiedais) ir žuvies filė į 6 dalis.

Ant vidutinės kaitros nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, įberkite jūros druskos ir per kelias minutes apkepkite kalmaro žiedus.

Išgriebkite kalmarus, atidėkite į šalį ir į keptuvę suberkite svogūnus. Pakepinę apie 3 minutes, suberkite česnakus ir po minutės sudėkite smulkintą ankštinį pipirą. Pakepinkite dar apie 3 minutes.

Įdėkite čiobrelį, papriką ir pomidorus, po žiupsnį cukraus ir jūros druskos, išmaišykite ir pakepinkite apie 5 minutes.

Supilkite žuvies sultinį, vandenį, šafraną, švelniai išmaišykite ir kai užvirs, sumažinkite kaitrą iki mažos. Palikite kaisti.

Kitoje keptuvėje apie 4 minutes paskrudinkite migdolus, sudėkite juos į grūstuvę kartu su petražolėmis ir sutrinkite iki vientisos masės. Tuomet įpilkite 1 šaukštą aliejaus, jūros druskos, gerai išmaišykite ir supilkite į troškinį.

Į keptuvę įdėkite žuvies gabalėlius, kepintus kalmarus, krevetes, midijas ir uždenkite keptuvę. Po 5 minučių atidenkite – midijos turi būti atsivėrę, žuvis – pasigaminusi. Apibarstykite smulkintomis petražolėmis ir patiekite keptuvėje ant stalo.

Beje, gaminant šį troškinį, galima ir paeksperimentuoti – įdėti aštuonkojų ar kitokių jūrų gėrybių.

Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau