4 didžiausios kambarinių augalų persodinimo klaidos: kas gali lemti augalo žūtį, o kas užtikrins neblėstančią žalumą?

25.02.2022 09:00:00 | Vilnius

.

Užburiančia augalų žaluma namuose mėgaujasi vis daugiau žmonių, todėl augalų priežiūra tampa vis labiau populiarėjančiu laisvalaikio praleidimo būdu. Šis hobis sparčiai užkariauja ir jaunų žmonių širdis, o neretas iš jų rūpestį pirmuoju augalu lygina su maloniu gyvenimišku iššūkiu. Kokias augalų persodinimo klaidas daro ne tik pradedantieji augalų mylėtojai ir kaip jų išvengti pataria prekybos tinklas „Lidl“.

1 taisyklė – nekirpkite augalo šaknų

Viena pagrindinių priežasčių, kodėl vazone augantį augalą reikia perkelti į didesnį vazoną, yra tai, jog augalo šaknims dabartinis indas tampa per ankštas. Tuomet šaknys pinasi tarpusavyje ir sudaro vazono formą puikiai atkartojantį šaknų tinklą, pradeda stiebtis į viršų ir lipti per vazonėlio kraštus ar auga pro drenažo skylutes vazono apačioje.

Bet kokiu atveju persodinant augalą jo šaknų kirpti nereikia, mat tai tik pristabdo jo augimą, kadangi paprastai žiedynų krovimui ar naujų lapelių išleidimui skiriama energija yra nukreipiama į šaknyno atstatymą. Jeigu pakėlus vazoną matote, kad šaknys yra susipynę jo išorėje, pabandykite neskubėdami išpainioti susidariusius raizginius. Tai geriausia atlikti rankomis, paprašykite, kad kas palaikytų vazonėlį pakeltą ore arba atsargiai paguldykite jį ant šono.

Jeigu raizginiai yra per daug sudėtingi ir jų išpainioti neįmanoma, negriebkite į rankas žirklių ir nekirpkite puoselėjamo augalo šaknų. „Lidl“ pažymi, kad tam tikrų augalų šaknys yra labai jautrios ir net menkiausias šaknyno pažeidimas gali lemti augalo mirtį. Tokiu atveju verčiau supjaustykite pigų plastikinį vazoną ir taip išlaisvinkite augalo šaknis prieš perkeliant jį į didesnį vazoną.

2 taisyklė – atidžiai rinkitės naująjį vazoną

Per mažas vazonėlis stabdo augalo augimą bei riboja šaknų maistingųjų medžiagų iš vandens ir dirvos pasisavinimą. Be to, augalą reikia dažniau laistyti, nes substrate yra žemesnis nei vidutinis drėgmės kiekis. Dėl to persodinti augalą galima tik tada, jeigu pasirūpinote jam skirtu didesniu vazonu. Senų vazonų neišmeskite, juose persodinkite mažesnius augalėlius.

Naują vazoną reikia rinktis atsižvelgiant į dabartinio vazono dydį. Pavyzdžiui, jeigu kambarinis augalas šiuo metu auga mažesniame nei 25 cm skersmens vazone, persodinimui rinkitės vazoną, kurio skersmuo už dabartinį didesnis 2,5-5 cm. Jeigu augalo vazono skersmuo didesnis, o pats augalas vešlesnis ir priskiriamas sparčiai augančių augalų grupei, naujo vazono skersmuo turėtų būti bent 5-8 cm didesnis už dabartinį.

„Lidl“ pataria atkreipti dėmesį ir į tai, iš kokios medžiagos yra pagamintas augalo vazonas. Paprastai augalai parduodami plastikiniuose vazonuose, kuriuos patogu įdėti į didesnių dekoratyvinių vazonų. Prireikus persodinti augalą galite rinkitės didesnį plastikinį ar keramikinį vazoną su skylutėmis drenažui. Venkite molinius vazonus naudoti tiems augalams, kurie reikalauja didesnio vandens kiekio – molis ir neapdirbta keramika sugeria vandens perteklių, substratas tampa sausesnis, augalas gali išdžiūti.

3 taisyklė – persodinkite tik tada, kai galima

Ankstyvas pavasaris yra geriausias metas persodinti augalus, kadangi šiuo metu jie ima busti po žiemos miego bei pradeda leisti naujus ūglius. Dėl to pasibaigus žiemai ir atėjus naujam žalumos augimo sezonui susidarykite sąrašą augalų, kuriuos ketinate persodinti šiemet ir iš anksto pasirūpinkite tinkamu substratu bei vazonais.

Jeigu žiemos metu pastebėjote, kad jūsų augalo šaknys netelpa dabartiniame vazone, augalo lapai pradeda geltonuoti arba yra nudžiūvę, nesiimkite persodinimo darbų čia ir dabar. „Lidl“ pažymi, kad persodinus augalą jam miegant, sužeistos šaknys gali neatsigauti, o tai lems visišką augalo žūtį.

Pasak profesionalių vazoninių gėlių augintojų, jaunus ir sparčiai augančius augalus būtina persodinti kas pusmetį arba kartą per metus. Suaugusių augalų persodinimui laiko skirkite kas kelerius metus. Lepesnės augalų rūšys nemėgsta keisti savo augimo aplinkos, todėl vešliau auga tuomet, kai jas persodinate kuo rečiau. Tokiu atveju iškart pasirūpinkite daugiau erdvės augalui suteikiančiu vazonu.

4 taisyklė – brangus substratas ir trąšos neapsaugo nuo klaidų

Nusipirkę naują augalą specializuotoje parduotuvėje ar prekybos centre neskubėkite jo persodinti. Tai darykite tik tuomet, jeigu substrate pastebėjote vabzdžių ar kitokių pažeidimų. Be to, kiekvieną naują augalą bent kelias savaites palaikykite atokiau nuo jūsų namuose jau esančių augalų. Taip būsite tikri, kad su nauju vazoniniu augalu į jūsų namus nepateks kenkėjai.

Esant aukštai dirvos kokybei, „Lidl“ teigimu, jos išmesti nereikėtų, o persodinant augalą galima naudoti ir tą substratą, kuriame jis vešėjo anksčiau. Iš senojo vazono išimtą augalą laikykite virš naujojo ir atsargiai, jautriai ir lėtai nuimkite prie augalo šaknų prilipusią dirvą. Naujajame vazone esanti dirva augalui bus jau pažįstama, jis augs greičiau.

Į didesnį vazoną perkelto augalo iškart netręškite, palaukite, kol gėlės šaknynas spės prisitaikyti prie pokyčių. Siekdami paspartinti augalo augimą, tręškite jį praėjus 2-6 savaitėms nuo persodinimo, naudokite universalias vazoninių augalų trąšas arba trąšų lazdeles. Pastarosios lėtai tirps ir dirvą palaipsniui papildys augalo vešlumą sustiprinančias maistines medžiagas – kokybiškų augalų trąšų bei kitų sodo ar daržo prekių ieškokite visose „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvėse.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (883.19 KB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau