Ko trokšta prekybos tinklų darbuotojai: rūpi ne tik konkurencingas atlyginimas

22.02.2021 10:00:00 | Vilnius

Kiekvienas darbdavys nuolat ieško būdų, kaip į organizaciją pritraukti talentingiausius kandidatus, išlaikyti jų lojalumą bei motyvaciją. Tačiau norint užtikrinti komandos narių gerovę, būtina atsižvelgti ir į pačių darbuotojų ar net kandidatų nuomonę. Prekybos tinklo „Lidl“ kandidatų ir įmonės darbuotojų apklausų duomenys rodo, kad jiems vis labiau rūpi ne tik sąžiningas finansinis įvertinimas už atliktą darbą, bet ir kitos, papildomos priemonės bei neapčiuopiamos naudos, pavyzdžiui, darbdavio įvaizdis, nauji iššūkiai ar karjeros galimybės.

„Lidl Lietuva“ personalo vadovės Sandros Savickienės teigimu, išskirtinis dėmesys darbuotojams turėtų būti kiekvienos sėkmingos įmonės variklis, stumiantis ją į priekį. Anot jos, būtina kruopščiai planuoti priemones, įgalinančias darbuotojus, ir tai reikėtų daryti nuolat atsižvelgiant į jų vertinamus aspektus.

„Rūpestis darbuotojais yra viena pagrindinių „Lidl Lietuva“ organizacijos vertybių, jį parodyti padeda atidžiai parengtos iniciatyvos. Vedami noro tobulėti ir nuolat gerinti mūsų komandos nariams sudaromas sąlygas, stengiamės atsižvelgti ne tik į savo darbuotojų nuomonę, bet ir į laisvas įmonės pozicijas kandidatuojančių asmenų poreikius. Kandidatų apklausa leido mums susidaryti ryškesnį vaizdą apie tai“, – sako S. Savickienė.

Vertina ne tik konkurencingą atlyginimą

Pašnekovės teigimu, nuo praėjusių metų gegužės iki šių metų sausio pabaigos surinkti kandidatų duomenys rodo, kad į „Lidl Lietuva“ parduotuvių ar logistikos darbuotojų pozicijas kandidatavę asmenys vertina ne tik įmonės siūlomą vieną didžiausių atlyginimų tarp prekybos tinklų, bet ir kitas naudas.

Apklausa atskleidė, kad labiausiai kandidatų norą prisijungti prie įmonės lėmė nauji iššūkiai ir galimybės – šią priežastį nurodė daugiau nei 53 proc. respondentų. Panašiai svarbūs kandidatams ir tokie aspektai kaip darbo vieta (beveik 52 proc.) ir atlyginimas (kiek daugiau nei 51 proc.).

„Pastebime, kad nors finansinis įvertinimas išlieka itin reikšmingu faktoriumi kandidatams, tai nėra vienintelė priežastis. Kandidatai nori atsidurti draugiškoje aplinkoje, kurioje jie galėtų tobulėti. Potencialius darbuotojus pritraukiame ne tik vienu didžiausių atlyginimų mažmeninės prekybos sektoriuje, „Rekvizitai.lt“ 2020 m. gruodžio duomenimis siekiančiu 1632,96 eurus, bet ir sudarydami galimybę įdomiam bei dinamiškam darbui“, – teigia S. Savickienė.

Anot „Lidl Lietuva“ personalo vadovės, kandidatų apklausa taip pat parodė, kad jiems ne ką mažiau rūpėjo ir įmonės reputacija bei galimybės augti organizacijos viduje. Beveik pusė apklaustųjų atsakė, kad jų norą dirbti prekybos tinkle lėmė geras „Lidl Lietuva“ įvaizdis, o kiek daugiau nei 44 proc. apklaustųjų nurodė karjeros galimybes.

„Žmonėms rūpi geras darbdavių vardas ir reputacija, nes rinkdamiesi darbovietę, jie nori būti tikri, kad atsidurs profesionalioje aplinkoje, kur bus vertinami, skatinami augti ir siekti karjeros aukštumų“, – sako S. Savickienė.

Karjeros laiptais žengti nesutrukdė nei šeima, nei mokslai

Viena iš karjeros laiptais palypėjusių „Lidl Lietuva“ darbuotojų – Mažeikių „Lidl“ parduotuvės vadovo asistentė Saida Tomanienė. Ji pasakoja, kad dar prieš ketverius metus nedvejodama nusprendė kandidatuoti į salės darbuotojos poziciją.

„Visai netrukus buvau pakviesta į darbo pokalbį ir pradėjau dirbti parduotuvėje. Startavau užimdama salės darbuotojos pareigas, tačiau motyvacija, noras tobulėti bei kruopštus užduočių atlikimas lėmė greitą pasiūlymą keisti darbo profilį – tapau šviežumo koordinatore, o galiausiai atsidūriau parduotuvės vadovo asistentės pozicijoje“, – sako S. Tomanienė.

Pasak „Lidl“ darbuotojos, kildama karjeros laiptais ji turėjo derinti kelis iššūkius: „Džiaugiuosi, kad man pavyko ne tik augti organizacijos viduje, bet ir auginant mažametį vaiką tuo pat metu pabaigti įmonių administracijos studijas“.

Jaučiasi saugiai tiek materialiai, tiek emociškai

S. Tomanienės teigimu, vienas svarbiausių dalykų, kurį ji vertina dirbdama „Lidl“, yra dėmesys darbuotojui ir jo motyvacijos užtikrinimas stiprioje komandoje. Anot pašnekovės, lygindama save šiandien ir prieš karjerą prekybos tinkle, ji įžvelgia ne vieną pozityvų skirtumą.

Darbuotoja akcentuoja, kad darbas „Lidl“ jai pirmiausia asocijuojasi su saugumu: „Čia jaučiuosi įvertinta ir užtikrinta tiek materialine, tiek emocine, tiek dalykine prasme. Atėjusi į darbą nejaučiu streso, galiu pasikalbėti ne tik apie darbinius, bet ir apie gyvenimiškus reikalus su savo vadovu ar kitais kolegomis. Žinau, kad iškilus problemai galime atsiremti vieni į kitus ir išspręsti visas problemas, paramos sulauksime ir iš pačios organizacijos.“

Papildoma pagalba atsidūrus sunkioje padėtyje

„Lidl Lietuva“ personalo vadovė S. Savickienė pažymi, kad suprantama, jog kiekvienas darbuotojas įmonės viduje nori turėti tam tikras saugumo garantijas, todėl „Lidl Lietuva“ savo darbuotojams siūlo ir papildomas naudas, susijusias su jų sveikata ar nelaimingais atsitikimais šeimoje.

„Jau trečius metus visiems bandomąjį laikotarpį praėjusiems darbuotojams suteikiame privatų sveikatos draudimą, leidžiantį naudotis neribotu ambulatoriniu gydymu, lankytis privačiose klinikose, taip pat kasmet norinčius skiepijame nuo gripo. Be to, užtikriname ir mūsų komandos narių finansinį saugumą, jų šeimoje įvykus nelaimei, pavyzdžiui, suteikiame finansinę paramą netekus artimo šeimos nario“, – sako „Lidl Lietuva“ personalo vadovė.

Įmonėje šiuo metu dirba daugiau nei 2,3 tūkst. darbuotojų. Lietuvoje iš viso veikia 54 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvės 22-uose šalies miestuose –  Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje bei Vilkaviškyje.