Karjeros šuolis „Lidl“: nuo IT tinklo inžinieriaus Lietuvoje iki komandos vadovo JAV

05.11.2021 09:00:00 | Vilnius

Vos 25 metų Lior Kocas sulaukė didžiulio pripažinimo – pasiūlymo vadovauti vienai iš IT infrastruktūrą prižiūrinčių komandų „Lidl“ Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). Per šešerius metus nuo IT tinklo inžinieriaus iki komandos vadovo JAV užaugęs specialistas sako, kad net ir neturint darbo ar vadovavimo patirties, bet turint daug noro mokytis ir tinkamas sąlygas, atsiveria visi keliai. Galimybė nerti į tarptautinius vandenis jį labiausiai sužavėjo dėl didžiulės rinkos, kurioje tikrai netrūks iššūkių, kadaise ir paskatinusių pradėti darbą „Lidl Lietuva“.

Dirbti „Lidl Lietuva“ L. Kocas pradėjo 2015 metais, kai jam buvo vos devyniolika. Įsidarbinęs IT tinklo inžinieriumi, jis per kelis metus pakilo iki komandos vadovo pozicijos, o dar po kelių gavo pasiūlymą vadovauti vienai iš IT infrastruktūrą  prižiūrinčių komandų „Lidl“ JAV.

„Lidl“ sudaro visas sąlygas augti tiek horizontaliai, tiek vertikaliai. Jei nori, šiandien gali dirbti IT tinklo inžinieriumi, o rytoj visiškai pakeisti kryptį. Tą puikiai parodo ir greitas mano karjeros augimas – iš IT inžinieriaus į komandos vadovus. Pradėjęs dirbti „Lidl Lietuva“ aš neturėjau jokios vadovavimo patirties. Palaipsniui, įgavęs vadovų pasitikėjimą, daugiau nei trejus metus sėkmingai vadovavau IT infrastruktūros komandai“, – pasakoja L. Kocas.

Pašnekovas sako, kad labiausiai darbe jį motyvuoja iššūkiai, o „Lidl Lietuva“ buvo ta vieta, kur jų niekuomet netrūko: „Kai prieš šešerius metus pradėjau čia dirbti, Lietuvoje dar tik buvo statomos pirmosios „Lidl“ parduotuvės. Vėliau – po atidarymo – darbus tęsiau dirbdamas su prekybos tinklo plėtra Latvijoje ir Estijoje. Ši patirtis buvo  itin dinamiška ir įdomi, reikalaujanti daug atsakomybės, tai ir buvo pagrindinis mano augimo variklis.“

L. Koco manymu, norint sėkmingai dirbti IT sektoriuje, svarbu turėti bazinių žinių, mokėti rasti atsakymus į klausimus ir norėti mokytis. Tačiau, pavyzdžiui, siekiant dirbti klientų aptarnavimo skyriuje (angl. service desk), gali užtekti noro mokytis ir žinoti srities pradmenis.

IT specialistas pratęsia, kad „Lidl“ – šiuolaikiškas darbdavys, siūlantis ne tik puikias karjeros perspektyvas, atsakingą ir įdomų darbą, bet ir vakarietišką kultūrą, o tai – didžiuliai privalumai stebinti šiuolaikinę IT rinką. „Santykiai tarp darbuotojų čia pagrįsti pagarba vienas kitam, taip pat pasitikėjimu ir didžiuliu palaikymu. Kai prieš išeidamas iš darbo parašiau atsisveikinimo laišką, sulaukiau daugybės palinkėjimų iš kolegų. Tai leido suprasti, kad jie tikrai yra dalis mano šeimos.“

Augimą skatinanti aplinka

Prekybos tinklo personalo vadovė ir valdybos narė Sandra Savickienė neabejoja, kad prasmę darbe pirmiausiai padeda sukurti tobulėjimo ir augimo galimybės. Šiam tikslui prekybos tinkle naudojama speciali talentų ugdymo programa, kai kiekvienam komandos nariui sudaromas kasmetinis mokymosi planas, leidžiantis tobulinti turimas kompetencijas ir įgyti naujų.

„Stiprindami savo kvalifikacijas ir ugdydami naujas, darbuotojai ne tik patys auga kaip specialistai, bet ir gali sėkmingai ugdyti bei motyvuoti savo komandą. Džiaugiamės, kad šis programų ciklas jau duoda apčiuopiamų rezultatų – 2020 m. net 10 proc. įmonės darbuotojų pakeitė savo užimamą poziciją ir pakilo karjeros laiptais. Viena pagrindinių to priežasčių – kaip jie patys nurodo – kokybiškos mokymo programos“, – teigia S. Savickienė.

Papildomas dėmesys darbuotojams

S. Savickienė pažymi, kad motyvuoti darbuotojus padeda ir papildomos naudos. Viena jų – privatus papildomas sveikatos draudimas ir profilaktinės priemonės.

„Rūpinamės gera savo darbuotojų savijauta ir sveikata, draudžiame komandą privačiu sveikatos draudimu, rudenį norinčius darbuotojus ir jų vaikus iki 14 metų nemokamai skiepijame nuo gripo bei dovanojame vitaminų rinkinius“, – S. Savickienė.

Atsižvelgiant į koronaviruso pandemijos metu išaugusį nuotoliniu būdu dirbančių biuro darbuotojų skaičių, prekybos tinklas kompensuoja iki 300 eurų vertės išlaidas, reikalingas norint įsirengti komfortišką darbo vietą namuose. Šia kompensacija pasinaudojo jau trečdalis administracijos darbuotojų.

„Visada atsižvelgiame ir į darbuotojų poreikius. Būtent taip ir gimė mūsų naujausia iniciatyva „Gali mumis pasikliauti“, kuri padeda komandos nariams susitvarkyti su kasdieniais gyvenime kylančiais iššūkiais. Naudodamiesi nemokama visą parą veikiančia programa, darbuotojai gali anonimiškai pasikonsultuoti teisiniais, finansų ar asmeniniais klausimais su kvalifikuotais, nepriklausomais ir didelę patirtį turinčiais psichologais bei konsultantais.“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ personalo vadovė ir valdybos narė.

S. Savickienė pratęsia, kad be papildomų naudų darbuotojų gerove rūpintis padeda ir vienas konkurencingiausių vidutinių darbo užmokesčių tarp didžiausių prekybos tinklų, kuris, rugsėjo mėnesio „Rekvizitai.lt“ duomenimis, siekia 1649,46 eurus. Šalia to, per devynis šių metų mėnesius, komandos narių motyvaciniams priedams „Lidl Lietuva“ skyrė daugiau kaip 1,5 mln. eurų.

„Lidl Lietuva“ šiuo metu dirba daugiau nei 2,5 tūkst. darbuotojų. Lietuvoje iš viso veikia 59 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvės 23-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje bei Druskininkuose.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (11.4 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau