Džiuginantys „Lidl“ ruoniukų projekto rezultatai: gyvūnų gerovei jau surinkta virš 30 tūkst. eurų

20.01.2022 09:00:00 | Vilnius

Ruonis

Praėjusių metų liepą startavęs „Lidl Lietuva“ projektas „Duok ruoniukui penkis“ suteikia galimybę prekybos tinklo parduotuvių lankytojams prisidėti prie ruonių ir kitų Baltijos jūros gyvūnų gerovės. Už kiekvieną įsigytą daugkartinį, specialiai projektui sukurtą maišelį, įmonė skiria po 0,05 euro Lietuvos jūrų muziejaus vykdomai Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos veiklai. Iš viso per pirmąjį projekto pusmetį surinkta daugiau nei 30 tūkst. eurų, o muziejaus atstovų teigimu, dar šiais metais duris turėtų atverti modernus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras.

„Sėkmingas ruoniukų projektas rodo, kad šalies gyventojai vis daugiau dėmesio skiria socialiniams ir aplinkosauginiams iššūkiams, ryžtasi prisidėti prie jų sprendimo. Džiaugiamės, kad suteikus mūsų parduotuvių lankytojams paprastą būdą paremti Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos veiklą, tai daro tūkstančiai šalies gyventojų. Tikimės, kad šis projektas padės efektyviau gydyti, reabilituoti jūros gyvūnus ir prisidės prie sveikesnės jūros ekosistemos“, – sako „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Trūksta tinkamos infrastruktūros

Kasmet šalies pajūryje yra randama apie 20 paliktų ar sužalotų ruonių jauniklių. Bene pagrindinės to priežastys yra susijusios su žmogaus ūkine veikla ir jos padariniais – laivyba, žvejyba, jūros tarša, klimato atšilimu.

Nors tai – opi aplinkosauginė problema, Lietuvoje vis dar nėra specializuotos vietos, kurioje tiek ruoniukai, tiek kiti gyvūnai būtų slaugomi, mokomi gyventi laisvėje. Šiuo metu į Baltijos jūros krantą išmesti nusilpę ruoniukai yra gydomi Lietuvos jūrų muziejuje, tačiau jame nėra tinkamos infrastruktūros.

Būtent todėl jau šiemet Smiltynėje duris atvers Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras, papildysiantis Lietuvos jūrų muziejaus kompleksą. Pagrindiniai centro uždaviniai – sparčiau ir efektyviau gydyti bei slaugyti nukentėjusius ruonius ir vandens paukščius, vėliau juos paleidžiant į laisvę.

„Centre bus įrengti šeši vidiniai baseinai ir keturi mažieji lauko baseinai, specialus baseinas jūrų paukščiams ir didysis, net 280 kubinių metrų talpos baseinas. Komplekse taip pat atsiras gyvūnų apžiūrų kabinetas ir operacinė. Be to, čia žadame vykdyti ir šviečiamąją veiklą, todėl centre bus įrengta interaktyvi erdvė, kurioje bus edukuojama apie ruoniukams kylančias grėsmes, mūsų indėlį juos gelbstint. Džiaugiamės, kad prekybos tinklo „Lidl“ ir jo pirkėjų parama prisideda prie šios svarbios veiklos“, – teigia Lietuvos jūrų muziejaus Kultūros komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vedėja Nina Puteikienė.

Visapusiškas rūpestis gyvūnais

Pasak N. Puteikienės, trijose Baltijos šalyse iki šiol labai trūko tokio reabilitacijos centro, tad jis bus pirmasis ir labai laukiamas šiame regione.

„Centre priimsime ir slaugysime neprimaitintus ar motinų paliktus ruoniukus, taip pat gydysime sužalotus ar sergančius pavojingomis infekcinėmis ligomis – herpės virusu, niežais, ruonių maru ar kt. Be to, rūpinsimės ir žvejų tinkluose nukentėjusiais gyvūnais, naftos produktais išsitepusių paukščių ir ruonių plovimu, gydymu“, – sako pašnekovė.

Specialistė pasakoja, kad Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrą bus galima prilyginti tikrai ligoninei, kurios priimamajame ruoniai ir paukščiai bus nuprausiami, pasveriami, kruopščiai apžiūrimi. Tuomet paimamas jų kraujas, suleidžiami pirminiai vaistai, nustatoma pirminė diagnozė.

„Centre bus įrengta operacinė, todėl itin prastos būklės ruoniukus galėsime operuoti. Greta esančiose specialiose šešiose patalpose gyvūnai bus reanimuojami, čia jiems atliksime „intensyviąją terapiją“ – per specialų zondą į jų skrandžius kas tris valandas leisime rehidrono tirpalą, nes tai yra vienintelis būdas gyvūnams suteikti jų organizmui būtinų medžiagų. Ruoniukus taip pat šildysime, statysime jiems lašelines, zonduosime, o komplekse įkurtose dviejose laboratorijose atliksime kraujo ir bakteriologinius tyrimus“, – teigia Lietuvos jūrų muziejaus Kultūros komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vedėja.

Centro statybų pabaiga – ne už kalnų

N. Puteikienė pratęsia, kad gyvūnams sustiprėjus ir pradėjus savarankiškai maitintis, jie bus perkelti į antro etapo lauko baseinus, kuriuose pradės ruoštis sugrįžimui į Baltijos jūros ekosistemą. Kadangi į krantą išmesti ruoniukai itin bijo juos sužalojusios jūros, todėl čia jie po truputį bus pratinami prie vandens. Taip pat tiek paukščiai, tiek žinduoliai mokysis savarankiškai maitintis vandenyje gaudydami gyvą žuvį. Centre bus įrengta ir moderni maisto paruošimo patalpa, kur žuvis bus atšildoma, valoma, smulkinama, paverčiant tyrele, tinkama ruoniukų maitinimui.

„Reabilitacijos pabaigoje gyvūnus perkeliame į trečio etapo – didelius baseinus, kur jie priauga svorio, mokosi konkuruoti su kitais. Galiausiai jų lauks paleidimas į jūrą. Šiemet įsitikinome, kad geriausia gyvūnus laivu plukdyti kuo toliau nuo kranto ir paleisti atviroje jūroje. Tiesa, turėdami daugiau lėšų, galėtume gyvūnams pritvirtinti specialius siųstuvus, stebėti jų migraciją. Deja, vienas siųstuvas kainuoja apie 4 tūkst. eurų, o norint atlikti rimtesnius tyrimus, jų kasmet reiktų bent penkių. Tikimės, kad šioje vietoje ateityje pasitarnaus ir „Lidl Lietuva“ suteikiama parama“, – sako specialistė.

Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro statybos jau priartėjo prie pabaigos – šiuo metu yra vykdoma komplekso vidaus apdaila, pavasarį planuojama pabaigti baseinų betonavimo darbus, o iš viso užbaigta beveik trys ketvirtadaliai darbų.

Maišeliai su ruoniuku – aplinkai draugiškas pasirinkimas

Prekybos tinklas primena, kad projektas „Duok ruoniukui penkis“ – „Lidl“ vykdomos plastiko mažinimo strategijos dalis. Dar 2019 m. „Lidl Lietuva“ pristatė projektą „Banginio dydžio dėkui“ – jo metu prekybos tinklas atsisakė vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių, taip siekiant pirkėjus paskatinti rinktis aplinkai draugiškesnes alternatyvas.

Daugkartinio naudojimo maišeliai su ant jų pavaizduotu ruoniuku yra pagaminti naudojant 50 proc. perdirbtų medžiagų, jų kaina siekia 0,30 euro, iš kurių 0,05 euro yra skiriama Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrui. Specialius projekto maišelius galima įsigyti visose 60-tyje „Lidl“ parduotuvių Lietuvoje.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (5.25 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau