Sodininkystė mieste: patarimai, auginantiems daržą balkone ar terasoje

03.02.2020 11:00:00 | Vilnius

Vasarį gamta vis dar miega, tačiau sodininkai puikiai žino: būtent šį mėnesį laukia galybė darbų – jau galima sėti kai kurias gėles bei ilgos vegetacijos daržoves, atlikti paruošiamuosius darbus ar įsigyti didžiajam darbymečiui reikalingų medžiagų bei įrangos. Pradedant skaičiuoti paskutinį žiemos mėnesį, prekybos tinklas „Lidl“ pristato sodo ir daržo prekių asortimentą, kurį sudarys daugiau nei 100 prekių, o pirmuosius pasiūlymus, skirtus miesto sodininkystei (angl. „urban gardening“), visose „Lidl“ parduotuvėse bus galima rasti nuo vasario 3 d. 

Kartu su šiais pasiūlymais „Lidl“ parduotuvėse pasirodo ir sodo prekių katalogas „Protingas sodas ir daržas“, kuriame želdynų dizainerė, daugiamečių augalų augintoja Rasa Laurinavičienė dalijasi savo sukaupta patirtimi ir patarimais, praversiančiais tiek patyrusiems, tiek pradedantiems sodininkams ar daržininkams. 

„Jau ne vienerius metus „Lidl“ man yra svarbiausia parduotuvė – apsilankau čia bent porą kartų per savaitę. Esu puikiai susipažinusi su produktais, taip pat ir sodo bei daržo prekių asortimentu. Džiugu matyti, kad „Lidl“ sodo bei daržo prekių asortimentas toks visapusiškas – čia galima įsigyti beveik visas reikalingas priemones ar įrankius“, – sako R. Laurinavičienė.

Daržas daugiabutyje – įmanoma

Miesto sodininkystė – ne naujiena, tačiau paskutiniu metu ši veikla susilaukia vis daugiau susidomėjmo. Ir ne be reikalo – imtis auginti daržoves ar augalus namuose yra paprasčiau nei gali pasirodyti. Be to, tai ne tik malonus laisvalaikio užsiėmimas, bet dar ir praktiška veikla.

„Mes nuolat girdime, kad sodo darbai yra puikus atokvėpis nuo stresų kupino šiuolaikinio gyvenimo. Sakote, neturite sodo ar sodybos? Tikra ne bėda! Buto balkone ar kotedžo terasoje galima rasti vietos keliems vazonams ar netgi pakeltai lysvei, kur nesudėtinga užsiauginti ne tik prieskoninių augalų, bet ir vieną kitą kokteilinių pomidorų ar braškių kerą“, – tvirtina R. Laurinavičienė.

Ekspertė teigia, kad daržovių auginimas vazonuose suteiks ne mažesnį pasitenkinimą nei gėlės, tereikia žinoti keletą paprastų dalykų.

• Saulė. Daugeliui daržovių per dieną yra būtinos bent 6 valandos saulės.

• Vanduo. Labai jaunų ar ką tik pasodintų augalų nereikia labai gausiai lieti, bet vidurvasarį daržoves reikės laistyti kartą ar du per dieną.

• Šiluma. Karštą vasarą augalus saugokite nuo kaitros. Nenaudokite itin įkaistančių metalinių ar tamsių vazonų. Ką tik pasodintų daigų nestatykite saulėkaitoje.

• Substratas. Kokybiška kompostinė žemė yra vienas iš svarbiausių dalykų. Nenaudokite daržo žemės, rinkitės humusingą substratą, kurį labai gerai permaišykite su perlitu ar vermikulitu.

• Trąšos. Augalams būtinos trąšos. Jei naudojamas substratas yra be trąšų, reikia papildomai tręšti. Labai patogios yra lėto poveikio trąšos.

• Vazonai. Kuo didesnis vazonas, tuo lengviau bus jį prižiūrėti ir žemė ilgiau išliks drėgna. Būtinas geras drenažas: naudokite vazonus su skylutėmis dugne, įstatydami juos į lėkštelę su vandeniu.

• Pirštinės. Žemės darbams verta įsigyti patogias, ne per glaudžiai aptemptas pirštines.

Sodininkystę mieste palengvinantys sprendimai

Susidomėjusiems urbanistine sodininkyste reikėtų suskubti – nuo vasario pradžios visose „Lidl“ parduotuvėse lauks „Parkside“, „Florabest“ ir „Romberg“ prekių ženklų naujienos – kelių rūšių daigyklos, lysvės ir kiti sodo įrankiai. Be to, būtent paskutinis žiemos mėnuo tinkamiausias metas prieskoninėms žolelėms ir mikrožalumynams sodinti.  

„Vasarį sėjami prieskoniniai žalumynai. Vasarį – kovą pradedamos sėti ilgos vegetacijos daržovės, kurių daigams užaugti reikia 50–80 dienų. Nuo kovo pradžios sėjami ir baklažanai, labai ankstyvi bei ankstyvieji kopūstai“, – pataria ekspertė.

Žolelėms auginti tiks „Parkside“ prieskoninių žolelių ir augalų vazono įdėklas su autonomine drėkinimo sistema ar „Romberg“ mikrožalumynų daigykla. Kompaktiški vazonai ar daigyklos vietos ras tiesiog ant virtuvės palangės. Be to, šiltnaminės daigyklos ne tik atrodo dailiai – sėkloms sudygti reikia gana šiltų sąlygų.

Rimtesnių iššūkių norintys galės išbandyti „Parkside“ šiltnaminę daigyklą. Ji puikiai tiks ir pradedantiesiems – šiltnamio rinkinį sudaro įdėklas su 15 indelių, gaubtas su reguliuojamomis ventiliacinėmis angomis, kokosų substratas ir pikavimo lazdelė bei pomidorų, agurkų, paprikų ir cukinijų arba krapų, laiškinių česnakų, bazilikų ir kajeno pipirų sėklos. 

„Lidl“ asortimente netrūks ir atskirai parduodamų daržovių ar augalų sėklų, gėlių svogūnėlių, „Grandiol“ trašų. 2019 metų duomenimis, „Lidl“ klientai dažniausiai rinkosi trumpavaisių ir ilgavaisių agurkų, raudonųjų burokėlių, sėjamųjų „Meikoningin“ salotų, ridikėlių ir morkų sėklas. Populiarūs buvo ir lelijų, kardelių, jurginų svogūnėliai, begonijų gumbai, nasturtų, kininio ratilio, paprastosios lobelijos sėklos. 

„Lidl“ sodo katalogą pamatyti galite apsilankę šioje nuorodoje  

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (1.43 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau