„Lidl“ parduotuvėse – įspūdingo grožio Lietuvos vietovėje atsakingai užauginti karpiai

25.11.2020 10:00:00 | Vilnius

Miškingame ir ežeringame Ignalinos rajone įsikūrusi UAB „Birvėtos tvenkiniai“ jau ketvirtą dešimtį šalies gyventojus džiugina nuostabaus grožio vietovėje užauginta žuvimi. Anot įmonės vadovės Editos Brukštuvienės, šeimyniniu pagrindu veikianti bendrovė ne tik siekia užtikrinti aukščiausią įmanomą savo produkcijos kokybę, bet ir papildomai rūpinasi įmonės teritorijoje esančia gamta. Na o „Lidl“ parduotuvių klientai kalėdinio laikotarpio metu galės įsigyti aplinkai draugiškuose tvenkiniuose auginamų karpių.

„Nuolat stengiamės kuo didesnį dėmesį parodyti vietiniams verslams, o šventinis laikotarpis neturėtų tapti išimtimi. Tikime ir pasitikime lietuviškais tiekėjais, todėl džiaugiamės, galėdami bendradarbiauti su „Birvėtos tvenkiniais“ ir visiems „Lidl“ klientams siūlyti būtent šiame ūkyje atsakingai užaugintus karpius. Tikimės, kad mūsų parduotuvių lankytojų namai švenčių metu kvepės lietuviška žuvimi“, – sako „Lidl Lietuva“ vyriausioji asortimento vadovė Ilona Čiužienė.

Be to, nuo pat veiklos Lietuvoje pradžios „Lidl“ vadovaujasi gyvūnų gerovės ir atsakingos žuvininkystės principais, tad gyva žuvimi tinklo parduotuvėse nebuvo neprekiaujama. „Lidl“ kviečia atkreipti dėmesį į žuvų gerovę ir pirkėjus, jiems siūlydami rinktis Lietuvos ir kitų valstybių žuvininkystės ūkiuose atsakingai užaugintą produkciją.

I. Čiužienė priduria, kad nuolatiniame prekybos tinklo asortimente „Lidl“ parduotuvių lankytojai ras „Birvėtos tvenkinių“ ūkio tiekiamus karpių kepsnelius, o šią savaitę tarp „Šviežiojo 5“ pasiūlymų klientai ras ir Ignalinos rajone užaugintų skrostų karpių.

Įmonės sėkmę lemia stiprūs šeimos ryšiai

„Birvėtos tvenkiniai“ direktorė pasakoja, kad Birvėtos tvenkiniai yra vieni iš paskutiniųjų tokio dydžio suformuotų tvenkinių Lietuvoje. Ūkis yra įsikūręs toli nuo pramonės rajonų ir miestų, todėl čia klesti įspūdingo grožio gamta. Anot jos, šiandien įmonę iš dalies galima vadinti šeimos verslu.

„Daugiau nei 880 hektarų teritorijoje yra įrengti net 33 įvairaus dydžio tvenkiniai. Prie šios bendrovės dar 1989 m. pradėjo dirbti mano vyras, po trejų metų prisijungiau ir aš, o nuo 1994 m. vadovauju įmonei. Šiuo metu bendrovės veikloje atsakingas pareigas užima ir mūsų sūnus, todėl drąsiai galime teigti, kad tai – šeimyniniu pagrindu veikianti bendrovė“, – sako E. Brukštuvienė.

Pasak jos, iki šių metų įmonė užsiėmė tik tvenkinine žuvininkyste, tačiau nuo rugsėjo mėnesio, pastačius ir įrengus modernų žuvų perdirbimo cechą, bendrovė pradėjo ir perdirbti tvenkiniuose išaugintą produkciją.

Karpių auginimui – išskirtinis dėmesys

Įmonės vadovės teigimu, karpių auginimas yra nelengvas darbas, reikalaujantis pastovaus dėmesio žuvims. Anot jos, kol karpiai užauga, praeina net trys metai.

„Karpiai savaime neužauga – iki tol, kol juos galime patiekti produkcijai, turime nudirbti daug sunkaus darbo. Kiekvieną rudenį išgaudome žuvis iš auginimo tvenkinių ir perkeliame juos į žiemojimo tvenkinius, o pavasarį vėl perkeliame atgal į auginimo tvenkinius“, – sako „Birvėtos tvenkiniai“ direktorė.

Ji pažymi, kad norint užauginti kokybišką žuvį reikia išmanyti daugybę verslo subtilybių: „Kadangi karpiai yra daugiau augalėdžiai, todėl didžiąją dalį jų pašarų sudaro grūdai ir jų pagrindu pagaminti natūralūs pašarai – zooplanktonas, bentosiniai organizmai, kurie randasi tvenkiniuose. Taip pat renkamės žuvis šerti nors ir brangesniais, tačiau sveikesniais pašarais – kviečių ir kvietrugių grūdais, kuriuos superkame iš vietinių ūkininkų. 

Atsakingas požiūris į žuvininkystę ir didelis dėmesys aplinkai

Įmonės direktorė pratęsia, kad „Birvėtos tvenkiniai“ teritorijos pagrindu 2004 m. buvo įsteigta saugoma teritorija – Birvėtos biosferos poligonas. Jis tapo sudėtine Europos ekologinio tinklo NATURA 2000 dalimi, kurioje yra stebimi, kontroliuojami bei prognozuojami gamtinių sistemų pokyčiai, taip dar labiau saugant gamtą.

„Suprantame savo atsakomybę prieš aplinką, mūsų auginamas žuvis ir jos vartotojus, todėl skiriame ypatingą dėmesį mus supančios aplinkos saugojimui, efektyviai naudojame visus išteklius bei atsakingai auginame visą akvakultūros produkciją. Mūsų tvenkinių teritorijoje yra nuolat atliekami įvairūs gamtotvarkos darbai, taip pat dalyje ūkio plaukioja ir ekologiškai auginamos žuvys, kurių priežiūrai skiriame dar didesnį dėmesį“, – teigia E. Brukštuvienė. 

Anot jos, įmonė savo tvarumą bei draugiškumą gamtai demonstruoja ir kitais būdais: „Atsisakome ankstyvojo šienavimo, nendrių šalinimo, kad išsaugotume paukščių jauniklius, kol jie sustiprės ir pradės skraidyti, įrengiame ir sutvarkome paukščių perėjimu tvenkiniuose esančias salas. Taip pat mielai priimame ne tik mokslininkus, kurie mūsų teritorijoje vykdo įvairius stebėjimus ir tyrimus, bet ir moksleivius, studentus ir fotomenininkus, vertinančius ir mylinčius mūsų gamtą. Džiaugiamės, kad Birvėtos tvenkiniuose įamžinti gamtos kadrus galima pamatyti fotografijos albumuose ir parodose.“

Papildomai rūpinasi produkcijos kokybe

E. Brukštuvienė pažymi, kad įmonė skiria didelį dėmesį visos jos produkcijos kokybei užtikrinti. Anot jos, „Birvėtos tvenkiniai“ ne tik griežtai laikosi visų kokybę kontroliuojančių įstaigų nustatytų reikalavimų, bet ir imasi papildomų veiksmų.

„Esame įsidiegė Europos Sąjungoje pripažintą RVASVT maisto saugos užtikrinimo sistemą, kuria vadovaujamės ir į rinką tiekiame saugius ir kokybiškus gaminius. Kiekviename gamybos etape užtikriname atsekamumą ir prižiūrime produkcijos kokybę nuo žuvies kelionės iš tvenkinio iki pat vartotojo“, – teigia pašnekovė.

Partnerystė su „Lidl“ skatina tobulėti

„Birvėtos tvenkiniai“ vadovės teigimu, aukščiausią produkcijos kartelę padeda išlaikyti ir bendradarbiavimas su „Lidl“. Anot jos, įmonė yra dėkinga partneriui, už griežtų standartų kėlimą ir itin aukštos kokybės reikalavimų kėlimą.

„Džiaugiamės, kad mūsų karpių gaminiai atrado pastovią vietą „Lidl“ prekių lentynoje ir labai vertiname prekybos tinklo rodomą pasitikėjimą. Tikimės, kad mūsų produkciją pamils ir „Lidl“ parduotuvių lankytojai, o ateityje, dar labiau sustiprinsime bendradarbiavimą“, – sako E. Brukštuvienė. 

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (2.33 MB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau