Šiurpinančių švenčių prasmė arba kodėl išsigąsti gali būti naudinga?

21.10.2022 09:00:00 | Lietuva

Helovinas

Už Atlanto itin populiarios Helovino šventimo tradicijos Lietuvoje vis dar sutinkamos dvejopai. Viena vertus, tai – proga pasilinksminti, stebinti kostiumų išradingumu bei gerai praleisti laiką su šeima ar draugais. Tačiau Lietuvoje ši data kontrastingai lyginama su rimties kupinomis Vėlinėmis. Vis dėlto, šiurpios Helovino tradicijos ne veltui tampa vis populiaresnės, nes išsigąsti kartais gali būti naudinga.

Nuo baimės iki laimės

Helovinas turi nemažai skirtingų tradicijų, tad idėjų šiurpiam vakarėliui ar pasisėdėjimui tikrai nepritrūks. Pavyzdžiui, klasikinis Helovino akcentas – skaptuotas ir išpjaustytas moliūgas. Nors daugeliui tai asocijuojasi su amerikietiškais filmais, bet iš tiesų tai – airiška tradicija. Būtent emigrantai iš Airijos šią tradiciją atvežė ir į Ameriką. „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta atkreipia dėmesį, kad dabar ši tradicija gaji ir Lietuvoje.

„Rudens laikotarpiu „Lidl“ lentynose ir taip gausu rudeninio derliaus gerybių, bet artėjant Helovinui, papildėme lietuviškų moliūgų atsargas, kad jų užtektų ir rudeninėms sriuboms, ir šiurpioms dekoracijoms. Na, o norintys ilgaamžių dekoracijų gali rinktis ir specialius moliūgų formų žibintus bei žvakes, ieškantiems dar daugiau išskirtinumo – asortimente siūlome net  pripučiamų moliūgų ar moliūgų formos lempučių girliandų“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ atstovas.

Helovino šventė turi ir šiurpesnių tradicijų, kuomet persirengiama baugiais kostiumais ir stengiamasi išgąsdinti kitus. Tokios tradicijos turi ir praktinę paskirtį. Išgąstis sukelia adrenalino antplūdį, kuris pasireiškia staigiu deguonies perdavimu iš kraujo ląstelių į širdį bei viso kūno raumenis. Deguonies svarba mūsų organizmui – nenuginčijama, o adrenalino antplūdžio atveju tai padeda gerinti ištvermę bei didinti energiją. Svarbu, kad išgąstis nebūtų dažnas gyvenimo palydovas, bet išsigąsti šiurpių švenčių proga – gali būti naudinga.

Be to, po trumpai trunkančio adrenalino pliūpsnio, mūsų organizme padidėja dopamino, dar žinomo kaip laimės hormonas, kiekis. Taigi, lengvas išgąstis gali sukelti net ir labai pozityvias emocijas.

Siaubo filmai: būdas pažvelgti baimėms į akis

Atėjus šaltajam metų laikui, filmų peržiūra tampa kone pagrindine tamsių vakarų veikla. Anksti nusileidžianti saulė, spaudžiantis šaltukas lauke ir niekur nedingstantis noras kokybiškai praleisti laiką – priežastys, pritraukiančios prie ekranų. Įdomu tai, kad žmonės mėgsta žiūrėti ne tik jaukius ir malonius, bet ir įtampos persmelktus siaubo filmus.

Šiurpulį keliantys filmai yra ir reikšminga Helovino šventimo dalis. Nors gali pasirodyti netikėta, bet net ir patys baugiausi filmai turi teigiamos įtakos emocinei savijautai. Filmo „Klyksmas“ režisierius Wesas Cravenas yra pasakęs: „Siaubo filmai nekuria baimės, jie ją paleidžia“.

Siaubo filmai su intensyviu siužetu gali padėti pažvelgti baimėms į akis. Žiūrėjimas į išgąstį keliančius reiškinius, leidžia susidurti su baimėmis namų sąlygomis, tai puikus būdas pažinti tai, kas gąsdina, nepakylant nuo sofos ir nepaliekant komforto zonos. „Baisių filmų peržiūras paįvairina ir komforto maistas: užkandžiai, kurie filmo peržiūrą padaro ne tik sotesne, bet ir jaukesne. Dėl to specialiai Helovinui „Lidl“ lentynose turime įvairių greitai paruošiamų užkandžių: makaronų ir picų, sūrio kepsnelių, apkeptų bulvių figūrėlių“, – vardina V. Lopeta.

Helovino šventės stalo idėjos: malonioji šiurpios nakties dalis

Maistas – reikšmingas daugelio švenčių malonumas, o Helovinas jam suteikia papildomos prasmės. Išgąstis – stipri emocija, adrenalino pliūpsnis pareikalauja daug energijos, tad svarbu išnaudotą energiją greitai atstatyti. Tam puikiai tinka Helovino saldainiai, kurie leidžia iš baimės sugrįžti į saldų komfortą.

„Ko gero būtent dėl šios priežasties prigijo ir kita Helovino tradicija, kuomet šiurpiais kostiumais pasidabinę vaikai keliauja nuo durų iki durų ir paskambinę į duris sako „pokštas arba saldainis“. Todėl šiurpiausią metų naktį galima pasilepinti saldumynais ir taip kurti jaukumą bei malonumą kaip atsvarą baugioms patirtims. Todėl artėjant Helovinui „Lidl“ galima įsigyti ne tik šiurpių kostiumų ar aksesuarų, bet ir teminių saldainių rinkinių, zefyrų, karamelizuotų spragėsių, Macarons sausainių“, – sako „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau