Ramus poilsis ir kokybiška miegamojo tekstilė kaip išvengti klaidų skalbiant, džiovinant ir prižiūrint patalynę

18.02.2022 10:00:00 | Vilnius

.

Nėra malonesnio jausmo nei įsisupti į švelnią ir jaukumu kvepiančią miego tekstilę. Nors nėra įrodymų, kad nuo to sapnai taps ryškesni, tačiau poilsis bus kokybiškesnis, jeigu užmigsite ir pabusite švarioje bei tvarkingoje  patalynėje. Kaip išsirinkti, skalbti, džiovinti ir prižiūrėti patalynę, kad ši net po ilgo naudojimo atrodytų kaip nauja, pataria prekybos tinklas „Lidl“.

Miego tekstilė – tik iš natūralių medžiagų

Svarbiausiu aspektu tiek įsigyjant, tiek prižiūrint patalynę yra jos audinys. Pirmiausia, patalynės užvalkalų medžiaga turi būti maloni odai, švelni, nealergizuojanti. Antra, audinys neturi būti per daug lepus, kad jį prižiūrėti galėtų ir labiausiai namų ruošos darbų vengiantys žmonės.

Dažniausiai abu šiuos kriterijus atitinka medvilniniai patalynės užvalkalų komplektai. Medvilnė yra natūralus ir kvėpuojantis audinys, todėl tokie patalai leis jums jaustis maloniai miego metu, vasarą jie atvėsins, o žiemą – sulaikys jūsų kūno šilumą ir neleis sušalti. Medvilnė yra itin švelnus audinys, tad galima nesibaiminti, kad kontaktuodama su oda patalynė sudirgins odą. Be to, medvilnės medžiaga yra ilgaamžė bei nereikalauja įdėmios priežiūros.

Būtina užsiminti ir apie medvilnės kaip žaliavos universalumą, kadangi naudojant ją gali būti gaminami net keli skirtingi audiniai miego tekstilei kurti. Pavyzdžiui, šilką primenantis satinas yra nepamainomas jūsų miego draugas karštomis vasaros naktimis – jis švelnus, neprilimpa prie odos ir leidžia jaustis gaiviai. Štai žiemą daug mieliau miegoti užsiklojus flaneliniai patalais, mat ši medžiaga yra minkštesnė, todėl geriau priglunda prie kūno.

Artėjant šiltesniems orams „Lidl“ parduotuvių asortimentas šią savaitę pasipildė išskirtiniais „Livarno Home“  satino patalynės užvalkalų komplektais. Jie skirtingų dydžių ir raštų, todėl savo favoritą atras kiekvienas. Negana to, nuo vasario 14 d., pirmadienio, visose „Lidl“ parduotuvėse ieškokite ir užtempiamų trikotažinių čiužinio paklodžių, dygsniuotų antklodžių, pagalvių bei lovatiesių.

O prieš keliaudami į „Lidl“ parduotuvę pirkti savo naujojo patalynės užvalkalų komplekto, pasidomėkite, kaip reikia tinkamai prižiūrėti, skalbti, džiovinti bei lyginti įvairių medžiagų patalynės užvalkalus.

Skalbimas – atidžiai sekite etiketės nurodymus

Ne paslaptis, kad labiau nei tiesioginis įvairių audinių naudojimas, medžiagų patvarumui kenkia netinkama jų priežiūra skalbimo metu. Pavyzdžiui, pasirenkama audinį žalojanti skalbimo priemonė ar per daug stiprus skalbimo ciklas, kuris gali suplėšyti lepias medžiagas. Dėl to nuo patalynės komplektų nepašalinkite etikečių, ant kurių surašyti svarbūs medžiagų skalbimo nurodymai – vandens temperatūra, sūkių skaičius, džiovinimo karštis, trukmė ar kt.

Medvilninius patalynės užvalkalus skalbkite su panašių spalvų audiniais, geriausia, vienu metu skalbkite tik vieną patalynės užvalkalų komplektą. Jeigu jis yra didesnis, geriau atlikite du skalbimus ir neperkraukite skalbyklės, palikite vietos, pataria „Lidl“. Prieš skalbdami nepamirškite užsegti atskirų patalynės komplekto dalių užtrauktukų bei sagų – tokiu būdu tekstilė nesusipins viena rutulį ir geriau išsiskalbs.

Naudokite švelnesnes skalbimo priemones ar papildomus kvapiklius, tačiau venkite naudoti baliklį automatiniam skalbimui – itin purvinas patalynės vietas pirma nuskalbkite rankomis ir tik tada dėkite į skalbyklę. Taip pat pasirinkite žemesnę skalbimo ciklo temperatūrą, mat aukštesnė temperatūra gali pagreitinti patalynės komplekto spalvų išblukimą. Nepaisant to, satininius „Livarno Home“ patalynės užvalkalus galima skalbti iki 60°C temperatūros vandenyje ir jų išvaizda nuo to nepakis.

Džiovinimas – negailėkite laiko

Pasirūpinus patalynės užvalkalų švara, daugeliui tikru galvos skausmu tampa didelių išmatavimų komplektų džiovinimas. Turint galimybę, vasarą užvalkalus galima džiauti lauke, tačiau neretas renkasi tai atlikti skalbinių džiovyklės pagalba.

Nors tai iš tiesų pagreitina rūbų džiovinimo procesą, „Lidl“ pažymi, kad šiuo gėriu piktnaudžiauti nereikėtų dėl dviejų priežasčių. Pirma, aukšti džiovyklės sūkiai gali apgadinti audinį ir šis praranda savo patvarumą, o antra – audinys nuo per didelio karščio gali ir susitraukti, prarasti elastingumą. Nenustebkite, jeigu kitą kartą jūsų patalynės bus didesnė už jai skirtus užvalkalus ir naudodami džiovyklę rinkitės ilgesnes, tačiau šaltesnes ir mažiau galingas džiovinimo programas.

Džiovindami lepesnius ir plonesnius audinius turite būti itin atsargūs, tačiau įsigiję „Livarno Home“ satininius patalynės užvalkalus galėsite pamiršti nerimą. Dėl ypatingos „Sanfor“ technologijos audiniai nesusitrauks ir atrodys nauji net po daugybės mėnesių naudojimo.

Ką dar reikia žinoti apie patalynės priežiūrą?

Patalynės užvalkalus patariama keisti kartą per savaitę, todėl neatidėliokite šio darbo ir užtikrinkite reguliarų jo atlikimą. Miegodami prakaituojame ir kūno skysčius sugeria ne kas kitas kaip patalynės užvalkalai, tad pastovus jų plovimas ir keitimas naujais gali padėti sumažinti neigiamą odos dirgiklių poveikį.

Kaip ir daugelį audinių, patalynės užvalkalus galima lyginti. Geriausia tai atlikti tada, kai užvalkalai dar šiek tiek šlapi, taip geriau išsilygina skalbimo ir džiovinimo metu atsiradusios audinių raukšlės. Jeigu neturite pakankamai laiko, užvalkalus galite lyginti ir ant lovos, tačiau būkite atidūs dėl gaisro galimybės, pasirinkite mažesnę lygintuvo temperatūrą, lyginkite greitais ir lengvais judesiais.

Daug laiko reikalauja ir patalų vyniojimas patogiam laikymui miego tekstilės spintoje. Patalynės užvalkalus rūšiuokite ne pagal jų dydį, bet stenkitės išlaikyti komplektų vientisumą. Norėdami užtikrinti tvarkingesnį spintos vaizdą, visas vieno komplekto dalis galite laikyti įvilkę į to paties komplekto pagalvės užvalkalą. Užtempiamus trikotažinius užvalkalus vyniokite pagal gumos juostelę, du kampus įvilkite į jiems priešingus ir ištiesinkite, toliau vyniokite įprastai.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (526.21 KB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau