Nuo plantacijos Peru iki parduotuvių lentynų Lietuvoje: kuo išskirtiniai „Fairtrade“ bananai

27.10.2022 10:00:00 | Vilnius

Fairtrade bananai

Nors bananai yra dažnai pirkėjų krepšeliuose sutinkama prekė, retas lietuvis iš tiesų žino, su kokiomis problemomis susiduria šiuos egzotinius vaisius auginantys ūkininkai. Skatindama sąžiningą prekybą, organizacija „Fairtrade“ padeda besivystančių šalių ūkininkams burtis į kooperatyvus ir tarpininkauja eksportuojant jų užaugintą derlių po visą pasaulį, įskaitant ir Lietuvą.

Iš trečiųjų pasaulio šalių Vakarų valstybes pasiekiančių produktų tiekimo grandinės ne visiems jų dalyviams yra vienodai teisingos bei sąžiningos.

Pasaulinei bananų eksporto vertei siekiant 7 mlrd. JAV dolerių per metus, plantacijų darbuotojams neretai mokamas vos vieno euro atlyginimas per dieną. Vieniems gaunant didžiulį pelną, kitoje tiekimo grandinės pusėje esantys ūkininkai negali aprūpinti savo šeimos maistu ar drabužiais, prireikus medicininės pagalbos kreiptis į gydytojus ar siekti išsilavinimo.

„Jeigu bananų augintojui sunku pragyventi pačiam, jis tikrai nepajėgs išplėtoti savo verslo taip, kad šis būtų draugiškas aplinkai ir kartu etiškas kitam žmogui. Ne paslaptis, kad besivystančiose šalyse dėl to yra pasitelkiamas vaikų ir priverstinis darbas, o siekiant gausesnio derliaus – ir stiprios, itin kenksmingos cheminės medžiagos“, – pažymi Jana Jesmin, organizacijos „Fairtrade“ koordinatorė Baltijos šalims.

Sąžiningos prekybos organizacija „Fairtrade“ – kas tai?

Būdama pasaulinio judėjimo už sąžiningą prekybą lydere, „Fairtrade“ prisideda prie pokyčių nustatydama geresnes darbo sąlygas ir kainas besivystančių šalių darbuotojams.

„Fairtrade“ įpareigoja bananų pirkėjus už žaliavas mokėti didesnę kainą, kuri padengtų pastaruoju metu smarkiai išaugusias ūkininkų išlaidas. Suteikdama jiems stabilumo ir galimybę prisitaikyti prie rinkos pokyčių ar žalą darančių oro sąlygų, organizacija taip pat nustato bazinį sąžiningos prekybos darbo užmokestį visuose bananų ūkiuose, net jei minimalus atlyginimo lygis tame regione yra mažesnis“, – sako J. Jesmin.

Be nustatytos minimalios žaliavų kainos ūkininkai gauna ir „Fairtrade“ premiją – po 1 JAV dolerį už kiekvieną prekių dėžutę. Premiją jie gali panaudoti investuodami į verslą, efektyvesnes augalų apsaugos priemones ar bendruomenės projektus, pavyzdžiui, mokyklų, medicinos punktų statybą ir kelių tiesimą. „Fairtrade“ bendruomenėse nariai yra mokomi ne tik ūkyje reikalingų įgūdžių ir žinių, bet ir kaip mažinti poveikį klimatui, varijuoti pasėlius, atsisakyti stiprių cheminių medžiagų, kovoti su miškų kirtimu, taupyti vandens išteklius ir kt.

Tikslas – visapusiškai padėti ūkininkų bendruomenėms

Sąžiningos prekybos organizacija jungia daugiau nei 1,9 mln. ūkininkų 71-oje valstybėje, įskaitant ir Peru esančio „Capebosan-Jibito“ bananų augintojų kooperatyvo darbuotojus. Pasak „Fairtrade“ atstovės, organizacijos užnugaris jiems yra labai svarbus dėl geresnių tiek pragyvenimo, tiek darbo sąlygų.

„Anksčiau auginome kukurūzus ir manijokus, tačiau pelnui neatitikus investuotų išlaidų, toliau sodinome tik bananus. Dėl sąžiningos prekybos reikalavimų bananų eksportui mūsų šeima gali pragyventi, gauti medicininę pagalbą, vaikai – mokytis, sutvarkytais keliais galima patogiau pasiekti savo ūkį ir laiku nuimti derlių“, – sako bananų augintojas Jose Floresas Chero.

Prieš septynerius metus prie kooperatyvo prisijungęs Ernesto Romero Jimenezas džiaugiasi pagaliau turėdamas savo būstą, kuriame veikia elektra ir vandentiekis, kurie anksčiau jam buvo per brangūs. „Fairtrade“ suteikiamą naudą pažymi ir už kooperatyvo personalą atsakinga Yesica Paola Jimenez Sandoval: „Gauname visą reikiamą paramą ir pagalbą. Pavyzdžiui, užklupus pandemijai kiekvieną mūsų darbuotoją pasiekė asmeninių apsaugos priemonių rinkiniai, o dar anksčiau pradėjome rengti edukacines ir moterų skatinimo bei įveiklinimo dirbtuves.“

Prie sąžiningos prekybos skatinimo prisideda ir lietuviai

„Capebosan-Jibito“ kooperatyvo Peru bendruomenės užaugintų bananų galima rasti ir Lietuvoje, prekybos tinklo „Lidl“ lentynose. Jie turi ne tik „Fairtrade“ sertifikatą, bet kartu yra ir ekologiški.

„Siekiame, kad pirkėjai kasdien galėtų įsigyti tvaresnių produktų, todėl „Lidl“ parduotuvių asortimentą vis papildome tiek aplinkai, tiek žmonėms palankesniais produktais, įskaitant „Fairtrade“ sertifikatą turinčiomis prekėmis. Tokiu būdu prisidedame prie permainų produktų ir žaliavų tiekimo grandinėse bei mūsų pirkėjams suteikiame galimybę netiesiogiai prisidėti prie žmogaus teisių užtikrinimo, taršos mažinimo ir biologinės įvairovės tausojimo besivystančiose pasaulio šalyse“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė Rasa Didjurgytė.

Pasak „Fairtrade“ atstovės J. Jesmin, pernai metų statistika rodo, kad iš viso Lietuvoje esančiose parduotuvėse ir prekybos tinkluose buvo galima įsigyti net 871 skirtingą produktą, kuriame yra „Fairtrade“ ingredientų.

„Lyginant su ankstesnių metų duomenimis, „Fairtrade“ prekių mažmeninė vertė Lietuvoje augo net 79 proc. Tai rodo, kad gamintojai, pardavėjai ir vartotojai vis daugiau dėmesio skiria etiškiau užaugintiems produktams, tarp labiausiai pamėgtų gaminių – šokoladas, ledai, pusryčių dribsniai, desertai ir pan.“, – sako J. Jesmin.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau