„Maisto bankas“ ir „Lidl“ kviečia dalyvauti ypatingoje akcijoje: rinks paramą lietuviams ir ukrainiečiams

24.03.2022 09:30:00 | Vilnius

Maisto bankas

Kovo 25-26 dienomis gyventojai turės galimybę tradicinės „Maisto banko“ akcijos metu paaukoti būtiniausių produktų ir prekių ne tik sunkiai besiverčiantiems lietuviams, bet ir nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams, kurie šiuo metu yra apsistoję Lietuvoje. Prie šios akcijos taip pat jungiasi 60 Lietuvoje esančių „Lidl“ parduotuvių, kuriose gyventojai galės perduoti maistą tiems, kam šiuo metu jo reikia labiausiai.

„Jau ne vienerius metus bendradarbiaujame su „Maisto banku“, norėdami ištiesti pagalbos ranką socialiai pažeidžiamiausiems visuomenės nariams. Šiuo metu mūsų bendruomenės dalimi tampa ir į Lietuvą bėgantys tūkstančiai ukrainiečių, kuriems reikia visapusiškos pagalbos. Neabejojame, kad šiemet vykstančios labdaros ir paramos organizacijos akcijos metu visose „Lidl“ parduotuvėse bus aukojama itin aktyviai – kviečiame tai daryti dėl visų Lietuvoje šiuo metu gyvenančių žmonių, kuriems to labiausiai reikia“, – sako „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Rinks paramą ir lietuviams, ir ukrainiečiams

Tiek „Lidl“, tiek kituose šalies prekybos tinkluose vykstančios akcijos metu maistą renka daugiau kaip 300 socialinių organizacijų, „Maisto banko“ partnerių, kurie specialius maisto davinius išdalija paramos gavėjams: mažas pajamas gaunančioms šeimoms ir asmenims, darbo netekusiems žmonėms, neįgaliems ar pagyvenusiems žmonėms, benamiams ir kt.

„Maisto bankas“ bendradarbiauja su įvairiomis labdaros valgyklomis, senelių namais, reabilitacijos, socialinių paslaugų ar vaikų dienos centrais, neįgaliųjų ir gausių šeimų asociacijomis, visuomeninėmis organizacijomis, pavyzdžiui, „Caritas“, Maltos ordino pagalbos tarnyba, Raudonasis kryžius, „Gelbėkit vaikus“ bei dar daugiau.

Taip pat šiemet „Maisto banko“ surinkta parama maisto produktais yra skiriama ir nuo karo bėgantiems ukrainiečiams. Dalis produktų tą pačią dieną pasiekia jau Lietuvoje esančių žmonių namus, likę produktai yra panaudojami gaminant maistą, pavyzdžiui, verdant sriubą, kuri po to vežama į ukrainiečių registracijos centrą.

Anot „Maisto banko“ direktoriaus Simono Gurevičiaus, šiemet maždaug pusė pavasarinės akcijos metu surinktų produktų bus skirta Lietuvoje esantiems ir nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams.

„Jau dabar susilaukiame daugybės fizinių asmenų paramos siūlymų, tačiau parama turi būti renkama koordinuotai. Būtent dėl to kviečiame aktyviai aukoti šios akcijos metu ir paremti tiek sunkiai besiverčiančius lietuvius, tiek nuo karo bėgančius ukrainiečius. Pabėgėlių srautai kasdien auga jau tūkstančiais, todėl „Maisto banko“ ir jam aukojančių žmonių indėlis, labai svarbus, o ši akcija – ypatinga“, – sako S. Gurevičius.

Apie maisto poreikį informuos savanoriai

Anot „Maisto banko“ direktoriaus, akcijoje dalyvauja skirtingomis pažeidžiamomis socialinėmis grupėmis besirūpinančios organizacijos, tad gyventojai gali klausti parduotuvėse esančių savanorių, kokio maisto labiausiai reikia atitinkamai organizacijai.

„Parduotuvėse paramą renka daugybė nevyriausybinių organizacijų, kurių poreikiai maistui, pagal jų tikslinę auditoriją, yra labai skirtingi. Todėl akcijos metu galite atkreipti dėmesį į kiekvienoje parduotuvėje esančius maisto surinkimo punktus ir juose kabančias lenteles, kuriose bus nurodytas organizacijos, kuriai savanoriai renka maistą, pavadinimas. Būkite drąsūs – prieikite ir paklauskite, kokių produktų labiausiai reikia atitinkamai organizacijai“, – sako S. Gurevičius.

Jis pažymi, kad aukoti galima ne tik maistą: „Skambindami trumpuoju numeriu 1343, gyventojai gali prisidėti ir pinigine, 3 eurų vertės, auka, kurią „Maisto bankas“ naudos kovai su maisto švaistymu. Tai pagelbėja padengiant maisto surinkimo, vežimo ir paskirstymo kaštus. Jie, norint padėti sunkiai besiverčiantiems šalies gyventojams, yra neišvengiami.“

Pernai rudenį paaukota už daugiau kaip 40 tūkst. eurų

Praėjusių metų rudenį 59-iose „Lidl“ parduotuvėse buvo paaukota daugiau kaip 43 tūkst. ilgai galiojančių maisto produktų, kurių vertė siekė daugiau kaip 40 tūkst. eurų.

Šį pavasarį atiduoti maisto produktus labdaros ir paramos fondui bus galima kovo 25 d., penktadienį, 15–20 val. ir kovo 26 d., šeštadienį, 10–20 val. Aukoti „Maisto bankui“ bus galima 60-tyje „Lidl“ parduotuvių visoje Lietuvoje.

„Lidl“ parduotuvės šiuo metu veikia 24-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose bei Rokiškyje.