„Lidl“ kviečia aukoti „Maisto banko“ akcijoje: tradicija padėti stokojantiems

13.10.2022 09:00:00 | Vilnius

Lidl

Spalio 14–15 dienomis vyks jau tradicinė labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ organizuojama akcija, skirta padėti sunkiau besiverčiantiems. Prie kilnios iniciatyvos jungiasi ir 65-ios „Lidl“ parduotuvės visoje Lietuvoje, kuriose prekybos tinklo klientai bus kviečiami pasidalinti maistu su tais, kuriems jo reikia labiausiai.

„Artėjanti žiema daugeliui kelia nerimą, tačiau ši tema ypač jautri socialiai pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms. Norėdami ištiesti pagalbos ranką tiems, kurie stokoja būtiniausių maisto produktų, jau ne vienus metus prisidedame prie „Maisto banko“ organizuojamos iniciatyvos. Šįkart akcija vyks rekordiniame skaičiuje „Lidl“ parduotuvių – net 65-iose, todėl tikimės pasiekti dar daugiau mūsų tinklo pirkėjų ir padėti gausesniam žmonių ratui“, – sako „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Kviečia padėti sunkiau besiverčiantiems

Tiek „Lidl“, tiek kituose šalies prekybos tinkluose vykstančios akcijos metu maistą renka daugiau kaip 300 socialinių organizacijų ir „Maisto banko“ partnerių, sako labdaros ir paramos fondo komunikacijos vadovė Miglė Petronytė.

„Džiaugiamės, kad per daugiau nei dvidešimt metų mūsų iniciatyva yra tapusi gražia tiek didmiesčių, tiek mažesnių Lietuvos miestų gyventojus telkiančia tradicija. Nors kasmet organizuojame tik dvi didelio masto paramos rinkimo akcijas, pirkėjus vis rečiau reikia skatinti prisidėti prie sunkiomis sąlygomis besiverčiančių žmonių gerovės užtikrinimo“, – pažymi organizacijos atstovė.

M. Petronytė priduria, kad visas akcijos metu pirkėjų suaukotas maistas pasieks tuos, kurie dėl įvairių priežasčių negali sočiai, visavertiškai prasimaitinti. Dalis maisto bus perduodama įvairioms labdaros valgykloms, senelių namams, reabilitacijos, socialinių paslaugų ar vaikų dienos centrams, neįgaliųjų ir gausių šeimų asociacijoms, taip pat visuomeninėms organizacijoms, kurios rūpinasi pabėgėliais iš Ukrainos.

Apie maisto poreikį papasakos savanoriai

Akcijos metu „Lidl“ ir kitų prekybos tinklų pirkėjai yra kviečiami aukoti ilgai galiojančius, negendančius maisto produktus, visuomet reikalingi ir mėsos, žuvies ar analogiški daržovių konservai.

„Paramą parduotuvėse renka daugybė skirtingų nevyriausybinių organizacijų, kurių poreikiai maistui, pagal jų tikslinę auditoriją, yra labai skirtingi. Pavyzdžiui, vieniši seneliai dažnai prašo arbatų, mat gyvena mieste ir negali patys prisirinkti žolelių, o vaikus globojančioms šeimoms aktualesnės košės ar saldumynai mažųjų palepinimui. Todėl prašome gyventojų nebijoti prieiti ir paklausti parduotuvėje esančio savanorio, kokių produktų labiausiai reikia organizacijai. Apie tai praneš ir kiekviename maisto surinkimo punkte kabančios lentelės“, – sako M. Petronytė.

Ji pažymi, kad aukoti galima ne tik maistą: „Skambindami „Maisto banko“ skrajutėse nurodytu trumpuoju numeriu 1343, gyventojai gali prisidėti ir pinigine, 3 eurų vertės, auka. Visos surinktos lėšos yra naudojamos kovai su maisto švaistymu ir pagelbėja padengiant maisto surinkimo, vežimo ir paskirstymo sunkiau besiverčiantiems šalies gyventojams kaštus“.

Pavasarį paaukojo už beveik 100 tūkst. eurų

Šiemet pavasarį 61-oje „Lidl“ parduotuvėje buvo paaukota daugiau kaip 82 tūkst. ilgai galiojančių maisto produktų, kurių vertė siekė daugiau kaip 97 tūkst. eurų.

Paramą stokojantiems prekybos tinklas „Lidl“ teikia ne tik vykstant ilgo galiojimo maisto produktų rinkimo akcijoms, bet ir ištisus metus.

Padėdama mažinti dar vartoti tinkamo maisto švaistymą, „Lidl Lietuva“ perduoda „Maisto banko“ organizacijai besibaigiančio galiojimo produktus, taip pat dar tinkamus vartoti produktus su pažeista pakuote, vaisius ir daržoves bei ne maisto prekes. 2021 finansiniais metais prekybos tinklas „Maisto bankui“ perdavė 490 tonų maisto ir kitų produktų, kurių vertė – 730 tūkst. eurų. „Lidl Lietuva“ „Maisto bankui“ teikia ir finansinę paramą, kuri skirta maisto surinkimo, vežimo, paskirstymo kaštams padengti.

Rudeninės akcijos metu paaukoti maisto produktus labdaros ir paramos fondui bus galima spalio 14 d., penktadienį, 15–20 val. ir spalio 15 d., šeštadienį, 10–20 val. Aukoti „Maisto bankui“ bus galima visose 65-iose „Lidl“ parduotuvėse Lietuvoje. Dėl tinkamų aukoti produktų galite pasikonsultuoti su „Maisto banko“ savanoriais arba pamatyti juos čia

Šiuo metu „Lidl“ parduotuvės veikia 26-iuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.