Kovo mėnesio darbai sode ir darže: ką jau dabar pataria sodinti „Lidl“ augalų sėjimo kalendorius?

08.03.2022 09:30:00 | Vilnius

,

Niekas labiau nedžiugina daržininko širdies nei prasidėjęs daržovių auginimo sezonas. Daiginti, sėti bei sodinti tam tikras augalų rūšis galima jau ankstyvą pavasarį, tad jau kovo mėnesį prie būsimo derliaus darbuojasi ne vienas daržininkas. Kokių daržovių sėklas bei daigelius jau dabar galima kišti į žemę, o kuriems dar per anksti pasakoja „Lidl“ – prekybos tinklas, kuris kartu su daržininke Solveiga Pranckūne sudarė patogų ir išsamų metų augalų sėjimo ir sodinimo kalendorių.

Ankstyviausi daigai – ant namų palangės

Vienas dažniausiais darbas kovo mėnesį yra daiginimas. Nors tai padeda užtikrinti ankstyvesnį daržovių derlių, tačiau daiginimas reikalauja nemažai daržininko priežiūros ir specialaus pasiruošimo. Būtina žinoti ir tai, kad kovo mėnesį galima daiginti tikrai ne visas daržovių rūšis. Pavyzdžiui, dabar yra puikus metas iš sėklų daiginti valgomuosius svogūnus, paprikas ir aitriuosius pipirus, baklažanus ir pomidorus, o kitiems augalams dar kiek per anksti.

Minėtos daržovės dažniausiai daiginamos įprastuose vazonėliuose su substratu arba specialiose daiginimo dėžutėse su dangčiais. Savo veikimo principu jos prilygsta šiltnamiams, tačiau dėl nedidelio savo dydžio tinka laikyti namuose, ant stalo ar ant palangės, įstiklintame balkone. Daržovių sėkloms, daigams ir ūgliams bei prieskoninėms žolelėms pritaikytų mini šiltnamių ir daigyklų rinkinių su įdėklais galite rasti visose „Lidl“ parduotuvėse.

Ne visoms daržovių rūšims patinka persodinimas. Jeigu vieni daigeliai džiaugiasi pikavimu ir daugiau vietos vazone, kiti persodinant jaučia stresą ir neretai nustoja augti. Vieni principingiausių daržovinių augalų yra paprikos ir aitrieji pipirai, todėl S. Pranckūnė ir „Lidl“ pataria juos iškart sėti į atskirus įsodinimo indelius. Jie užtikrina optimalų augalų augimą ir yra biologiškai skaidūs, todėl dirvoje suyra.

Į šiltnamį – su sėklų maišeliais

Po truputį kylant vidutinei paros temperatūrai, pats metas skelbti startą ir sėjai šiltnamiuose. Daržovės puikiai stiebsis į viršų ir tuomet, jeigu šiltnamis nėra šildomas, mat saulėtą pavasario dieną lauko ir šiltnamio vidaus temperatūrų skirtumas gali siekti net 15 °C.

Kovo mėnesį šiltnamyje galite sėti lapines ir gūžines salotas, gražgarstes, špinatus, trūkažoles, taip pat gūžinius, žiedinius, Briuselio ir lapinius (angl. kale) kopūstus. Šiltnamio vidaus temperatūros turėtų pakakti ir optimaliam daržinių porų, morkų, ridikėlių bei gumbinių salierų dygimui. Nors prieskoniai augalai puikiai žaliuoja ir virtuvėse ant palangių, vietos jiems atraskite ir savo šiltnamyje: sėkite krapus, bazilikus, raudonėlius ar vaistinius šalavijus. „Lidl“ pažymi, kad šiuo laiku patariama sodinti ir topinambus bei vasarinius česnakus – pastarieji turi būti sodinami kiek įmanoma anksčiau pavasarį.

Šiltnamyje kovo mėnesį taip pat galite priglausti ir dekoratyvinius lauko vazonus su gėlių sodinukais. Čia jais rūpintis bus kiek paprasčiau nei laikant namų balkone – nereiks papildomai persodinti, o komposto, dirvos bei trąšų maišai bus visada po ranka. Vos tik oras atšils, jau žydinčius gėlių vazonus galėsite išnešti į lauką. Didelis „Parkside“ ir „Livarno home“ dekoratyvinių vazonų asortimentas „Lidl“ parduotuvėse jau nuo šio pirmadienio, kovo 7 d.

Jau dabar ruoškitės sezono pikui

Nepaisant vis dažniau dangų nušviečiančios saulės ir ištirpusio sniego, kovo mėnesį dar per anksti daiginti bei sėti moliūginių šeimai priskiriamus augalus. Agurkų, cukinijų, moliūgų, melionų bei arbūzų sėja šiltnamiuose prasideda balandžio mėnesį, tokiu metu agurkus taip pat galima daiginti namuose ant palangių.

„Lidl“ ir daržininkės S. Pranckūnės sudarytas augalų sėjimo ir sodinimo kalendorius rodo, kad vasario-kovo mėnesiais prasidėję daržininkystės ir sodininkystės darbai nesibaigs iki pat spalio mėnesio. Todėl devynis mėnesius besitęsiančiam augalų auginimo ir lauko darbų sezonui galime ruoštis dar iki piko vasaros pradžioje.

Šį mėnesį pasirūpinkite ne tik augalų sėklomis, sodinukais ar daiginimo indais, bet ir įvairiomis trąšomis gėlėms, daržovėms bei vejai. Kad karaliauti darže ir sode būtų maloniau, įsigykite ir guminius batus bei paminkštintą sodo kilimėlį, kuris apsaugos jūsų kelius nuo kieto, šalto ar drėgno pagrindo. Rimtesniems sodo priežiūroms darbas būkite pasiruošę su kokybiškais „Parkside“ pagalbininkais: aukšto slėgio valymo įrenginiu, sodo ir benzininiu grandininiu pjūklais, akumuliatorine žoliapjove, gyvatvorių žirklėmis ir specialiais įrankiais piktžolėms naikinti. 

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Atsisiųsti

Atsisiųsti (728.74 KB)

Pasidalinti

Kitos naujienos
Daugiau