Karibų įkvėpta virtuvė: žiupsnis egzotikos tiek vasarai, tiek žiemai

30.08.2022 09:00:00 | Vilnius

veg

Karibų jūros regionas dažnam asocijuojasi su saule, jūra ir egzotiškais skoniais. Šių šalių virtuvė iš tiesų verta dėmesio: jai įtaką darė turbūt visi likę pasaulio regionai, nuo vietinių genčių tradicijų iki kolonizatorių atvežtų naujovių. Iš pirmo žvilgsnio nesuderinami skoniai sukūrė unikalų kulinarinį paveldą, šiandien populiarų kone kiekviename Žemės kampelyje. Iš pirmo žvilgsnio įprasti kiekvieno skoniui ingredientai čia patiekiami kitoniškai bei skatina mėgstančius gaminti Karibų virtuvės detales atkartoti ir namie. 

Jamaikietiška prieskoniuota vištiena (angl. jerk chicken), Kubos ir Jungtinių Amerikos Valstijų kultūras netikėtai jungiantis kubietiškas sumuštinis su kumpiu ir sūriu, Barbadose populiari žuvis-skraiduolė – kiekviena Karibų jūros šalis pasižymi tik jai būdingais patiekalais, tačiau čia nesunku rasti bendrą vardiklį. Tai – prieskonių gausa, atskleidžianti geriausias kiekvieno patiekalo savybes ir suteikianti unikalius skonius.

Kaip pasakoja „Lidl“ grilio sezono ambasadorius, šefas Vylius Blauzdavičius, Karibų jūros virtuvės patiekalai paprastai gaminami lauke. „Dėl visus metus džiuginančio gero oro, patiekalai ant grilio ar atviros ugnies šiame regione labai dažni, todėl Karibų dvasią galime nesunkiai susikurti ir savo kieme, ir iškyloje“, – sako grilio ekspertas. Nors lietuviški orai iš pirmo žvilgsnio nėra palankūs pastoviam grilio sezonui, V. Blauzdavičius tvirtina, kad skaniais grilio patiekalais Lietuvoje taip pat galima mėgautis ne tik šiltuoju metų laiku.

Viena įdomiausių Karibų jūros virtuvės interpretacijų, kuriam paruošti taip pat dažnai pasitelkiamas grilius – mėsainis su kukurūzų paplotėliu. Ši grūdinė kultūra yra paplitusi visame regione, tad nenuostabu, kad iš kukurūzų gaminami paplotėliai tampa dažnu svečiu ant vietinių gyventojų stalo. Skaisčiai geltonos spalvos kukurūzai gausūs naudingų maistinių medžiagų, suteikia sotumo jausmą, yra lengvai derinami su kitais kasdieniais maisto produktais, kaip antai duona, ryžiais ar daržovių salotomis.

Kukurūzų paplotėlis bus neabejotina žvaigždė ir „Lidl“ prekybos centruose prasidedančioje egzotiškoje, Karibų jūros virtuvės įkvėptoje savaitėje. Be šio produkto, karibietišką stalą papuoš ir kiti regiono perliukai: vaisių užtepėlės, WOK ir BBQ padažai, kepta jautiena padaže, sluoksniuoti desertai, kokosų ledai bei populiariausių kokteilių (mojito, pina colada) įkvėpti nealkoholiniai gėrimai.

Norintiems patiems namuose išbandyti Karibų virtuvę, V. Blauzdavičius vegetariško mėsainio, kurį įkvėpė Karibų virtuvė, receptu.

Vyliaus Blauzdavičiaus vegetariškas kukurūzų mėsainis (dviem asmenims)

2 mėsainių bandelės 

2 kukurūzų paplotėliai

1 pomidoras

2 riekelės mėgstamo sūrio ar augalinės jo alternatyvos

Padažui:

200 g skystos pomidorų tyrės 

1 svogūnas

4 skiltelės česnako

200 g mėlynųjų pupelių indelyje

1 a.š. cukraus

Žiupsnelis cinamono

Gaminimas:

Pirmiausia pasiruoškime padažą. Smulkiai supjaustome svogūną, pakepiname jį keptuvėje ant aliejaus. Tuomet dedame česnaką ir pakepiname viską dar kelias minutes. Dedame visus likusius padažo ingredientus ir verdame kol masė sutirštės.

Ant grilio arba keptuvės kepame paplotėlį, baigiant gaminti ant viršaus uždedame sūrio. Paskrudiname bandeles, užtepame paruošto padažo ant apatinės bandelės. Tuomet dedame dar karštą kukurūzų paplotėlį su sūriu, o ant viršaus sluoksniuojame plonai atriektą pomidoro skiltelę. Jis ne tik papildys mėsainio skonių paletę, bet ir suteiks sultingumo.

Skanaus!

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau