Itin svarbiu metu „Lidl“ pirkėjai ir prekybos tinklas taromatuose surinko rekordinę paramą

18.10.2022 09:00:00 | Lietuva

Taromatas

Daugiau nei ketverius metus „Lidl Lietuva“ vykdomas socialinis projektas „Už saugią aplinką mūsų vaikams“ nemažina tempo. Jo metu pirkėjai ir prekybos tinklas kartu paaukojo jau daugiau kaip 379 tūkst. eurų. Šios lėšos tenka vaikų dienos centrus koordinuojančioms organizacijoms, taip padedant plėsti vaikų dienos centrų veiklą ir augant energijos kainoms užtikrinti centrų finansinį stabilumą.

„Lidl Lietuva“ socialinio projekto metu taromatais besinaudojantys prekybos tinklo lankytojai gali už depozitą gautą sumą paaukoti vaikų dienos centrams, o ją prekybos tinklas padvigubina. Šią paramą „Lidl Lietuva“ išdalija vaikų dienos centrus prižiūrinčioms organizacijoms – „Gelbėkit vaikus“, „Caritas“ bei Maltos ordino pagalbos tarnybai.

„Šis ruduo ir artėjanti žiema ne retam kelia susirūpinimą augančiais kaštais, todėl džiugu matyti išaugusį gyventojų dosnumą ir rūpestį pažeidžiamomis visuomenės grupėmis. Šių metų trečiąjį ketvirtį „Lidl“ pirkėjų taromatuose paaukota parama buvo net 40 proc. didesnė nei tuo pačiu metu prieš metus, o paramą padvigubinus, iš viso organizacijas pasieks 34 400 eurų. Šios lėšos padės vaikų dienos centrus prižiūrinčioms organizacijoms ir toliau kokybiškai pasirūpinti čia apsilankančiais vaikais“, – sako „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Su sunkumais susiduriančių vaikų skaičius augs

Su sunkumais susiduriančių Lietuvos šeimų skaičius neišvengiamai artimiausiu metu augs, planuojama, kad sparčiau daugės ir į Lietuvą atvykstančių ukrainiečių – daugiausia vaikų ir mamų, teigia „Gelbėkite vaikus“ organizacijos vadovė Rasa Dičpetrienė.

„Tam, kad galėtume tinkamai tenkinti „Gelbėkit vaikus“ dienos centrus jau lankančių vaikų poreikius bei priimti naujų, organizacijai svarbi visų parama. Periodiškai gaudami „Lidl“ taromatuose surinktą paramą, galime jaustis užtikrintai, kad galėsime vaikus priimti jaukiuose, šildomuose dienos centruose, juos pavalgydinti, pasirūpinti emocine sveikata. Augant paramai, daugiau lėšų liks ir vaikų laisvalaikiui – edukacijoms, lavinantiems užsiėmimams“, – sako R. Dičpetrienė.

Artėjant žiemai dėl ekonominės šalies ir viso pasaulio situacijos neabejotinai daugės besikreipiančių ne tik į „Gelbėkit vaikus“ dienos centrus, bet ir tiesiogiai į organizaciją dėl paramos.

„Stengiamės padėti ir paramos daiktais besikreipiantiems, kuriems reikalingi paprasčiausi šilti batai, drabužiai, mokyklinės prekės. Vis tik absoliuti dauguma paramos keliauja dienos centrų kasdienei veiklai užtikrinti, t. y. tinkamai pasirūpinti juos lankančiais vaikais. Visos organizacijos ir jos remiamų vaikų, šeimų vardu dėkoju ilgamečiams partneriams „Lidl“, be kurių artėjantis šaltasis periodas keltų daug daugiau nerimo“, – sako organizacijos vadovė.

Padeda pasiruošti „juodai dienai“

Lietuvos „Caritas“ generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė pasakoja, kad paramos dėka net 256 vaikai vasarą galėjo vykti į stovyklas, aplankyti įvairius Lietuvos kampelius, kai kurie iš jų pirmą kartą pamatė Baltijos jūrą, ėjo į žygius, dalyvavo edukacinėse veiklose ir kitaip turiningai leido laiką.

„Ruošdamiesi rudens sezonui, „Caritas“ vaikų dienos centrų vadovai rūpinosi, kad po vasaros vaikai sugrįžtų į šiltas ir jaukias patalpas. Tam irgi labai pasitarnavo „Lidl Lietuva“ surinkta parama. Pavyzdžiui, Varnių Šv. Apaštalų Petro ir Povilo parapijos „Caritas“ vaikų dienos centras „Valančiaus pastogėje“ už 6000 eurų šiuo metu rekonstruoja patalpas, įrengia naujus sanitarinius mazgus, užsiėmimų erdves. Kaip ir ankstesniais metais, dalis paramos naudojama „Caritas“ vaikų dienos centrų darbuotojų kvalifikacijai tobulinti“, – sako D. Bukeikaitė.

Naujas iššūkis vaikų dienos centrams – kuro pirkimas patalpoms šildyti, nes šildymo kaina kai kur pakilo net 4 kartus.

„Lidl“ ir jų pirkėjų dėka turime galimybę jausti didesnį finansinį stabilumą ir dalį paramos lėšų atidėti  „juodai dienai“. Nepaisant brangstančio šildymo ir didėjančių sąskaitų už elektrą, „Caritas“ globojami vaikų dienos centrai darbo apimčių neplanuoja mažinti. Poreikis sunkiau gyvenančių šeimų vaikams saugiai ir šiltai leisti laiką dienos centruose po pamokų, pavalgyti, paruošti pamokas išlieka aktualus visoje Lietuvoje, o ypač – regionuose, kur dar daugiau žmonių susiduria su iššūkiais“, – sako „Caritas“ generalinė sekretorė.

Didesnis dėmesys paaugliams

Maltos ordino pagalbos tarnybos organizacinės plėtros ir programų vaikams ir jaunimui vadovas Gražvydas Pavalkis pasakoja, kad surinkta parama prisidėjo prie naujo išskirtinio vaikų dienos centro Kaune įkūrimo.

„Tai yra pirmas vaikų dienos centras, skirtas būtent paaugliams, kuriame ugdymas vyksta sporto paremta metodika, bendradarbiaujant su Jono Valančiūno fondu. Išskirtinai su paaugliais dirbančių organizacijų Lietuvoje nėra daug, tad poreikis tokioms paslaugoms yra labai didelis. Siekiame ir toliau stiprinti dienos centrus, kad jie būtų kuo labiau prieinami ir paaugliams, ne tik mažesniems vaikams“, – sako G. Pavalkis.

Kaip ir kiekvienais metais, dalis „Lidl“ taromatuose surinktos paramos buvo nukreipta į specialias vasaros užimtumo veiklas – stovyklas, edukacines ekskursijas. Pasak G. Pavalkio, kai šioms veikloms nebeužtenka savivaldybių skiriamų lėšų, tai visada padeda „Lidl Lietuva“ parama, kad stovyklos įvyktų, vaikai turiningai leistų laisvalaikį, pamatytų jūrą. Taip pat Maltos ordino pagalbos tarnyba pradėjo stiprinti palydėjimo į savarankiškumą paslaugas jaunimui iš sunkumus patiriančių šeimų ar globos namų, kad jie galėtų sėkmingai pradėti suaugusiųjų gyvenimą, planuotis karjerą.

Kaip ir kitos organizacijos, Maltos ordino pagalbos tarnyba akcentuoja paramos svarbą Ukrainos pabėgėlių ir augančių energijos kainų kontekste.

„Lidl“ pirkėjų ir paties prekybos tinklo pagalba galėjome įdarbinti papildomus darbuotojus, kurie rūpintųsi vaikais iš Ukrainos. Tikėtina, kad ateityje šių vaikų dar daugės, – pasakoja G. Pavalkis. – Taip pat dar neaišku, kokios sąskaitos pasieks mus už šildymą. Turime šešis dienos centrus, kurie yra įsikūrę ne mokyklose, o tai reiškia, kad turime patys šias patalpas išlaikyti. Tad ruošdamiesi žiemai kaupiame lėšų rezervą, kuris padės sumokėti už komunalines paslaugas.“

Prisidėti prie pagalbą vaikams teikiančių organizacijų gali kiekvienas prekybos tinklo „Lidl“ taromatais besinaudojantis žmogus, paspaudęs mygtuką „Aukoti“. Surinktą sumą „Lidl Lietuva“ padvigubina ir perveda vaikų dienos centrus koordinuojančioms organizacijoms – Maltos ordino pagalbos tarnybai, „Gelbėkit vaikus“ ir Lietuvos „Caritui“.

Paaukoti vaikų dienos centrams galima visose 65-iose „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvėse Lietuvoje, kurios veikia 26-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau