TVARI KAKAVA „LIDL“ ASORTIMENTE
„Lidl“, kaip mažmeninės prekybos tinklas, yra suinteresuotas užtikrinti, kad tokios žaliavos kaip kakava būtų auginamos tvariai. Tik tvarus požiūris gali užtikrinti ilgalaikį kakavos tiekimą iš šalių, kur jos gavyba yra daugelio vietos gyventojų vienintelis pajamų šaltinis. Ne ką mažiau svarbu yra apsaugoti ir atogrąžų miškus, kurie yra gyvybiškai svarbi ekosistemų dalis tiek vietiniu, tiek pasauliniu mastu.
Dėl šių priežasčių išsikėlėme tikslą savo privačių prekės ženklų produktų sudėtyje ne vėliau kaip nuo 2022 finansinių metų pabaigos naudoti tik tvariau užaugintą kakavą: turinčią „Fairtrade“, „Rainforest Alliance“, „UTZ“ arba ES ekologinio žemės ūkio sertifikatą. O Lietuvos tiekėjų produktams – sūreliams, ledams, sausainiams – jau nuo 2021 metų pradžios naudojame tik sertifikuotą kakavą. Bendradarbiaudami su minėtomis sertifikavimo organizacijomis, visai tiekimo grandinei siunčiame aiškią žinutę – „Lidl“ siekia tvaraus kakavos auginimo ir palaiko progresyvų, į ateitį orientuotą, požiūrį.
Daugiau informacijos apie mūsų požiūrį ir veiksmus rasite mūsų tvaresnės kakavos pirkimo politikoje.
Be to, ėmėmės papildomų veiksmų dviejose daugiausiai kakavos pasaulyje užauginančiose šalyse – Dramblio Kaulo Krante ir Ganoje. Padedant „Lidl“, vietiniai kakavos augintojai yra mokomi tvaraus ūkininkavimo – kaip auginti kakavą moderniais ir aplinkai draugiškais metodais.
Vykdant „Way To Go“ ir „PROCACAO” projektus, prie kurių prisideda ir „Lidl“, kakavos augintojai supažindinami su kitomis žemės ūkio kultūromis, kurias jie gali efektyviai auginti savo plantacijose. Tai darydami ūkininkai ne tik investuoja į savo pragyvenimo šaltinio saugumą, bet ir teigiamai veikia aplinką stiprindami biologinę įvairovę. Kuo tvaresnis žemės ūkis – tuo mažieji ūkininkai yra atsparesni klimato pokyčiams ir žaliavų kainų svyravimams. Be to, jie geba geriau užtikrinti pajamas ir pragyvenimą ateinančioms kartoms.
Kodėl kakavos tema yra tokia svarbi?
Ganoje ir Dramblio Kaulo Krante didelė dalis gyventojų yra tiesiogiai ar netiesiogiai priklausomi nuo kakavos auginimo. Didžiausia kakavos dalis auginama mažose šeimos plantacijose, tačiau jų derlius nėra pakankamas pragyvenimui užtikrinti, kai kakava auginama naudojant senus, neefektyvius žemės ūkio metodus. Dėl šių priežasčių anksčiau buvo kertami vis nauji atogrąžų miškų plotai ir naikinamos daugelio rūšių buveinės.
Dėl sumažėjusio derlingumo ir rinkoje daromo spaudimo kainoms, kakavos augintojai gauna mažą, nesąžiningą atlygį, todėl tokiais atvejais dažnai susiduriama ir su priverstiniu bei vaikų darbu. Negana to, darbas plantacijose yra pavojingas ir reikalaujantis didelio fizinio krūvio.
Kaip situacija gali būti pagerinta?
Siekiant išsaugoti kakavos augintojų žemes ir atogrąžų miškus ilguoju laikotarpiu bei kartu užtikrinti jų pajamas, augintojai turi būti apmokomi tvarių ūkininkavimo metodų. Dalyvaudami mokymuose jie galės ir ateityje sėkmingai valdyti savo plantacijas bei patenkinti pasaulinę kakavos paklausą tvariais būdais.