Už vieną muštą – dešimt nemuštų: ką daryti, kad kraujasiurbiai vabzdžiai nesugadintų vasaros?

17.05.2024 10:00:00 | Vilnius

Už vieną muštą – dešimt nemuštų: ką daryti, kad kraujasiurbiai vabzdžiai nesugadintų vasaros?

Sušilus orams, atsiranda ne tik daugiau įvairių veiklų lauke, bet ir prabunda žiemoję uodai, mašalai ir kiti nemažai daliai žmonių nemalonūs vabzdžiai. Deja, zvimbimas, įgėlimai ir niežulys tampa neatsiejama šiltojo metų laiko dalis. Tačiau patikrintų būdų, kaip apsisaugoti nuo kraujasiurbių ir kitų nemalonių vabzdžių, yra bent keli, o geriausia – pasitelkti juos visus, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Įvairių purškalai, tepalų, o namams – tinklelių ir kitų priemonių pasirinkimas – gausus, tad belieka išsirinkti tinkamiausią pagal kainą, formą ir kokybę.

Tinkleliai nuo vabzdžių: gražu ar ir praktiška?

Dėl nesudėtingos konstrukcijos ir palyginti nedidelės kainos rėminiai tinkleliai – viena ekonomiškiausių ir ilgalaikių apsaugų nuo įkyrių vabzdžių: musių, vapsvų, uodų ir kt. Ypač šie tinkleliai naudingi gyvenantiems nuosavuose namuose, taip pat pirmuosiuose daugiabučių namų aukštuose, kur vabzdžiams į vidų patekti – itin lengva.

Tinkleliai montuojami ant lango, taip pat durų rėmo laikikliais arba lipniomis juostomis, todėl vasarai pasibaigus juos nuimti, o pavasarį vėl uždėti – paprasta. Tvarkingai juos naudojant ir sandėliuojant, tokias prekes naudosite ne vienerius metus. Šiuolaikiniai tinkleliai ne tik užtikrina tinkamą namų apsaugą nuo nepageidaujamų skraidančių svečių, bet ir garantuoja tinkamą matomumą bei oro laidumą. Be to, juose įsiūti svareliai puikiai įtempia apsauginį audinį, todėl jis yra ne toks pastebimas.

Tinklelio rėmas dažniausiai būna pagamintas iš lengvo ir tvirto aliuminio, o pats tinklelis – iš patvaraus stiklo pluošto arba specialaus, nuo vabzdžių saugančio audinio. Jie ne tik neleidžia į vidų patekti vabzdžiams, bet ir nuo jų apsaugo namie esančius vaikus bei augintinius. Tinkleliai leidžia mėgautis natūraliu namų vėdinimu, apsisaugant nuo neprašytų svečių, o ir padeda sutaupyti elektros energijos, kuri būtų panaudojama dirbtinai vėdinant patalpas.

Galiausiai, šis sprendimas – ne tik tvirtas ir ilgaamžis, bet ir nebrangus: tinklelių kainos gali siekti ir vos kelis eurus, tad visiškai apsaugoti butą gali kainuoti net ir mažiau nei 20 eurų.

Į pagalbą – ir elektroniniai prietaisai

Ko gero, dalis žmonių pamena seniau virš langų ar kitų vietų namuose naudotas pakabinamas lipnias juostas, aplipusias musėmis ir kitais vabzdžiais. Nors ir veiksminga ir iki šiol dar naudojama, ši apsaugos nuo vabzdžių priemonė – ne pati estetiškiausia.

Namuose kur kas puošniau, o ir praktiškiau naudoti šiuolaikinius, elektroninius prietaisus, pavyzdžiui, ultravioletines (UV) vabzdžių gaudykles. Anot „Lidl“ ekspertų, skleisdamos uodus ir kitus vabzdžius pritraukiančius ultragarsą bei ultravioletinę šviesą, jos gali apsaugoti vidaus patalpas nuo kelių valandų iki visos paros. Jos – saugios vaikams, nes yra su apsauginėmis grotelėmis, tad tiek maži, tiek ir dideli pirštai nenukentės.

Ir maistas, ir apsauga nuo uodų

Ilgametė visuomenės patirtis atskleidžia, kad apsisaugoti nuo kraujasiurbių vabzdžių gali padėti ne tik tinkleliai ir kiti technologiniai sprendimai, bet ir natūralios priemonės. Pavyzdžiui, uodai, kaip ir žmonės, jautriai reaguoja į aromatus. Tačiau jei žmonėms itin malonūs gvazdikų, eukaliptų ir anyžių kvapai, uodai jų tiesiog negali pakęsti. Prieš einant į lauką, šiais aliejais rekomenduojama patepti neuždengtas kūno vietas.

Tiek uodus, tiek kitus kraujasiurbius vabzdžius taip pat gali atbaidyti smulkiai pjaustyti šviežių vyšnių ar bazilikų lapai. Jei jų nėra, kambaryje pravers ir šviežios šeivamedžio šakelės. Tuo metu grilio, iškylų lauke mėgėjams patartina į ugnį įmesti kiek padžiovintų kadagio spyglių.

Vis dėlto, jei uodams ar kitiems kraugeriams pavyko rasti kelią iki kūno, pažeistą vietą rekomenduojama patepti arbatmedžio aliejumi. Niežulį sumažins valgomosios sodos tirpalas, taip pat rausvas kalio permanganato tirpalas. Įkandimo vietą verta patrinti ir šviežiais vyšnių, gysločio, petražolės ar mėtos lapais – ypač pastarasis augalas turi daug žmogaus organizmui naudingų, antiseptinių savybių turinčių eterinių aliejų.

Kontaktai žiniasklaidai

Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamentas
bendraukime@lidl.lt

Pasidalinti

Daugiau